Verenigde Staten

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Verenigde Staten image

Verborgen geheimen van New Orleans

Verenigde Staten
Noord en Midden Amerika
Nick_VL

Verborgen geheimen van New Orleans

 

New Orleans heeft altijd al verschillende mensen aangetrokken in het verleden. Kunst, festivals, jazz en voodoo hebben hier allemaal toe bijgedragen waarom Nola zo aantrekkelijk is. Ik wil mijn ervaringen met deze betoverende stad delen en onderzoeken waarom het zo mystiek is.

Jazz en voodoo in het historische French Quarter

Het French Quarter is de oudste buurt van New Orleans. Dit deel staat bekend als de plaats waar vampieren en voodoo rituelen dagelijkse kost zijn. Denk maar aan de bekende film 'Interview with the vampire', dat zich grotendeels afspeelde in dit deel. 

Het eerste dat mij aantrok tot dit deel waren de oude gebouwen. Verschillende balkons bedekt met planten was dan ook het eerste dat mij opviel. Het was nog maar 9 uur 's morgens en het was al veel te warm buiten. Als een Europeaan duurt het een tijdje voor je gewend geraakt aan deze vochtigheid, daarom is het geen overbodige luxe om een hotel met een zwembad te hebben. Op mijn eerste nacht had ik gelukkig een lokale gids die mij rondleidde langs verschillende 'spookhuizen', zoals het LaLaurie huis waar ze een martelkamer met verschillende dode slaven hadden gevonden na een brand. 

Ik heb mij altijd al gefascineerd gevoeld door de voodoo cultuur en de beste manier om hier meer over te leren was in het Voodoo Museum op Dumaine Street. Ik had gekozen voor de voodoo/cemetery tour dat begon in het museum zelf. Hier leerde ik onder andere over de geschiedenis van de voodoo cultuur in de stad en over de verschillende rituelen die men nog steeds deed hier. De reden waarom ik ook de cemetery tour boekte is omdat het onmogelijk is om het graf van voodoo queen Marie Laveau te bezoeken zonder een gids. Volgens de legende zou zij je helpen wanneer je drie keer op haar graf klopte, net zoals men vroeger bij haar deur deed. Ik had geen idee of het effectief zou helpen, maar ik probeerde het toch. Je weet maar nooit... Het museum is een goede manier om de erfenis van de voodoo cultuur te behouden en om tegelijkertijd bezoekers te entertainen. De eerste keer dat ik deze stad bezocht, had ik nog de mogelijkheid om mijn toekomst te laten voorspellen door een echte voodoo priester, maar nadat hij vroegtijdig gestorven was, biedt het museum dit niet meer aan. Indien je nog steeds wenst om een lezing te laten doen, brengen zij je nog wel in contact met de juiste mensen. 

Buiten de gebruikelijke vampier, geest of voodoo priester, kom je op Bourbon Street ook eingenaardige mensen tegen. Dit is waarschijnlijk de meest bekende straat van de stad. Het is gevuld met verschillende cafés en dronken mensen, maar het is wel een ideale manier om kennis te maken met het nachtleven van New Orleans. Overal waar je wandelt hoor je live muziek uit een van de cafés komen, van jazz tot rock. 

Om toch in het thema te blijven van de goede oude tijd, bezocht ik ook het Pharmacy Museum op Chartres Street. Dit museum geeft een inkijk hoe men zieke mensen behandelde in tijden van yellow fever. Het was zeer interessant om de oude apothekersflesjes te bekijken en de verschillende praktijken die men gebruikte om mensen te genezen. Ik moet toegeven dat ik van sommige praktijken nog nooit gehoord had, wat het eens zo interessant maakte om erover te leren. 

Niet ver hiervandaan kwam ik ook het oudste café van de stad tegen, Lafittes. Dit staat ook bekend als één van de vele spookhuizen die je doorheen de stad kan vinden. 

Het startpunt van de meeste ghost tours is Jackson Square. Ik hield ervan om rond dit plein te lopen omwille van de vele artiesten die hier hun kunst verkochten. Iets wat vele mensen niet weten is dat je achter de St. Louis Cathedral een beeld kan vinden dat bekend staat als 'Touchdown Jesus'. Mijn gids vertelde me dat je het best kan terugkomen als het donker wordt, om het in volle glorie te zien. Het verhaal gaat dat een aartsbisschop een speciaal gebed deed voor de New Orleans Saints (het football team van de stad) en nadat deze de Super Bowl wonnen, het beeld omgedoopt werd tot 'Touchdown Jesus'.

Omdat ik mij nog steeds op Jackson Square bevond, dacht ik om mijn bezoek van het French Quarter af te ronden met een bezoek aan Café du Monde om hun wereldberoemde beignets te proeven. Iets wat ik altijd al wou doen nadat ik de film 'Chef' van Jon Favreau zag. 

Verken de kunst scène van Nola

New Orleans boomt met kunst en omdat ik hou om door kunstgalerijen te slenteren, was Royal Street de place to be. Hieronder een overzicht van de galerijen die mij het meeste zijn bijgebleven:

  • French Art Network, vooral het werk van Devon (een protogé van Andy Warhol)
  • Gallery Burguieres, bekend om haar kunst van dieren
  • Rodrigue Studio, bekend om zijn blauwe hond

In Royal Street is ook een klein Italiaans restaurantje te vinden, genaamd Mona Lisa. Deze plaats heeft honderden aanpassingen van het bekende schilderij. Terwijl je wacht op je eten krijg je een lege onderzetter die je zelf kan intekenen met je eigen aanpassing van Mona Lisa. Als de eigenaars vinden dat het de moeite waard is, komt het op de muur te hangen. Mijn daarentegen, belandde rechtstreeks bij het vuilnis. 

