Wendyve

'290521' door Wendyve '290521' door Wendyve

KeniaMount Kenya

KeniaMount Kenya

Do they know it's...C

Wendyve

Het is alweer 10 jaar geleden dat ik bij de Samburu te gast was. Wat me opviel was de print op de "kleding" van dit jongetje. Vast geschonken uit het westen, en hij was er vast blij mee. Maar met deze trieste blik kreeg ik meer flashbacks naar de jaren tachtig. Het decenium waar Bob Geldof met nog een handjevol artiesten een album in elkaar zong ten bate van Afrika... "Do they know it's Christmas time?...." (scan)

'289916' door Wendyve '289916' door Wendyve

TanzaniaArusha

TanzaniaArusha

Masai markt

Wendyve

Vlakbij Mto Wa Mbu hebben de masai op donderdag marktdag. Koeien wisselen van eigenaar, geiten vinden hun weg naar de slacht. Weer verderop verkoopt men masai doeken in de vertrouwde kleuren, rood, paars en blauw en weer verder verhandeld men groente en fruit. Het geheel wordt opgeleukt door terrasjes. In de ochtend is de drukte het grootst, maar dit heeft meer te maken met de wind die later op de dag de boel in een grote stofwolk doet veranderen....

'289336' door Wendyve '289336' door Wendyve

TanzaniaArusha

TanzaniaArusha

Sprinkhaan

Wendyve

Een sprinkhaan in Tanzania. Ook hier soms een gezien als lekkernij. Dit exemplaar had een bananenplantage in Mto Wa Mbu als leefgebied. Liet zich makkelijk vangen, maar ging er als een vliegende haas vandoor, toen hij weer de vrijheid kreeg.

'288532' door Wendyve '288532' door Wendyve

TanzaniaArusha

TanzaniaArusha

Trots

Wendyve

Dat de masai trots zijn op hun cultuur wordt door deze masai vrouw nog eens extra duidelijk gemaakt. Met veel trots poseert ze voor mijn camera om daarna met een brede glimlach het tafereel af te sluiten. En trots kunnen ze zeker zijn. Hun respect voor de natuur staat daarbij voor mijn bovenaan.

'288106' door Wendyve '288106' door Wendyve

TanzaniaArusha

TanzaniaArusha

Wasdag

Wendyve

Dit meisje helpt haar moeder met de was. Misschien omdat het haar in de gelegenheid brengt, in een boom te klimmen. Moeder vind het allemaal prachtig en glimt als ik dit tafereel vastleg. Op de muur "Karibu so much"....wat zoveel betekend als "very wellcome".

'287648' door Wendyve '287648' door Wendyve

TanzaniaArusha

TanzaniaArusha

Kids

Wendyve

Kinderen in Tanzania roepen je overal na... "mzungu....jambo" wat zoveel als hallo buitenlander betekend... Letterlijk vertaald betekend het ook wel gast. En zo krijgt deze, qua klank wat minder in het gehoor liggende kreet, een wel hele positieve betekenis. Ook hoor je vaak uit kindermondjes "pipi?" wat dan weer snoepje betekend en niet zoals in zuid-amerika en frankrijk "plasje". Als je niet uitkijkt heel verwarrend dus.

'287590' door Wendyve '287590' door Wendyve

TanzaniaArusha

TanzaniaArusha

Vrij

Wendyve

De traditionele masai gaat gehuld in schotse ruit. Deze print is daadwerkelijk geinspireerd op die van onze westerburen. De schotten laten daarbij veel aan de fantasie over, terwijl dit masaijongetje de echter wat minder verhullende versie showt. Wat schetst de verbazing dat vroeger volwassen masai net zo vrij rond liepen, maar die versie uitgebannen hebben na hun kennismaking met de meer bewoonde wereld. Mmm.... zoals ik al eerder schreef, jammer genoeg verdwijnt er steeds meer van de boeiende masaicultuur.

'287530' door Wendyve '287530' door Wendyve

TanzaniaArusha

TanzaniaArusha

Handel

Wendyve

De masai weten zich goed in hun levensonderhoud te voorzien door oa de verkoop van zelfgemaakte sieraden. Kraaltjes die hun oorsprong hebben in china weten hun weg via de masai naar de toeristenmarkt. Ze weten handig in te spelen op de huidige vraag en zo liggen er ook kerststerren gemaakt van diverse kraaltjes op de stalletjes. Zo zie je ze langzaam hun eigen identiteit verliezen. Hopelijk gaat het proces langzaam. Het zou jammer zijn als deze kleurrijke groep mensen hun kleur op die manier zou verliezen.

