Westkust Groenland

Groenland heeft een enorme kustlijn. Aan de westkant wordt het omgeven door de Labradorzee, Straat Davis en de Baffinbaai, in het noordwesten door de Straat Nares en de Lincolnzee, onderdeel van de Noordelijke IJszee. Hoofdstad Nuuk is gelegen in het zuidwesten, Qanaaq in het uiterste noordwesten.

Informatie over Westkust Groenland

Beste foto's & tips van Westkust Groenland

'459298' door pensionado '459298' door pensionado

GroenlandWestkust Groenland

GroenlandWestkust Groenland

The Old Man And The..

pensionado

In het noordwesten van Groenland maakten wij een schitterende bootexcursie naar de Eqi Sermia. Deze actieve gletsjer - die ongeveer 100 km ten noorden van Ilulissat ligt - eindigt in zee en laat met een knallend en donderend geluid regelmatig enorme ijsbrokken los. We bezochten toen ook een van de kleine eilandjes in de Disko Bay waarop de verlaten vissersnederzetting Ataa staat. Daar zag ik deze oude man op een rubberboot. Hij moet een eenzaam bestaan hebben.

'534097' door Mathilde '534097' door Mathilde

GroenlandWestkust Groenland

GroenlandWestkust Groenland

Ilulissat

Mathilde

De IJsfjord van Ilulissat is 40 kilometer lang, 7 kilometer breed en loopt vanaf de Groenlandse ijskap in het binnenland naar de baai bij de stad Ilulissat. Deze fjord aan de westkust van Groenland vormt de monding in zee van de gletsjer Sermeq Kujalleq (of Jakobshavn Isbrae). Deze gletsjer beweegt zich met een snelheid van 19 meter per dag en zet per jaar 35 kubieke kilometer ijs af. De IJsfjord van Ilulissat werd in 2004 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wij maakten 's avonds laat een boottocht langs de enorme brokken ijs. Het wordt 's nachts niet donker, er blijft een warme gloed van de zon hangen waardoor de wolken mooi kleurden met een reflectie in het ijswater.

'531952' door Mathilde '531952' door Mathilde

GroenlandWestkust Groenland

GroenlandWestkust Groenland

Middernacht

Mathilde

We vonden het tijdens onze reis door Groenland heel bijzonder om te ervaren dat het 's nachts niet donker werd. Er bleef steeds een mooie gloed hangen van de zon. Maar nog aparter was het om om middernacht mensen in hun kayak te zien stappen om te gaan peddelen tussen de ijsbergen door! Sommigen in hun t-shirtje. Deze man heeft een dik pak aan omdat hij zich in zijn kayak omwentelt in het ijskoude water. Hij laat zich om vallen en moet al zijn kracht gebruiken om weer overeind te komen. Hij oefent dit om examen te kunnen doen en een brevet te kunnen krijgen. Ook harpoen schieten vanuit de kayak is een van de onderdelen van het examen!

Laat kaart zien