Potosi Department foto's & tips

'1107863' door sidonius '1107863' door sidonius

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Sol de Manana geísers

sidonius

De Morning Sun Geysers (Sol de Mañana Geísers) kom je tegen in het nationale park Eduardo Avaroa de Fauna Andina. Prachtige kleuren in het geothermische landschap, met borrelende en bruisende geisers en geisertjes. Slechts een enkel bordje waarschuwt je voor de gevaarlijke situatie, verder moet je zelf uitkijken waar je loopt. Geen hekken of touwtjes, dat kan daar nog. Het landschap doet denken aan plaatjes van de Maan, maar dan kleurrijker. De grijze poelen borrelen en blubberen, de grijze brei is kokend heet. Eigenlijk levensgevaarlijk voor fotografen, maar fascinerend mooi.

'1108042' door sidonius '1108042' door sidonius

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Drie vicuna´s op een.

sidonius

Het is jammer dat het Eduardo Avaroa National Reserve de Fauna Andina niet bij de highlights van Bolivia staat. Veel foto´s worden in dit buitenaardse gebied in het zuiden van het land gemaakt. Het is er dan ook prachtig als je van leeg, ruig, vulkanisch en uniek houdt. Op deze foto zie je drie vicuna´s (een lamasoort) die langs het Laguna Colorada lopen. In het meer zie je een groep flamingo´s staan. De kleur rood van dit zoutmeer wordt veroorzaakt door mineralen.

'1107948' door neretslok '1107948' door neretslok

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Een van de mooiste...

neretslok

Een van de mooiste landschappen ter wereld zag ik in Bolivia: het Eduardo Abaroa National Park. Dit park kent vele hoogtepunten, onder andere de Laguna Verde (groen meer), de Dali Desert (die zo heet omdat het landschap lijkt op de surrealistische landschappen die de Spaanse kunstschilder Dali schilderde), de Termas de Polques (hot springs), de "Sol de Manana" geiser en Laguna Colorada (rood) met de sodium sulfaat eilanden in het noordoosten en zuidoosten. Je zit hier op 4250 meter. Op de foto de flamingo's in Laguna Colorada.

'1107992' door neretslok '1107992' door neretslok

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Adembenemend mooi

neretslok

Adembenemend mooi is het hier, in het zuidwesten van Bolivia. Figuurlijk en vooral letterlijk, op 4250 meter hoogte. Langzaam lopen en genieten is hier het devies. Ik vind het een plek om heel erg stil van te worden.....

'1107499' door sidonius '1107499' door sidonius

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Laguna Blanca

sidonius

Vanuit San Pedro de Atacama in Chili of vanuit Uyuni in Bolivia kun je meerdaagse expedities boeken voor een off-roadtrip door het uiterste zuiden van Bolivia. Dit gebied is inmiddels een National Park met de mooie lange naam `Eduardo Avaroa National Reserve de Fauna Andina`. De entree tot dit nationale park is 150 Bs (bolivianos) oftewel zo´n 15 euro. Je gaat met een 4WD en een chauffeur, want zelfstandig rijden is geen optie. Er zijn, als je de mooiste plekken wilt bezoeken, geen echte wegen. Autosporen is het enige houvast. Wie de weg niet weet is verloren. Dat maakt de expeditie avontuurlijk. Je moet wel kunnen afzien tijdens de lange hobbelige autoritten, maar de beloning bestaat uit onweerstaanbare landschappen van lagunas in verschillende kleuren (zoutmeren), vulkanen, geisers, veelkleurige bergen en dieren als lama´s, vicuna´s en alpaca´s. Op de foto de Laguna Blanca in het uiterste zuiden.

'1105534' door neretslok '1105534' door neretslok

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Eenzaam op de vlakte

neretslok

Ik heb wel eens gezegd, dat - op de poolgebieden na - mensen in staat zijn om overal te wonen en leven, zelfs in de meest afgelegen vergeten gebieden. Zo ook hier in het zuidwesten van Bolivia. Uren rijden we rond tussen de bergen, over de vlakte, langs meren en we zien niets of niemand. Totdat ineens een huisje opdoemt. Wat doen deze mensen hier? De was hangt te wapperen tegen het dramatische decor van dit bijna buitenaardse landschap. Wat rommel er naast, een grazende lama. Het is duidelijk: hier zijn mensen!

