Marlborough, Nelson, Kaikoura

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sawcut Gorgeous!

Marlborough, Nelson, Kaikoura,
Nieuw-Zeeland


Nieuw-Zeeland is een wandelparadijs bij uitstek, maar het is niet gemakkelijk je buiten de gebaande paden te begeven, tenzij je veel tijd hebt. Heb je dit niet, maar wil je toch een dagje wandelen en geen toerist tegenkomen, ga dan naar Sawcut Gorge, op het Zuidereiland.

Tien kilometer ten zuiden van Ward (Marlborough) op de State Highway 1, bevindt zich de afslag naar Sawcut Gorge. Je rijdt deze onverharde weg gemakkelijk voorbij omdat er geen bordjes staan, dus let op een watertank met een fiets op het dak. Vanaf hier rij je nog zo’n 12 km landinwaarts naar Blue Mountain Station. Deze weg gaat door een aantal gebieden heen die privé eigendom zijn, dus vergeet daar niet de hekken achter je te sluiten in verband met het loslopende vee.
Op Blue Mountain Station noteer je je naam in het zogenaamde wandellogboek en krijg je van de vriendelijke vrouw des huizes een handgetekende plattegrond van het gebied, die zelfs met een zeer rijke fantasie weinig gelijkenis toont met de realiteit. Gelukkig krijg je er uitleg bij.

De gemarkeerde route naar Sawcut Gorge is ongeveer drie kilometer, en gaat zigzaggend door de rivierbedding heen. Natte schoenen en sokken zijn onvermijdelijk en het water is ijskoud! Onderweg kom je langs verschillende ‘swimming holes’ en fantastische witte rotsformaties.
Er zijn een paar mooie picknickplekken op de route, het enige nadeel is dat de beruchte Nieuw-Zeelandse zandvlooi ook hier spreekwoordelijke roet in je eten kan gooien.
De kloof zelf is spectaculair, zo’n 50m lang, 150m diep en op sommige plekken maar 2 meter breed.
Een half uur verderop bevindt zich Isolation Hill Hut waar je kunt overnachten, maar je kunt er ook gewoon een dagtripje van maken en terugkeren naar de auto. Vergeet bij terugkomst niet het logboek af te tekenen, anders gaat de vrouw des huizes naar je op zoek!

http://www.doc.govt.nz/parks-and-recreation/tracks-and-walks/marlborough/south-marlborough/sawcut-gorge-isolated-hill-route/