Verenigde Staten reisblogs

Literaire leestips voor in de lucht

flashpacker bereidt zich voor Gepost op 13 okt 172 reacties

Schrijvende stewardessen vertellen

Cabin attendants (de officiële naam voor stewards en stewardessen) zijn creatieve mensen. Uiteraard komt dit goed van pas om de KLM-passagier op tien kilometer hoogte in de watten te leggen. Veel van mijn collega’s schrijven hun belevenissen op. Sommigen publiceren zelfs boeken. Vijf schrijvende cabin attendants geven je graag een leestip. Om te lezen in het vliegtuig. Of thuis, omdat je liever vanuit je luie stoel de wereld aan je voorbij ziet trekken.

Wilbert van Haneghem – auteur van “Schipbreuk in het paradijs”
Over “Universele Reisgids voor Moeilijke Landen” van Jelle Brandt Corstius:

Heel herkenbaar voor mij als frequente reiziger. De auteur beschrijft situaties waarin je hoopt nooit in te belanden, en over landen waar je eigenlijk liever niet naartoe gaat. Brandt Corstius verrast je ook met nuttige en humoristische tips die van pas komen op bestemmingen waar normaal gesproken helemaal niets mis gaat. Of toch wel?

Over “Het diepe zuiden” van Paul Theroux:

Theroux is natuurlijk de aartsvader van de moderne reisliteratuur, en dat al vijftig jaar. Zijn reis- en schrijflust is ongeëvenaard. Daarnaast zijn het de diepgaande beschrijvingen, de intieme portretten en de ongelooflijke ontmoetingen die zijn verhalen zo geweldig maken. In Het Diepe Zuiden reist hij door de zuidelijke staten van Amerika. Je voelt als lezer de herkenning van de vele oude films en actuele nieuwsuitzendingen, tegelijkertijd biedt het juist een dieper inzicht in die bekend veronderstelde feiten.

Linda van den Driessche – auteur van “Kracht voor tien”
Over “De Stille Kracht” van Louis Couperus:

Dit boek is een negentiende-eeuwse klassieker van Nederlandse bodem. Ik las het als tiener voor mijn literatuurlijst en ik was direct verkocht! Aan Couperus – wiens gehele oeuvre ik inmiddels las – maar ook aan Azië, waar het boek zich afspeelt. De sfeer in het boek sprak me enorm aan, ook al gebeuren er ‘vreemde dingen’. De Stille Kracht is erg mysterieus en er zitten fantasy elementen in. Het mooiste vind ik de manier waarop Couperus karakters uitdiept en typeert. Hij is wat mij betreft nog steeds de grootste schrijver van Nederland in het genre psychologische roman.

Over “Zitten” van Thich Nhat Hanh:

Met mindfulness is er een wereld voor me opengegaan. De Vietnamese zenmeester Thich Nhat Hanh heeft hierover een aantal boekjes geschreven die leuk zijn om mee op reis te nemen. Om ‘even te gaan zitten’ en te genieten van het moment is zo belangrijk! Voor je het weet ben je op reis alleen maar bezig met fotograferen, reviews checken, zaken regelen en consumeren. De auteur schrijft enthousiasmerend over spiritualiteit. Zijn boeken zijn eerder nuchter van toon, dan zweverig; dat vind ik prettig. Zo schrijft hij: ‘In plaats van zitmeditatie te beschrijven als een oefening in concentratie, diep kijken en inzicht krijgen, beschrijf ik zitten liever als genieten van nietsdoen.’

Karin Belt – auteur van de “Midlife club”
Over “Wild” van Cheryl Strayed:

Na de dood van haar moeder en de scheiding met haar man besluit de schrijfster een voettocht te maken door de staat Californië. Onervaren, ongetraind en met een loodzware rugzak begin ze aan Pacific Crest Trail. Als lezer wordt je uitgenodigd de 1700 km lange tocht mee te hiken, samen met haar te rouwen en te vechten tegen de eenzaamheid. En, ondanks alles, te genieten. Ze neemt je mee naar de prachtig beschreven omgeving van bergen, bossen en woestijngebied. Dit boek beschrijft meer dan een trektocht, het is een metafoor van het leven.

Over “De expat” van Patricia Snel:

Dit is een verhaal dat zich afspeelt in de overgereguleerde samenleving van Singapore. Het hoofdpersonage is een expatvrouw die een luxeleven ambieert. Maar ze komt er al snel achter dat ze zich in een gouden kooi bevindt. Interessant detail is dat de schrijfster zelf jarenlang in Singapore woonde en veel te vertellen heeft over het leven in deze wereldstad.

Melissa Franck – auteur van “Vluchtzinnig”
Over “Wereldmeiden” van o.a. Susan Smit en Yvonne Kronenberg:

Stichting Because I am a girl zet zich in om meisjes in ontwikkelingslanden gelijke kansen te geven. Acht bekende Nederlandse schrijvers schreven in opdracht van de stichting ieder een aangrijpend verhaal over deze meisjes. Ze worden ontkend, uitgebuit en mishandeld, alleen omdat ze een meisje zijn. De bundel werd al in 2010 uitgegeven maar is helaas nog steeds actueel. De stichting roept op om na het lezen het boek door te geven, zodat “de stemmen van deze meisjes meer gehoord worden.

Over “Ben je ervaren” van William Scutliffe:

Zoals zoveel jongeren gaat ook Dave backpacken voordat hij gaat studeren. Het is echter niet wat hij ervan verwacht. De hitte en de armoede in India vallen hem zwaar en hij ergert zich mateloos aan zijn medereizigers. ‘Ben je ervaren’ drijft de spot met de eeuwige backpacker en is zo hilarisch beschreven dat je er wel om moet lachen. Zo hard zelfs, dat ik je aanraad om het niet in openbare ruimtes te lezen.

Geeri Bakker – auteur van “Glamour en glory van een stewardess@work”
Over “Couscous op zondag” van Khadija Arib:

Voor wij als gezin op zondag naar de kerk gingen, mochten we wit brood met hagelslag eten en daarmee gaven we een familietraditie vorm. Arib neemt de lezer mee naar haar gezin en geeft een inkijkje in haar familiegeschiedenis. Op zoek naar antwoorden en begrip gaan Marokko, haar gebruiken en gewoontes meer leven dan bij het lezen van een reisgids over dat land. Mij heeft ze geraakt met haar emotie, humor en doorzettingsvermogen. Wellicht u ook?

Over “How to Travel the World on $50 a Day” van Matt Kepnes:

Na meer dan tien jaar de wereld rondreizen kan Kepnes vol overtuiging laten zien dat reizen voor iedereen mogelijk is. Ontelbare tips en trucs om voor 50 Dollar inclusief reizen, activiteiten, eten, drinken en verzekeringen deze prachtige wereld te verkennen. Dromen worden realiteit en misschien houden we nog geld over voor een volgende reis als we goed naar hem luisteren.

Genoeg literaire inspiratie opgedaan? Dan rest mij de vraag: Welk boek lees jij graag in het vliegtuig?

flashpacker Positie 623 (80 p.) Lid sinds 21-08-2011 Foto's en tips: 7 Blogs: 23 Fans: 3
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Reacties bij deze blog

flashpacker

Door: flashpacker • Geplaatst op

Dan moet deze reisboekenlijst van bol.com je wel aanspreken Jeannette. Mijn eigen boek Schipbreuk in het paradijs staat op plaats nr. 2 ;-)

https://lees.bol.com/nl/article/toplijst-reisverhalen

jeannette

Door: jeannette • Geplaatst op

ik lees graag reisverslagen boeken van het land waar ik heen ga

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.