image
Jurjen Drenth

Weekendje weg op de Veluwe: 6 tips voor een korte break

Neem even de tijd om je batterijen op te laden en laat je verrassen door wat de Veluwe – het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa! – je te bieden heeft. Of je nu komt voor een dagje of voor een korte break in eigen land: op de Veluwe zit je goed. Wij geven je zes tips voor een leuk uitje.

Uiteraard is de Veluwe nog steeds te bezoeken. Sommige van onderstaande tips zijn door de lockdown momenteel niet uit te voeren, maar ideeën opdoen voor later kan altijd.

1. Verdwaal in de dichte bossen

Op de Veluwe kun je prachtig wandelen. Welke wandelroute je ook kiest, je ontdekt steeds iets nieuws. Met vele honderden kilometers aan paden is de Veluwe een waar walhalla voor wandelaars; vooral in het najaar, wanneer het stiller is dan in andere jaargetijden. Op het einde van de dag, als het gaat schemeren, hoor je – met een beetje geluk – zwijnen knorren en reeën blaffen. De omgeving is het mooiste als er een sneeuwtapijt ligt, dan waan je je automatisch in winterwonderland. Kortom: dikke sjaal om, wollen sokken aan, ijsmuts op… en gaan! 

Wandelroute VeluweDe Veluwe is een walhalla voor wandelaars. Foto: Jurjen Drenth

Ben je een echte bosliefhebber? De Columbus-redactie heeft een complete pagina met leuke tips, wandelingen en verhalen over bossen in Nederland en daarbuiten voor je samengesteld. Plus: Stuur je favoriete bosfoto in en win een weekendje in een natuurhuisje in het bos en vele andere topprijzen!


Lees verder: Wilde dieren in Nederland: de beste plekken om wildlife te spotten


2. Spot de Gelderse Big Five tijdens je wandeling

Op de Veluwe leeft het wild in alle vrijheid en met een beetje geluk ben je hier getuige van. Plan een wandeling door de afwisselende landschappen – van diepe wouden tot stuifzand of heideveld - en ga op zoek naar bijzondere diersoorten. Wie stil en aandachtig is, kan de Nederlandse Big Five – edelhert, wild zwijn, ree, vos en Schotse hooglander - spotten. Het meeste kans maak je als je een wildarena bezoekt in Het Nationale Park De Hoge Veluwe of een wildexcusie boekt.

Wie liever fietst dan wandelt, kan een van de 1800 gratis witte fietsen lenen. Er zijn dertien uitgezette wandelroutes en er ligt ruim veertig kilometer fietspad

Wild spotten Veluwe Spot de Gelderse Big Five in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. 

Lees verder: Vakantie in eigen land: op safari op de Veluwe 


3. Plan een bijzonder museumbezoek in 

Als je in de buurt bent, bezoek dan zeker ook eens de musea die te vinden zijn op de Veluwe. Je vindt er de bekende namen zoals het Kröller-Müller Museum, maar ook verborgen parels zoals het Kijk- en luistermuseum, Marius van Dokkum Museum en het Nederlands Tegelmuseum.

Kröller Müller MuseumCultureel hoogtepunt van de Veluwe blijft het Kröller-Müller Museum, maar voor cultuurliefhebbers heeft de regio ook nog veel onbekende parels in petto.

Lees verder: Ontdek het mooiste stukje natuur van Nederland: 4 tips om de Veluwe virtueel te verkennen


4. Proef (h)eerlijke Veluwse streekproducten

Een knapperend haardvuur, heerlijk eten, een goed glas wijn: op culinair gebied biedt de Veluwe je eindeloos veel mogelijkheden (buiten een lockdown), van gezellige bistro's en hippe bars tot sfeervolle restaurants. En wát voor restaurants! In culinaire stad Harderwijk vind je maar liefst twee sterrenrestaurants: Basiliek heeft er eentje en ’t Nonnetje twee.

De telers en producenten van de vele Erkende Veluwse streekproducten heten je zodra het weer kan van harte welkom om te komen proeven van honing, wijn, bier, brood en kaas. De ingrediënten komen allemaal uit de omgeving en dat proef je.

 Proef de erkende Veluwse streekproducten, waaronder enkele heerlijke wijnen. Foto: Jurjen Drenth


5. Volg een uitdagende mountainbikeroute

De Veluwe is met zijn prachtige bossen en hoogteverschillen bij uitstek geschikt om met de mountainbike of ATB te verkennen. In Het Nationaal Park Veluwezoom liggen pittige klimmetjes, scherpe bochten en goede singletrack klaar om afgelegd te worden op de vernieuwde MTB-route: een uitdagende route van zo’n 45 kilometer, speciaal voor mountainbikers uitgepijld door dit heuvelachtige stukje Nederland.

Mountainbiken Veluwe Verken de Veluwe op de mountainbike. Foto: Tjeerd Derkink


6. Kom tot rust en laat je verwennen

Op de Veluwe kom je helemaal tot rust. Niets hoeft, alles mag: het ultieme onthaasten. Dat kan bijvoorbeeld in een van de thermen die je op de Veluwe vindt. Bijzonder is Thermen Bussloo, waar je je even in Mexico kunt wanen tijdens een bezoek aan een cenote. Hier vind je geen gewoon zwembad, maar een hemels zoutwaterbad in een soort ondergrondse grot. De ruimte heeft een gat in het plafond, waardoor je overdag in de zon ligt en 's avonds kijkt naar een prachtige sterrenhemel. 

Heerlijk ontspannen in de sauna, genieten van een duik in het zwembad en vervolgens als een blok in slaap vallen. Wat wil je nog meer?

 Ontspan in een sauna en kom helemaal tot rust.

 Check de website van Visit Veluwe voor meer inspiratie. 

Om deze content te zien moet u marketing en statistieken cookies accepteren. Klik hier om uw voorkeuren te wijzigen, na het wijzigen kunt u de pagina verversen