Het New Orleans Museum of Art (Noma) is ook een ideale plaats om prachtige kunst te bewonderen. Hier hebben ze collecties van letterlijk elk werelddeel. Het blijft mij fascineren hoe men al zo gedetailleerd kon schilderen in de 18e eeuw. Buiten het museum kan je ook een tuin met beeldhouwwerken vinden, dat volledig gratis is. Gelukkig was er een klein gebouw te vinden dat airco had, want de temperaturen buiten waren ondraaglijk. In het gebouw kon ik tegelijk van de koele lucht genieten als van kunst van Nick Cave. 

Natuurlijk staat New Orleans bekend voor Mardi Gras en de bijhorende stoeten. Als je de drukte wilt vermijden, maar toch de verschillende praalwagens wil bewonderen, moet je naar Mardi Gras World gaan. Hier leer je hoe ze deze wagens maken van nul en hoelang het duurt voor ze ook maar één wagen hebben afgewerkt. 

Doorheen de stad kan je overal kunst tegenkomen, als je je ogen maar openhoudt. Zonder mijn gids had ik zelfs nooit de kunst van The Odd Boxer tegengekomen. Hij is een lokale artiest die de putdeksels een makeover geeft met politieke verklaringen en meningen waar de meeste mensen niet over durven praten. Nadat ik hierover hoorde, hield ik mijn ogen ook op de grond gericht. 

Wat kan je eten in New Orleans?

Ik had reeds de beignets van Café du Monde vermeld, maar er zijn zoveel lokale gerechten die de moeite waard zijn om eens te proberen. Eén van de gerechten is uiteraard cajun. De meeste plaatsen die ik aanraad, kwamen rechtstreeks van mijn gids en ik moet toegeven dat ze zeker wist waar ik moest zijn. Het eerste restaurant is het Napoleon House waar ik Jambalaya probeerde, een rijstgerecht. Een bijkomende reden om dit te bezoeken, is het beroemde drankje Pimm's Cup. Deze cocktail is in deze bar uitgevonden. Het is niet sterk in alcohol, maar zeker verfrissend genoeg tijdens deze warme dagen.

Om de beste Muffuletta te eten, moest ik naar café Maspero gaan. Ik kan niet zeggen dat ik hier een grote fan van was, maar dit komt waarschijnlijk door de grote hoeveelheid olijven die ze ertussen staken.

Ik had nooit gedacht dat ik ooit alligator zou eten, maar hier was ik dan in Pat O'Briens, kleine stompjes in mijn mond te gooien. Als je niet veel honger hebt, maar je wilt toch iets klein en speciaals eten, is dit een perfecte plaats. Het is net alsof je kleine chicken nuggets aan het eten bent. 

Ik keek mijn hele reis al uit om nog eens gumbo te eten, dus ik wou zeker de beste plaats weten waar ik dit kon bestellen. The Gumbo Shop was de ideale plaats hiervoor en hier was ik ook getuige van hoe spontaan New Orleans kan zijn. Terwijl ik mijn gumbo aan het oppeuzelen was, haalde de man naast mij opeens zijn trompet boven en begon jazz voor het hele restaurant te spelen. 

Een andere kant van Nola

Natuurlijk heeft New Orleans veel te bieden en is het onmogelijk om over alles te schrijven. Ik heb nog enkele dingen om op te sommen die naar mijn mening zeker een bezoek waard zijn.

Ik had gelukkig een huurauto en kon zo door Magazine Street rijden, maar ook zonder auto is het leuk om hier door te wandelen. Deze buurt is gevuld met grote villas en kleine winkeltjes. Het is ook de thuishaven van een bekende platenzaak, genaamd Peaches. Naast boekenwinkels, kan ik uren doorbrengen tussen oude platen. Naast de platenzaak was ook een coffee shop waar je even kan uitblazen. De muren hangen vol met lokale kunst en de koffie is er heerlijk. 

Nu ik boekenwinkels vermeld heb, er is een heel leuk boekenwinkeltje te vinden op Frenchmen Street, genaamd Frenchmen Art & Books. Als je de drukte wil Bourbon Street wil vermijden en toch wil genieten van live muziek, is deze straat een echte aanrader. 

Ik had ook gehoord van een insectarium op Canal Street. Heel leuk om te bezoeken, zeker als je kinderen hebt. Een leuke toevoeging is het kleine 'restaurant' waar je iets kan drinken en als je durft om ook insecten te eten. Nooit gedacht dat ik dit ooit zou doen, maar voor ik het wist was ik chili wormen en krekelkoekjes aan het eten. Wanneer ik zeg dat deze naar Doritos en chocoladekoekjes smaken, kan je mij op mijn woord geloven. 

New Orleans heeft voor iedereen wel wat te bieden. Gaande van de mysterieuze voodoo cultuur tot de soepele en sexy deuntjes van jazz. 

Foto's

Beignets Café du Monde
Beignets Café du Monde
Nick_VL
Voodoo Museum
Voodoo Museum
Nick_VL
New Orleans Architecture
New Orleans Architecture
Nick_VL
Pharmacy Museum
Pharmacy Museum
Nick_VL
Peaches
Peaches
Nick_VL
The Odd Boxer Art
The Odd Boxer Art
Nick_VL