San Juan

'509128' door Fransvdg '509128' door Fransvdg

Puerto RicoSan Juan

Puerto RicoSan Juan

Allegaartje aan zee

Fransvdg

San Juan heeft een kleurrijke, interessante binnenstad. De forten met hun dikke muren zijn al gebouwd in de Spaanse tijd. Voor de arme mensen zijn er later buiten de stadsmuren eenvoudige woningen bij gebouwd. Die zijn kansloos als er een tsunami zou komen.

'514016' door Nickyfotograaf '514016' door Nickyfotograaf

Puerto RicoSan Juan

Puerto RicoSan Juan

Puerto Rico, de oude.

Nickyfotograaf

De combinatie van hele oude wijk (waar je beter niet kunt komen), het druk bezochte kasteel San Felipe Del Morro en de zee maken dit voor mij een kleurrijke foto.

'509005' door Fransvdg '509005' door Fransvdg

Puerto RicoSan Juan

Puerto RicoSan Juan

Suikerzoet vakwerk

Fransvdg

Op de grote begraafplaats van San Juan zag ik dit grafmonument. Voor mij is dit suikerzoet vakwerk, veel dramatiek, maar wel knap gemaakt. Hierbij zie je ook de Rooms-Katholieke Spaanse invloeden op het eiland. Begraafplaatsen in het buitenland zijn voor ons Nederlanders vaak een mooie bezienswaardigheid.

'401153' door herman m '401153' door herman m

Puerto RicoSan Juan

Puerto RicoSan Juan

American way of life

herman m

San Juan, de hoofdstad van Puerto Rico, is een van de mooiste metropolen van het Caribisch gebied. Flatgebouwen en haciendas, Cadillacs en caballeros, het is een mix van Spaanse koloniale stijl en de moderne American way of life. Puerto Rico behoort bij de Verenigde Staten, maar is tegelijkertijd onmiskenbaar Spaans. Op de foto zie je duidelijk de sporen van het Spaans kolonialisme.

'528953' door Fransvdg '528953' door Fransvdg

Puerto RicoSan Juan

Puerto RicoSan Juan

Kleurrijk straatbeeld

Fransvdg

Voor het thema "deuren en ramen" ben ik te laat. Maar toch wil ik deze foto graag laten zien. Ik maakte hem in de oude binnenstad van San Juan. De bewoners houden daar wel van een kleurtje. En ik vind dat de graffiti er ook mooi bij past. Een kleurrijk stukje binnenstad dus.

'375940' door Fransvdg '375940' door Fransvdg

Puerto RicoSan Juan

Puerto RicoSan Juan

Leve Columbus!

Fransvdg

Net terug van een fantastische cruise door de Caribische Zee wil ik jullie graag via deze foto allemaal een heel goed, gezond en reislustig 2013 toewensen! Jullie zien hier Columbus op een voetstuk staan en dat verdient hij ook, want mede dankzij hem is onze reiswereld veel groter geworden. Laat ik vandaag jullie allemaal ook eens op een voetstuk zetten, want dankzij jullie prachtige foto's en enthousiaste verhalen in de vorm van een tekst bij een foto, een tip of een blog heb ik in de afgelopen jaren al heel wat leuke reisideeën opgedaan. Ga daar dus vooral mee door! Dan kan ik jullie en mezelf in 2013 ook weer heel veel plezier hier wensen. Klaterend veel succes gewenst allemaal!

'399607' door herman m '399607' door herman m

Puerto RicoSan Juan

Puerto RicoSan Juan

Castillo de San...Cri

herman m

Vanaf het Castillo de San Cristóbal heb je een fraai uitzicht op de hoofdstad van Puerto Rico, San Juan. Het Castillo maakt deel uit van de stadsvesting. Om dit bouwwerk met een oppervlakte van 10.000 m2 te bouwen had men 150 jaar nodig (1634-1783). Het diende om de stad te verdedigen tegen invallen vanuit het oosten. De verschillende delen van het Castillo zijn door tunnels met elkaar verbonden. San Juan is genoemd naar Ponce de León, die zich in 1508 daar vestigde. De stad werd aangevallen in 1598 door de Engelsen onder leiding van George Clifford, graaf van Cumberland, en werd geplunderd door de Nederlanders in 1625. Tijdens de Spaans-Amerikaanse Oorlog in 1898 werd de stad bezet door de VS. In 1950, 52 jaar na de invasie van 1898, stemde de Amerikaanse regering in met een wet, die Puerto Rico het recht gaf een eigen grondwet op te stellen. De grondwet werd goedgekeurd door de meerderheid van de bevolking, en later door het Amerikaans Congres dat echter de uiteindelijke soevereiniteit over Puerto Rico behield, hoewel Puerto Rico wel zelfbestuur kreeg. Onder deze grondwet is Puerto Rico een vrijstaat, die is geassocieerd met de Verenigde Staten.