'287272' door Wendyve '287272' door Wendyve

TanzaniaArusha

TanzaniaArusha

Dromen

Wendyve

Je vraagt je af wat er in het koppie van dit tanzaniaantje omgaat. Zijn het zorgen...zijn het dromen.. nog naar schoolgaand. Misschien peinzend over wat er nog te gebeuren staat. Krijgt hij de kans om verder te studeren en te worden waar hij van droomt.. Zal hij net als zijn vader het land gaan bewerken of wordt het een carriere als dokter of zelfs president?

'286943' door Wendyve '286943' door Wendyve

TanzaniaOverige gebieden

TanzaniaOverige gebieden

Haven

Wendyve

Bagamoyo, een klein vissersplaatsje dat eeuwenlang een belangrijke haven was voor handelaars en reizigers.Tot aan het midden van de 18e eeuw was Bagamoyo een klein handelscentrum, waarvan het merendeel van de bevolking bestond uit vissers en boeren. De voornaamste handelsgoederen waren vis, zout en gom. Eind 18e eeuw vestigden zich moslimfamilies in Bagamoyo. Zij verdienden geld door belasting te heffen bij de lokale bevolking, en door handel in zout.

'286808' door Wendyve '286808' door Wendyve

TanzaniaZanzibar eiland

TanzaniaZanzibar eiland

Remember

Wendyve

Op Stonetown Zanzibar vind je dit monument dat de slavenhandel gedenkt. Tot het begin van de vorige eeuw werden slaven verhandeld vanuit oa Zanzibar naar andere delen in de wereld. In kleine donkere kamers werden ze aan kettingen bij elkaar gezet. Velen lieten hierbij het leven. Een enkeling wist zich uiteindelijk weer in vrijheid te begeven door te worden vrijgekocht. Dit heeft veel indruk achtergelaten op de huidige tanzaniaanse bevolking. Zo ook bij mijn vriendin Nazael die het dan ook bijzonder vond, nadat ze de geschiedenis uit schoolboekjes tot zich nam, nu dan op de plek te zijn waar het allemaal plaats vond.

'286604' door Wendyve '286604' door Wendyve

TanzaniaDar es Salaam

TanzaniaDar es Salaam

Beach

Wendyve

Dit jongetje ligt uitgerust met autoband te genieten van de branding aan de kust even buiten Dar es Salaam. Net tegenover paradijselijk Zanzibar ligt een aanzienlijk brede strook strand waar veel mensen uit Dar hun zonnige uren doorbrengen. Bij de diverse strandtenten is het heerlijk genieten van gerechten als vis en kreeft.

'286597' door Wendyve '286597' door Wendyve

TanzaniaZanzibar eiland

TanzaniaZanzibar eiland

Waterpret

Wendyve

Een zondagmiddag in Stonetown Zanzibar. Lokalen genieten van een duik in het water terwijl de zon al in de zee zakt. De kade wordt gebruikt als aanloop. Via kleine stenen trappen klimt men druipend het water weer uit. Iedereen lijkt daarbij van het spektakel te willen genieten om vervolgens verderop bij de talloze kraampjes wat te gaan eten. Een "lazy afternoon" in Stonetown.

'286383' door Wendyve '286383' door Wendyve

TanzaniaKustgebied

TanzaniaKustgebied

Vracht

Wendyve

Deze schepen liggen voor de kust van Bagamoyo. Aan de overkant ligt Zanzibar. In deze plaats vonden vroeger de slaven een rustplaats voordat ze verscheept werden naar Zanzibar of andere delen van de wereld. Velen lieten hierbij het leven. Bagamoyo betekent dan ook letterlijk "crush down your heart" ofwel "lay down your head".

'286352' door Wendyve '286352' door Wendyve

TanzaniaArusha

TanzaniaArusha

Doorleefd

Wendyve

Prachtig zijn ze. Wie heeft het over antirimpelcremetjes, tandartsbezoeken. Wat moet een fotograaf zonder originele schoonheid. Deze masaivrouw laat goed zien hoe het leven grip op haar heeft. De rimpels lijken voor zich te spreken. Deze vrouw leeft! Prachtig behangen met masaijuwelen. Welke schoonheidsspecialisten wil hier nu iets aan verbeteren?

