Arizona

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Versteende boomstammen

Arizona,
Verenigde Staten


In het Petrified Forest NP vind je de grootste verzameling versteende bomen ter wereld. De bomen groeiden zo'n 225 miljoen jaar geleden in een gebied dat werd doorsneden door vele rivieren. Ten gevolge van een hoge waterstand zijn de bomen, die gigantisch groot waren, omgevallen en door de rivier naar de huidige vindplaats gespoeld. Ze werden overdekt door slib en zand waarin vulkanisch as aanwezig was. Daardoor werd de verrotting vertraagd, het hout verhardde en versteende. Dit proces heeft vele eeuwen geduurd.

Binnen het park kan je op veel plaatsen stukken van de bomen zien liggen. Ten gevolge van de voortdurende erosie komen er ook nog steeds nieuwe stukken aan de oppervlakte. De stukken variëren flink in grootte, sommige stukken zijn erg klein, maar er zijn ook boomstammen die meer dan 40 meter lang zijn.
Op zich zijn deze bomen niet heel bijzonder, ze zien er gewoon uit als op de grond liggende boomstammen. Maar een doorsnede van het versteende hout, gemaakt met een diamantzaag en vervolgens gepolijst, ziet er schitterend uit.

In de twee bezoekerscentra worden voorbeelden hiervan tentoongesteld. Hier vind je ook informatie over de dierlijke fossielen (kleine dinosaurussen, amfibieën, vissen en ongewervelde dieren) die in en nabij het park zijn gevonden.

Best even vergroten.