'377314' door Fransvdg '377314' door Fransvdg

Puerto RicoSan Juan

Puerto RicoSan Juan

Viejo San Juan

Fransvdg

Viejo San Juan, oftewel oud San Juan, is heel sfeervol dankzij de in frisse kleuren geverfde huizen. Je ziet hier toevallig net een man met een verfemmer aan komen lopen. Onderhoud blijft natuurlijk nodig. Puerto Rico is voornamelijk Spaanssprekend, dat zie je ook aan het straatnaambordje: Calle del Sol, de straat van de zon. En die zon schijnt gelukkig vaak. Zo krijgt de stad meteen een vrolijkere aanblik. Wie meer wil weten over San Juan verwijs ik graag naar mijn tip.

'292658' door Fransvdg '292658' door Fransvdg

Puerto RicoSan Juan

Puerto RicoSan Juan

Begraafplaats in San.

Fransvdg

Deze foto heb ik gemaakt vanuit het Fort in San Juan. Je ziet de begraafplaats, een deel van de oude stad en Caraïbische Zee. Al met al wel een mooie plek om naar toe gebracht te worden.....

'415483' door MaJaTa '415483' door MaJaTa

Puerto RicoSan Juan

Puerto RicoSan Juan

De kust van San Juan.

MaJaTa

Puerto Rico is een eiland met als hoofdstad San Juan, het heeft voor elk wat wils , prachtige stranden, avontuurlijke buitenactiviteiten en een smaakvol nachtleven, het ligt tussen de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan en behoort tot de Grote Antillen. Ongeveer zestig procent van het eiland is bedekt met bergen, toch heeft Puerto Rico een afwisselend landschap met regenwouden, laaglanden aan de kust en mooie stranden.

'179769' door sonjakorringa '179769' door sonjakorringa

Puerto RicoSan Juan

Puerto RicoSan Juan

Fort Castillo de San.

sonjakorringa

In het zachte licht van de opkomende zon is de eerste kennismaking met Puerto Rico werkelijk adembenemend. Op de rotsachtige kaap van de hoofdstad San Juan doemt het silhouet van het koloniale Fort Castillo de San Felipe del Morro op, dat dateert uit het jaar 1540.

'272942' door pbroek '272942' door pbroek

Puerto RicoSan Juan

Puerto RicoSan Juan

KLEURRIJK STRAATJE.

pbroek

San Juan heeft een overweldige indruk op ons gemaakt,het was heerlijk een dagje door het oude gedeelte van deze stad te dwalen,voor mij was dit het meest kleurrijkeeiland in de caribbean.

'380081' door Fransvdg '380081' door Fransvdg

Puerto RicoSan Juan

Puerto RicoSan Juan

De bisschop en de...v

Fransvdg

Dit fraaie standbeeld staat in San Juan, ter nagedachtenis aan een bestorming van de stad door een groep Engelsen, in de 18e eeuw. Er heerste toen flinke paniek onder de bevolking en de bisschop is 's nachts met een groep vertwijfelde vrouwen bij het licht van fakkels biddend en zingend door de stad getrokken. Dat hielp, want de Engelsen dachten dat er een grote troep Spaanse soldaten op hen af kwam. Ze lichtten het anker en vertrokken. Zoiets is natuurlijk een monument waard! Wie meer wil weten over San Juan verwijs ik graag naar de tip die ik daar in januari over schreef. Het is echt een bezoek waard.

'546908' door MaJaTa '546908' door MaJaTa

Puerto RicoSan Juan

Puerto RicoSan Juan

De kust van Puerto...

MaJaTa

Hoewel Puerto Rico bij de VS behoort verdiend het toch een eigen beschrijving. Puerto Rico is een eiland met als hoofdstad San Juan. Met het Caribische karakter is Puerto Rico een totaal andere wereld dan de rest van de VS. Met zijn koloniale stadjes, de karakterstieke vissersdorpjes, de hele mooie witte zandstranden en de prachtige natuur maakt Puerto Rico tot een prima vakantiebestemming.