'284690' door Wendyve '284690' door Wendyve

TanzaniaArusha

TanzaniaArusha

Sad

Wendyve

Waarom deze masai vrouw een traan moest laten, werd me niet duidelijk. De masai zijn een volk met sterke tradities en goede bestaansmogelijkheden. Hebben vrede met hun bestaan, maar neemt niet weg dat er ruimte is voor verdrietige momenten.

'284319' door Wendyve '284319' door Wendyve

TanzaniaArusha

TanzaniaArusha

Snoepje

Wendyve

Kinderen werken altijd vertederend voor de lens. Zo ook dit meisje op een masaimarkt vlakbij Mto Wa Mbu. Altijd fijn als je ze dan kan verrassen met een snoepje, hier pipi genoemd.

'283818' door Wendyve '283818' door Wendyve

TanzaniaKilimanjaro

TanzaniaKilimanjaro

Oppas

Wendyve

Dit masai meisje vlakbij Mto Wa Mbu zorgt voor haar jongere broertje. Dit bereid haar voor op haar zorgtaken later. De littekens in het gezicht maken haar herkenbaar als zijnde masai.

'283617' door Wendyve '283617' door Wendyve

TanzaniaKilimanjaro

TanzaniaKilimanjaro

Masai Woman

Wendyve

Dit masai meisje kwam ik tegen in de buurt van Mto Wa Mbu. In deze regio is het goed vertoeven. De regio is waterrijk en vormt een goede bron voor het vee. Op deze manier hoeven de masai niet snel te verkassen en zo jaren in dezelfde regio blijven leven.

'282910' door Wendyve '282910' door Wendyve

TanzaniaArusha

TanzaniaArusha

Stookhout

Wendyve

In de buurt van Mto Wa Mbu fotografeerde ik dit jongetje, dat net terug kwam van het hout sprokkelen. In Tanzania bevind de keuken zich over het algemeen buiten en wordt het eten boven open vuur geprepareerd.

'282453' door Wendyve '282453' door Wendyve

TanzaniaKilimanjaro

TanzaniaKilimanjaro

Hi lief

Wendyve

Lief en vertederend zoals deze apen elkaar begroeten. Kan me uren vermaken met dit soort taferelen. De overeenkomsten ontdekken.

'282161' door Wendyve '282161' door Wendyve

TanzaniaKilimanjaro

TanzaniaKilimanjaro

Kill

Wendyve

De vangst van de dag: zebra. Zelfs twee. Terwijl hun familieleden op veilige afstand afscheid namen, werden deze prachtige exemplaren verorberd door een leeuwenfamilie uit Tarangire.

'281926' door Wendyve '281926' door Wendyve

TanzaniaKilimanjaro

TanzaniaKilimanjaro

Moeder en kind

Wendyve

De Vervet aap is een merkwaardige savanne-bewoner. Je kunt hem herkennen aan z'n kleine zwarte kop, omringd door piekerige grijze haren. Misschien wel nog opvallender zijn de blauwkleurige ballen van de Velvet aap die binnen de groep de stutus aangeven. Ze leven in grote groepen en zijn de meest voorkomende apensoort in Zuid-Afrika. Op z'n menukaart staan bloemen, bladeren, fruit, maar ook hagedisjes.

'281628' door Wendyve '281628' door Wendyve

TanzaniaOverige gebieden

TanzaniaOverige gebieden

Marabu

Wendyve

Niet moeders mooiste, maar in vlucht is deze Marabu toch wel fotogeniek.

Community-updates

COMMUNITYHOST SAPHIRA IS TERUG!
17-06-2021 Sinds vorige week heeft Saphira weer rustig de draad opgepakt bij Columbus Travel:
"Ik heb de afgelopen maanden in een rollercoaster gezeten, waarbij nieuw leven en de dood heel dichtbij elkaar stonden. In februari ben ik bevallen van een 2e prachtige en gezonde dochter (Ghislaine), waarna eind april, ik mijn moeder geheel onverwachts heb verloren ... Zo kan het mooie leven ineens z'n ups en downs hebben. Het leven gaat door: stel nooit iets uit tot ooit, geniet en leg de mooie momenten vast!

Ik zal geleidelijk de taken voor de Community weer overnemen van Vellah, zodat zij andere redactionele taken bij Columbus kan blijven doen. Ik heb er weer zin in, dus jullie zullen mij online weer vaker voorbij zien komen!"

NIEUW MAANDTHEMA VAN START!