'1106370' door sidonius '1106370' door sidonius

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Dikke bui

sidonius

We waren eind november in het zuiden van Bolivia, en dat kan het begin zijn van de regentijd. In principe loopt die van januari tot april. En inderdaad troffen we een dikke regenbui die door het gefilterde licht de oranje graspollen - het enige dat er groeit op deze hoogte van zo´n 3600 meter - nog een extra warm kleurtje meegaf. Helemaal links zie je nog een auto rijden. Asfaltwegen zul je hier niet aantreffen, op z´n best een gravelweg maar meestal ruwe bandensporen die de weg moeten wijzen. En juist dat geeft het gevoel een ontdekkingsreiziger te zijn.

'1105059' door neretslok '1105059' door neretslok

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Bijna leeg

neretslok

Dit landschap heeft de naam 'Dali Desert' (Desierto de Dali). De naam is gegeven omdat het de landschappen zijn die de meester kunstschilder Salvador Dali op sommige van zijn schilderijen gebruikte. Een surrealistisch beeld: op de schilderijen maar ook 'live'. Less is more, het landschap is bijna leeg. De kleine rotsen/stenen die er liggen benadrukken die leegheid juist.

'1107577' door sidonius '1107577' door sidonius

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Desolaat mijnstadje

sidonius

Naast de schoonheid van het landschap biedt het zuiden van Bolivia zo af en toe ook een desolate aanblik. We stoppen onderweg naar Uyuni in het verlaten mijnstadje Julaca om de chauffeur een uurtje rust te gunnen. Het is niet helemaal verlaten, er zijn twee uitspanningen die nog het best te omschrijven zijn als oude Amerikaanse saloons. Er is koffie en cola te krijgen. En het plaatsje blijkt niet helemaal verlaten, er zit een groepje jongeren voor één van de saloons. Het is mij een raadsel waar je in dit desolate, buitenaardse gebied van moet leven. Zo te zien is het een mijnstadje, de rails glimmen in de lage namiddagzon dus er komt hier af en toe een trein langs. De dreigende lucht die even later zal uitmonden in een hoosbui maakt de troosteloosheid af. Dit is niet bepaald een bestemming om met kinderen naar toe te gaan.

'1106319' door sidonius '1106319' door sidonius

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Neem een bad bij...zo

sidonius

Op de terugweg van onze 4 daagse expeditie door Zuid Bolivia doen we voor de tweede keer de Termas de Polques aan, oftewel de Hot Springs. We zijn weer op de terugweg naar Chili (San Pedro), zijn heel vroeg vertrokken en gaan bij deze Termas ontbijten. De zon komt bijna op, het is nog schemerig. Maar in het warme water van de bron ligt al een aantal mensen heerlijk te genieten. Zij zijn de gasten van het hostal dat hier vlak bij staat. Een heel eenvoudig hostal met gebrekkige sanitaire voorzieningen, dus wat kun je beter doen dan een heerlijk warm bad nemen in deze natuurlijke hot tub en genieten van de opkomende zon?

'1106452' door sidonius '1106452' door sidonius

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Flamingo's aan het...

sidonius

Het Laguna Colorada spreekt tot de verbeelding, alleen al door de naam (vind ik). Al vaker foto's er van hier voorbij zien komen, en dat wakkerde de wens om het eens met eigen ogen te zien alleen maar verder aan. In november kwam het er dan van, en ik ben niet teleurgesteld. De rode gloed is al van verre zichtbaar, en we hadden het geluk dat er veel flamingo's waren. Je komt van bovenaf aanrijden, zodat je een abstracter shot vanuit vogelperspectief kunt maken. De flamingo's worden dan stipjes. (even vergroten voor beter resultaat)

'1103552' door neretslok '1103552' door neretslok

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Laguna Verde

neretslok

We vertrekken heel vroeg, om zeven uur, vanaf onze hostel in San Pedro in Chili. We rijden in een uur tijd naar de grens met Bolivia. Dit punt heet Hito Cajon. Het ligt 41 kilometer van San Pedro op een hoogte van 4300 meter. Naar het noorden toe ligt de majestueuze vulkaan Licancabur, 5,916 meter hoog. Uiteraard moeten we hier wachten, samen met enkele andere reizigers. De grensposten zijn nog gesloten. Het is bitterkoud hier: min tien graden met een ijzige wind. Als uiteindelijk de hokjes en gebouwtjes opengaan, moeten we wel vijf keer hetzelfde formulier met allerlei (dezelfde) vragen invullen: een keer voor het uitrijden van Chili, na een korte afstand weer voor het nu echt verlaten van Chili, een keer omdat we Bolivia binnen rijden, even verderop omdat we het nationale park binnen rijden en tenslotte weer omdat we nu echt Bolivia binnen rijden. Al die tijd wachten we in de bittere kou. Een persoon tegelijk mag naar binnen om het formulier in te vullen, de rest moet buiten in de felle kou blijven wachten. Als we deze vooroorlogse toestanden hebben gehad rijden we dan echt het Eduardo Abaroa National Park binnen. De beloning is groots: het mooiste landschap ter wereld. Op de foto de Laguna Verde.