'288208' door pbroek '288208' door pbroek

Puerto RicoSan Juan

Puerto RicoSan Juan

SAN CRISTOBAL.

pbroek

Op onze wandeling door het oude gedeelte van San Juan, komen we aan op de Plaza de Armas waar een spiewit standbeeld staat van San Cristobal Colon.

'376535' door Fransvdg '376535' door Fransvdg

Puerto RicoSan Juan

Puerto RicoSan Juan

Seniorenoverleg

Fransvdg

Op het plein bij het monument van Columbus zaten deze senioren met elkaar te praten. Waarover? Geen idee. De meeste inwoners hebben Spaans als voertaal en dan haak ik al gauw af. Misschien hadden ze het wel over Obama, hun president, op wie ze niet mogen stemmen. De inwoners van Puerto Rico hebben namelijk geen stemrecht als het over de presidentsverkiezingen gaat. Eigenlijk wonen ze in een kolonie van de USA. En daar is lang niet iedereen blij mee.

'292341' door Fransvdg '292341' door Fransvdg

Puerto RicoSan Juan

Puerto RicoSan Juan

Oude tijden herleven

Fransvdg

Oude tijden herleven in het fort van San Juan. Deze groep Amerikanen herdenkt in gepaste kledij een stukje vergane glorie hier. Het fort is nu Unesco-monument en van oorlogsdreiging is gelukkig geen sprake meer.

'265798' door pbroek '265798' door pbroek

Puerto RicoSan Juan

Puerto RicoSan Juan

ZICHT OP SAN JUAN.

pbroek

Ooit werd Puerto Rico bewoond door de Taino indianen, maar daar kwam een eind aan toen Columbus in 1493 het eiland San Juan ontdekte, dat werd later Puerto Rico,het eiland is best groot met 272 miles atlantic en caribisch kustline. Hier een klein stukje kustline op deze foto.

'377213' door Fransvdg '377213' door Fransvdg

Puerto RicoSan Juan

Puerto RicoSan Juan

San Juan in beeld

Fransvdg

Bij een tip hoort, vind ik, natuurlijk ook een foto. Voor iedereen die nieuwsgierig is geworden naar de mooie plekjes in San Juan laat ik hier de oude volkswijk, de begraafplaats en het fort San Felipe del Morro samen op één plaatje zien. Het ligt dus echt op loopafstand van elkaar.

'294784' door Fransvdg '294784' door Fransvdg

Puerto RicoSan Juan

Puerto RicoSan Juan

De vliegeraar

Fransvdg

Vlakbij het Fort in San Juan is een geliefde vliegerplek. Het jongetje holt naar beneden en hoopt dat de wind vat krijgt op zijn vlieger. Zijn moeder maakt zich er gemakkelijker vanaf, zij blijft zitten waar ze zit.....

'274265' door pbroek '274265' door pbroek

Puerto RicoSan Juan

Puerto RicoSan Juan

STIL LEVEN.

pbroek

Op een wandeling door oud San juan belanden we in een parkje met mooi uitzicht op de baai, toen wij gingen zitten op een bankje om even te rusten en genieten van het uitzicht, bemerkten we dat een moeder en haar kind hun schoenen waren vergeten, bij nader onderzoek bleken ze van Brons te zijn, en waren stevig verankerd aan de steen.

'254762' door arny '254762' door arny

Puerto RicoSan Juan

Puerto RicoSan Juan

Pillow box

arny

Op de oude stadmuren van San Juan staat om de honder meter een zgn. Pillowbox. Het is dan ook het symbool van San Juan geworden en een van de meest herkenbare plaatjes.

'250814' door pbroek '250814' door pbroek

Puerto RicoSan Juan

Puerto RicoSan Juan

Straatbeeld San Juan.

pbroek

We hebben een dag gedoold door deze prachtige oude stad met zijn bijzondermooie kleuren,we zijn er met de Maasdam naar binnen gevaren,opzich al een geweldige ervaring.

'168298' door dickneelen '168298' door dickneelen

Puerto RicoSan Juan

Puerto RicoSan Juan

Kevertje

dickneelen

Slenteren door de oude steegjes van het oude deel van San Juan is een lust voor het oog. Zo kom je op de meest vreemde plaatsen de meest onverwachte dingen tegen.