01-06-2021 We trappen af met het thema voor juni: roadtrips in tijden van corona! Let wel: je hoeft niet alleen maar foto's van auto's of wegen te uploaden; het kan om alles gaan wat je tijdens een autovakantie het afgelopen jaar gezien of beleefd hebt (auto's en wegen mogen dus ook ;-). En onthoud: de begeleidende tekst zal een belangrijke rol spelen in de beoordeling! Lees alles over de wedstrijd

WINNAAR MAANDTHEMA MEI BEKEND

01-06-2021 De winnaar van de maandwedstrijd van mei, met als thema 'Steden in tijden van corona', is Dreamer666 met haar foto 'Overal mondmaskers in het straatbeeld van Lissabon'! Deze foto heeft alles in zich: het toont een heel bekend reisbeeld op een andere manier, zonder allerhande locals en toeristen maar wél net met die ene man met een mondkapje op. Over tig jaar zullen we deze foto nog steeds herkennen als Lissabon in coronatijd. Bovendien - en niet onbelangrijk - is de begeleidende tekst heel duidelijk en informatief. Gefeliciteerd, Jessi!

COMMUNITYLEDEN IN THE SPOTLIGHT

13-05-2021 Morgen valt hij bij de abonnees op de mat: Columbus editie 99, met daarin een prachtige selectie communitybeelden. Deze editie vind je de mooiste foto's terug van Corriedewinter, Antwan, Zandkorrel, Mirandanoomen, Esthers, Ameerakker en Wisseschout. Verder trakteren we je op de mooiste verhalen uit onder andere Brazilië, Griekenland, Marokko en Papoea-Nieuw Guinea en geven we volop tips hoe je een wereldreis aanpakt. Veel lees- en kijkplezier alvast! 

EEN KLEINE INTRODUCTIE ...
11-01-2021 Nu Saphira hopelijk lekker met de voetjes omhoog zit te genieten van haar verlof, wil ik graag de kans aangrijpen om mezelf even te introduceren bij jullie als tijdelijk vervangster van Saphira. Een aantal van jullie zal me (hopelijk) nog herinneren, want ik heb van 2008 tot 2011 jullie ook mogen helpen bij het wel en wee van de community. Na omzwervingen via o.a. National Geographic en Riksja Travel ben ik terug bij Columbus en zal ik jullie het komende half jaar zoveel mogelijk met raad en daad bijstaan. Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of complimenten: mail me gerust! Ik zal m'n best doen je zo snel mogelijk te beantwoorden. Hartelijke groet, Vellah

week 24 | Community-toppers


Gordon Dam, Tasmanië. Foto: Mitevisuals
1. Topfoto & -tip: Gordon Dam door Mitevisuals
2. Review: Catania door Gillian
3. Communitylid van de week: Antwan
4. Nieuwkomer: Shirley Peperkamp

Doe mee aan onze fotowedstrijden

THEMA VAN JUNI: ROADTRIPS IN TIJDEN VAN CORONA

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom kunnen jullie elke maand binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Het thema van juni is: roadtrips. Lees meer over de wedstrijd >

WIN EEN VAKANTIE NAAR KROATIË

Turkooizen zeewater, dramatische kustlijnen, schilderachtige middeleeuwse dorpjes en prachtige natuur: Kroatië is the place to be en er valt nog zó ontzettend veel te ontdekken! Wij zijn op zoek naar jullie ontdekkingen. Deel je mooiste Kroatië-foto met tip en wie weet sturen we jou terug op vakantie! Doe mee >

WIN EEN VERBLIJF IN HET SANI RESORT IN GRIEKENLAND

Doe de Grote Griekse Kennisquiz en maak kans op een verblijf in het vijfsterren Sani Resort in Kassandra, verkozen tot het beste luxe ecoresort ter wereld. Het resort, met een prachtlocatie bij geurige dennenbossen, gouden zandstranden en het kristalheldere water van de Egeïsche Zee, nodigt uit tot buitenactiviteiten voor het hele gezin. Doe mee >

WIN EEN WEEKENDJE WEG

Je hoeft niet naar het buitenland te gaan om onvergetelijke reiservaringen te hebben. Waar ga jij in eigen land graag naartoe voor een dagje, weekendje of weekje weg om even te reconnecten met de natuur? Stuur ons een leuke foto van jouw favoriete Nederlandse reistip. Elke maand belonen we de beste tip met een avontuurlijk weekendje weg in Nederland. Deze maand maak je kans op een avontuurlijk weekendje weg + een Natuurhuisje in Drenthe. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik