Ghettotoeristen welkom in Rio image
Mbrouwer

Ghettotoeristen welkom in Rio

Normaal gesproken wil je niet dood gevonden worden in de beruchte achterbuurten van Rio de Janeiro. De Braziliaanse stad heeft echter schoon genoeg van de negatieve beeldvorming en start een charmeoffensief.

Het overheidsprogramma ‘Rio Top Tour: Rio de Janeiro in a Different Perspective’ is in het leven geroepen om toeristen een andere kijk op de arme buurten van de stad (favelas) te geven. Ondanks hun maatschappelijke problemen, stelt de gemeente, zijn de ghetto’s een fascinerende plek om de rijke Braziliaanse muziek- en kunsttradities te ervaren. ‘Rio zal niet langer alleen maar bekend zijn om het Christusbeeld, de Suikerbroodberg of de Copacabana en Ipanema’, zegt Luiz Barreto, de Braziliaanse minister van Toerisme.

Maatschappelijk verantwoord

Het overheidsprogramma geeft subsidie aan wijken die zich hebben ontdaan van drugsbendes en geweld. Onlangs heeft de buurt Santa Marta als eerste toeristen uitgenodigd. Buurtbewoners zijn tot gids opgeleid en brengen je onder meer langs sambascholen en plaatselijke kunstenaars. Je kunt ook de filmlocatie van Michael Jacksons videoclip ‘They don't really care about us’ opzoeken of simpelweg genieten van het fenomenale uitzicht over de stad.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of schrijf je nu in voor de Columbus nieuwsbrief.

Laat een reactie achter

2 reactie(s) bij "Ghettotoeristen welkom in Rio"

 • profile image comment
  Door Marleenf13• geplaatst op 02 Jun 2016 | 12:55:04

  Toen ik in 2006 in Rio was, werden er al tochten naar de favelas georganiseerd

  Bericht aangepast op 16:34:41
 • profile image comment
  Door Saps• geplaatst op 13 Sep 2010 | 13:58:15

  Super initiatief! Al moet ik wel zeggen dat toen ik zelf in rio was ik weinig gemerkt hebt van de dreiging uit de farvelas. Ook bij het verdwalen in een wijk kwam het allemaal goed :)

  Bericht aangepast op 23:26:26