'1104127' door neretslok '1104127' door neretslok

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Eduardo Abaroa...Nati

neretslok

Desolaat is een term die ik hier regelmatig tegen kom en ik ben zelf ook wel op desolate plekken geweest. Maar echt desolaat is het pas in het Eduardo Abaroa National Park in Bolivia. Desolaat en koud. Geen bomen, geen struiken, geen wegen, geen auto's, geen mensen, alleen de natuur zoals hij vermoedelijk al duizenden jaren zo is. Je voelt je klein en nietig hier.

'1104738' door neretslok '1104738' door neretslok

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Magisch

neretslok

Op het dak van de Andes, ver weg van de gewone wereld, vind je dit landschap. De foto geeft de sfeer van de Boliviaanse altiplano goed weer, maar eigenlijk moet je er echt staan en je erover verwonderen dat dit soort landschappen echt bestaan.... (even vergroten voor een beter resultaat)

'1105873' door sidonius '1105873' door sidonius

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Kleurrijke Sol de...M

sidonius

De Morning Sun Geysers (Sol de Mañana geísers) kom je tegen in het nationale park Eduardo Avaroa de Fauna Andina. Prachtige kleuren in het geothermische landschap, met borrelende en bruisende geisers en geisertjes. Slechts een enkel bordje waarschuwt je voor de gevaarlijke situatie, verder moet je zelf uitkijken waar je loopt. Geen hekken of touwtjes, dat kan daar gelukkig nog.

'845354' door GoodFella '845354' door GoodFella

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Laguna Colorado

GoodFella

De drie daagse tour over de Altiplano met als eindbestemming de Salar de Uyuni is magisch. Besneeuwde vulkaantoppen, woestijnen, geisers en natuurlijk het oogverblindend mooie Laguna Colorada.

'1109522' door neretslok '1109522' door neretslok

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Op de altiplano

neretslok

Bij de tien mooiste en leukste dingen die ik op mijn reizen heb gedaan staat zeker het rondrijden over de Boliviaanse hoogvlakte. Schitterend om hier rond te toeren door de mooiste landschappen ter wereld. Als ik naar de pick-up op de foto kijk, wil ik morgen weer!

'1105837' door sidonius '1105837' door sidonius

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Off-road in Zuid...Bo

sidonius

Het zuiden van Bolivia is een absolute aanrader voor avonturiers en liefhebbers van buitenaardse landschappen. Groen zul je er niet aantreffen, net zo min als asfaltwegen. Hier ga je off-road, over zanderige, stoffige en vooral hobbelige bandensporen van avonturiers die jou zijn voorgegaan. Op deze verlaten Altiplano zit je ver boven de boomgrens en kun je je vooral vergapen aan bergen met de meest fantastische kleuren, rotsformaties, eindeloze uitgestrektheid en de beroemde laguna's (zoutmeren) met flamingo's en lamasoorten. Ik ken geen gebied op deze planeet zoals dit, het is uniek. Je moet er wel wat voor over hebben, zoals gebrek aan comfort, een bar klimaat, lange afstanden over slechte wegen, je moet tegen de hoogte van rond de 400 meter kunnen, maar dan hèb je ook wat. Zoals gezegd: voor de liefhebbers. Het zuiden van Bolivia is tot Nationaal Park verklaard: Reserva Nacional de Fauna Andina Eduardo Avaroa. Aan de grens Chili-Bolivia betaal je 150 Bs per persoon voor een verblijf in het park van 4 dagen. Dat is iets meer dan 20 euro. Er kan geen cijfer worden gegeven (al een aantal dagen), maar wat mij betreft is dit een categorie 5 bestemming: Wauw hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger.

'1104387' door neretslok '1104387' door neretslok

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Pretty flamingo

neretslok

Flamingo's horen bij het landschap van het uiterste noorden van Chili en het zuidwesten van Bolivia. Overal waar zoutmeren zijn, kun je ze zien. Ze staan vreedzaam bij elkaar, in soms grote groepen. Een prachtig gezicht.