Onthuld: de natuurgeheimen van Groenland image
Lkoedam

Onthuld: de natuurgeheimen van Groenland

Er zijn maar weinig plekken op de wereld waar je zo bent overgeleverd aan de natuur als Groenland. Bedwing enorme fjorden en drijvende ijsbergen. Of breek het ijs met de plaatselijke Eskimo’s.

Maar liefst 85 procent van Groenland wordt bedekt door een gemiddeld anderhalve kilometer dikke ijskap. Foto: Pé Chan.
Maar liefst 85 procent van Groenland wordt bedekt door een gemiddeld anderhalve kilometer dikke ijskap. Foto: Pé Chan. (© Columbus Travel 2015)


Groenland is, met uitzondering van de dunne, bewoonbare kuststroken in met name het zuiden en westen, vooral heel erg wit en heel erg wild. Maar liefst 85 procent van het land wordt bedekt door een gemiddeld anderhalve kilometer dikke ijskap, die overigens schrikbarend snel smelt door de klimaatverandering. Het landschap wordt gedomineerd door machtige fjorden en gletsjers en eindeloze toendra. De bevolking bestaat voor het grootste gedeelte uit Inuit, voormalige nomaden die nog volop (duurzaam) jagen op lokaal wildlife, waaronder zeehonden. Groenland kent geen snelwegen en amper begaanbare wegen buiten de bebouwde kom. Om van de ene plek naar de andere te komen, stap je in een helikopter of op de boot, hondenslee of sneeuwscooter. Hierdoor hangt een behoorlijk prijskaartje aan een verblijf in een van de laatste echte wildernissen op aarde.Ontdek de kust met een hondensleeToegegeven, het is niet bijster origineel maar mag niet ontbreken op je programma: een hondensledetocht. De vulkanische kust van Disko – uniek voor Groenland – is daarvoor een van de mooiste locaties. Diskobaai, en met name het water rondom de Aasiaatarchipel, is ook ideaal om een middagje walvissen te spotten. Tijdens de zomer doen bultruggen de regio aan en kun je per boot of kajak naar hartenlust eilandhoppen. De betere tochten worden onder andere door de Inuit organisatie World of Greenland verzorgd.Bouw een iglo op een gletsjerDe majestueuze Lyngmarkgletsjer is na een flinke wandeling of per sneeuwscooter vanuit het dorpje Qeqertarsuaq te beklimmen. Je kunt er in een comfortabele, moderne hut overnachten of, nog beter, met de lokale bevolking een iglo bouwen. Al even indrukwekkend is de massale gletsjerwand van Sermeq Kujalleq, het doel van een boottocht door de fjord van Ilulissat. Met een ijsbreker kan met een beetje geluk de grotendeels bevroren fjord tot zestig kilometer getrotseerd worden. Lukt dit niet, dan behoort een dagexcursie per helikopter tot de mogelijkheden.Neem een heetwaterbadJe bent er niet in je eentje, maar de heetwaterbronnen op het onbewoonde eiland Uunartoq zijn te bijzonder om over te slaan – je baddert in water met een ideale temperatuur van 36-38 graden Celsius en zicht op bergen en voorbijdrijvende ijsbergen. Walvissen zijn kind aan huis in de wateren rondom het eiland. Boek een dagtocht per boot bij het VVV van Nanortalik, vanaf circa € 100.Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)