Longyearbyen Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Noorwegen (Spitsbergen)

Gepubliceerd: 14 aug 2012
0

'Out of space, out of time.' Deze onheilspellende woorden uit een gedicht van Edgar Allan Poe vatten Spitsbergen perfect samen. Het is een eiland van gevaarlijke fjorden en gletsjers die nauwelijks zijn onderzocht. Van gedoemde Nederlandse walvisvaarders en obscure Russische mijnwerkers.

Columbus Travel
Columbus TravelTekst Koen Kleijn Fotografie Pé Chan

Out of space, out of time

Vanuit de lucht biedt Spitsbergen, als het voor het eerst onder de wolken zichtbaar wordt, een afschrikwekkende aanblik. Je ziet niets dan witte kilte, scherpe zwarte bergruggen, gletsjers, kale fjorden. Een bevroren, eenzaam landschap. Ik moet in het vliegtuig denken aan Ultima Thule, de mythische naam voor het onbekende, uiterste noorden. In de woorden van de Amerikaanse schrijver Edgar Allan Poe: ‘A wild weird clime, that lieth, sublime / Out of Space – out of Time.’ Maar het vliegveld van Longyearbyen, het hoofdstadje, ligt in de zon, en de landing verloopt gladjes. Spitsbergen is per slot van rekening een deel van Noorwegen, het rijkste land ter wereld. De dingen zijn hier solide.

In de milde nazomerzon rijdt een bus ons Longyearbyen binnen. Op de flanken van de hoge vallei staan restanten van schachthoofden en de pylonen van de kabelbaan, waarmee vroeger steenkool werd afgevoerd naar de haven. Het is kaal, maar er staan meer gebouwen dan je zou denken. Er is een haventje, er zijn werkplaatsen voor sneeuwscooters, er is een kerk, een museum, vakantiehuisjes. Dat je op deze hoogte kunt wonen - Spitsbergen ligt even noordelijk als de noordkust van Groenland en duizend kilometer van de Noordpool - komt door de Golfstroom, die de eilandengroep nog net even aantikt (...)

Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 25

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Spitsbergen artikelen
Reportage
Spitsbergen: Europa's laatste witte vlek

03 dec 2015, Spitsbergen is een eiland van gevaarlijke fjorden en gletsjers die nauwelijks zijn onderzocht. Van gedoemde Nederlandse walvisvaarders en obscure Russische mijnwerkers. Maar ook van magische natuur en surrealistische stilte.

0
Reisnieuws
VIDEO: IJsbeer betrapt camera

03 jan 2011, Mocht je ooit op poolexpeditie gaan, houd er dan rekening mee dat ijsberen erg gesteld zijn op hun privacy. Voor je het weet maken ze je spullen kapot...

2
Reisnieuws
5 ultieme Arctische avonturen

30 dec 2010, De Arctische winter lijkt koud en donker. Eigenlijk is ze heel magisch en mooi. Zolang je maar warm gekleed bent, is geen winter jou de baas! Columbus geeft je vijf tips om te genieten van de sneeuw.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.