Alaska

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Alaska image

6. Katmai NP met Emerald Air en heel veel beren

Alaska
Verenigde Staten
Imac1963

6. Katmai NP met Emerald Air en heel veel beren

Thrill of a life time

Maandag 23 juli – Vandaag rijden we van Cooper landing, waar we een beer en heel veel vissers hebben gezien, naar Homer. Morgen gaan we een speciale tour maken. Aan het einde van de middag regent het weer. Nu kan Junior helaas geen vuurtje stoken. Homer is een toeristisch vissersdorpje met veel gezellige winkeltjes en een camping aan het water met wasgelegenheid (wat ze zeker niet overal hebben). Je komt hier om beren te zien of om te vissen.

Dinsdag 24 juli - Het is droog vandaag, erg belangrijk. We gaan op berenjacht (met camera!). Op Katmai National Park is een grote populatie bruine beren. Je kunt er alleen per vliegtuig of boot komen. Wij vliegen met een watervliegtuig (met een ander Nederlands gezin) in 1 uur vanuit Homer naar de beren. We vliegen over een mooie gletsjer en vanuit de lucht hebben we al 9 beren gezien. Na een korte wandeling staat we eindelijk oog in oog met deze fantastische beesten. Op dit moment staat bij deze beren gras op het menu. Volgende week zullen deze beren naar de rivieren trekken om daar zalm te gaan vangen. Deze coastal beren kunnen makkelijk 35 mijl achter elkaar zwemmen en kunnen dus even naar Kodiak Island gaan (maar 25 mijl). Opvallend is dat iedere beer alleen staat en niet gezellig bij elkaar. Het is erg indrukwekkend om zo dicht bij de beren te staan en niet bang te hoeven zijn. We zien zelfs dat 2 beren aan het stoeien zijn, weer eens wat anders dan grazende beren.
Bij de voorbereiding van deze vakantie hebben we veel gediscussieerd over de 2 excursie mogelijkheden naar beren. Brooks Falls heeft het grote voordeel dat je in juli beren kan zien die vis vangen. Jammer is wel dat je dit ziet vanaf een steiger. Als je meegaat met Emerald air ben je in een groepje van maximaal 7 personen en zie je de beren van heel dichtbij, in juli staat bij hun helaas nog gras op hun menu en gaan ze pas in augustus zalm vangen.
De 1 uur durende vlucht terug naar Homer is geweldig. Het is helder weer en we zien 1 grote moose en 15 walvissen vanuit de lucht.

Woensdag 25 juli – Het lijkt hier wel zomer, de zon schijnt. Vandaag gaan we langzaam richting Anchorage. We besluiten om weer naar de leuke camping te gaan in Cooper Landing. We vragen Junior wat hij nog het allerliefste zou willen doen in Alaska en zonder te twijfelen zegt hij dat hij heel graag zou willen vissen. De laatste 2,5 week is hij geïnspireerd geraakt door de vele vissers die wij gezien hebben met al die zalmen. Onze mannen hebben nog nooit gevist en hebben natuurlijk geen hengel en lieslaarzen. Je kunt een dure excursie doen waarbij je onder begeleiding gaat vissen. Wij besluiten om het ‘zelf’ te gaan doen. We huren 2 hengels, 1 net en 2 paar lieslaarzen en halen een visvergunning. Op 1 dag mogen we 3 zalmen vangen en meenemen. Oh ja we hebben ook nog haakjes en ‘ flys’ nodig. De mensen in de winkel zullen wel gedacht hebben dat wij hele rare Nederlanders zijn, die niet weten hoe je moet vissen. 1 uur later staan de mannen tot hun knieën in de Russian River. Na het avond eten gaan ze weer, met name Junior kan er niet genoeg van krijgen. Ze komen pas om 22.30 uur terug, zonder zalm maar vol enthousiasme en de zon schijnt nog steeds.
Donderdag 26 juli –Het is nog steeds heerlijk weer, geen wolkje aan de lucht. Vanavond moeten we in Anchorage zijn, morgen vliegen we naar San Francisco. We hebben echter onze vis-klus nog niet geklaard. De hengels hebben we immers voor 24 uur gehuurd. Ditmaal gaan we naar de Katmai River waar vele zalmen zwemmen en (uiteraard) ook veel vissers in het water staan.

Gelukkig hebben we gisteren goed materiaal meegekregen, ik sta namelijk tot mijn knieën in het koude snelstromende water. Junior staat zo’n 20 meter links naast me, ook in het diepe, snel stromende water. Ik kan duidelijk zien dat hij er van geniet. Waar we ook kijken overal staan mannen (en een enkele vrouw) in de rivier op zalm te vissen. Opeens zie ik Junior een vreemde beweging maken, hij glijdt half uit en kijkt angstig naar me…..gelukkig niets aan de hand, alleen maar wat koud water in zijn laars.
Het zou echter nog veel spannender worden. De thrill of my life. Mijn buurman op rechts had zijn zalm keurig aan een lijn aan de kant gelegd. Ik hoor iemand aan de overkant roepen.. bear, bear en ja hoor 2 beren komen omlaag en 1 ervan pikt de zalm van mijn buurman. Die vis lag nog geen 5 meter bij ons vandaan. In totaal hebben we tijdens ons vis tripje 6 beren gezien. Het enige wat er aan ontbrak was een eigen gevangen zalm. Gelukkig maar, wat moet er gebeuren met een jongen van 11 die bij zijn eerste vistocht beren tegen komt EN een zalm vangt. Hij heeft nu in ieder geval nog iets om naar te verlangen.

Rond 12.00 uur rijden we dan toch echt naar Anchorage. De 100 mijl leggen we af in een aantal uur. Wederom staan we in de file, maar de natuur is adembenemend mooi. Vele bergen zien we om ons heen met besneeuwde toppen, We komen zelfs nog een moose tegen. Op onze camping stookt Junior voor het laatst een vuurtje.

Vrijdag 27 juli – We moeten vroeg opstaan. De camper moet ingeleverd worden en we moeten om 09.15 uur inchecken voor onze vlucht naar San Francisco. Na 3 uur vliegen maken we een tussenlanding in Seattle om uiteindelijk in 2 uur door te vliegen naar San Francisco. We komen rond 20.30 uur aan. Ik kijk uit om in een bed te slapen waarvan de matras niet van plastic is en de lakens gewoon blijven liggen.

Foto's

ffbb4.jpg
ffbb4.jpg
Imac1963
a6c3d.jpg
a6c3d.jpg
Imac1963
374f6.jpg
374f6.jpg
Imac1963
45e96.jpg
45e96.jpg
Imac1963
a6c3d.jpg
a6c3d.jpg
Imac1963