image
Andrius Aleksandravičius

Natuurlijke pracht, wandeltochten en culinair genot in Litouwen: ontdek de verborgen schatten van Europa

Litouwers hebben een obsessie met de natuur die teruggaat tot hun heidense verleden. Overal voel je hier de nauwe band met de natuur - en die kun je zelf komen ervaren. Van een nacht doorbrengen onder de sterrenhemel in een luxetent tot trektochten door beschermde moerassen, van bosbaden tot wildzwemmen in gletsjermeren: er zijn geen grenzen aan de manieren waarop je hier de natuur kunt beleven. 

Ontsnappen in de natuur is in Litouwen dan ook nooit ver weg. Waar je ook gaat, je bent altijd omringd door bomen, bloemen, velden, rivieren en meren. Wist je trouwens dat er meer dan 3.000 meren in Litouwen zijn en dat meer dan 35% van het land bebost is? Zelf als je door de straten van de stad dwaalt, kom je op natuurrijke plekken. Dus of je nu op zoek bent naar rust of avontuur, je komt helemaal opgeladen terug thuis.


Bereid je voor op een date met de natuur

De natuur van Litouwen. Foto: Andrius Aleksandravičius_Lithuania TravelDe Litouwse natuur leent zich uitstekend voor fiets- en wandeltochten. Foto: Andrius Aleksandravičius/Lithuania Travel

In Litouwen staat een date met de natuur altijd op het programma. Je vindt overal routes die je al wandelend of met de fiets de natuur in brengen. Er is zelfs een wandelroute van honderd kilometer rondom Vilnius - om nog te zwijgen van de fantastische paden aan de Baltische zee of de routes die het land van noord naar zuid doorkruisen. Je hoort het: die date met de natuur wacht op je. Wandelliefhebbers kunnen hier terecht voor een meerdaags avontuur, maar ook dagtochten zijn er bij de vleet. Kies bijvoorbeeld uit tientallen educatieve paden die je onderdompelen in een van de vele natuurlijke oases die Litouwen te bieden heeft, van moerassen tot duinen. 


Wandel door openluchtmusea

Koerse Schoorwal. Foto: Andrius Aleksandravičius Lithuania TravelKoerse Schoorwal. Foto: Andrius Aleksandravičius/Lithuania Travel

Tijdens je tochten kom je ook langs infoborden en tentoonstellingen die van elke route een openluchtmuseum maken. Zo krijg je ook info mee over het heidens erfgoed, volksambachten en zeldzame planten en vogels. Wat denk je bijvoorbeeld van een wandeling aan de Baltische kust in de door Unesco beschermde Koerse Schoorwal? In het Nagliai-natuurreservaat vind je tussen het zand en de duinen oude dorpen terug die enkele eeuwen geleden onder het zand begraven werden.

Wil je meer lezen over Litouwen? Lees dan over citytrippen en de eeuwen oude geschiedenis.

 

Geniet van vergezichten vanuit letterlijke hoogtepunten

Geniet van een spectaculair uitzicht vanuit een van de vele uitkijktorens. Foto: Laimonas Ciūnys_Lithuania TravelGeniet van een spectaculair uitzicht vanuit een van de vele uitkijktorens. Foto: Andrius Aleksandravičius/Lithuania Travel

Let tijdens het wandelen ook op de uitkijktorens (ze zijn moeilijk te missen omdat ze meestal vrij hoog zijn!). Ze geven je de kans om het landschap in zijn geheel in je opnemen. De hoogste van deze torens is 51 meter hoog en geeft je een spectaculair uitzicht over het Nationaal Park Nemunas Loops. En voor een echt onvergetelijke ervaring ga je naar Anykščiai waar de Treetop Walking Path - zoals de naam al doet vermoeden - bezoekers een wandeling laat maken tussen de boomtoppen.


Wandel nooit op een lege maag

Saltibarsciai is een Litouwse delicatesse die je niet wilt overslaan.Šaltibarščiai is een Litouwse delicatesse die je niet wilt overslaan. 

Maak je tijdens het verkennen van Litouwen klaar om je smaakpapillen en je Insta-feed te verrassen met gerechten die zowel heerlijk als mooi zijn. Hier zijn er een paar om naar uit te kijken:

  • Šaltibarščiai – de moeilijk uit te spreken (probeer het!) koudroze soep, geserveerd met aardappelen erbij, maakt zelfs de meest kleurrijke dagen nog helderder.
  • Šakotis - ook wel de 'boomcake' genoemd. Dit culinaire wonder wordt gebakken boven een open vuur, net als een gebraad aan het spit. Er is zelfs een Šakotis- museum, waar ze je helpen er zelf een te bakken!
  • Kibinai - dit hartige gebakje werd geïntroduceerd door de Karaïeten - een Turkse minderheid die zich 600 jaar geleden in Litouwen vestigde. Geassocieerd met de stad Trakai, is het gebak te vinden in minstens een dozijn variaties (schapenvlees, varkensvlees, kaas, spinazie, champignons en zelfs chocolade).
  • Gira – een gefermenteerde drank van roggebrood, perfect om af te koelen op een hete zomerdag of om een royale portie aardappelpannenkoeken te verslaan.

Je merkt het, als je houdt van van natuur en lekker eten is Litouwen de perfecte combinatie!

Litouwen is een ervaring om te delen.
Wil je meer info? Bezoek dan snel www.lithuania.travel om je bezoek aan de Litouwse natuur voor te bereiden en extra inspiratie op te doen.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.