San Juan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

San Juan is een bezoek waard!

San Juan,
Puerto Rico


San Juan, de hoofdstad van Puerto Rico, heeft een prachtige oude kern: Viejo San Juan.
In het Caribische gebied hoort San Juan beslist bij mijn favorieten. Dat komt door de leuke gekleurde huizen, de machtige forten en muren en ook door de ligging, op een schiereiland in de Atlantische Oceaan.

De stad kent een lange geschiedenis. En dat is nog steeds goed te zien. Het eiland werd in 1493 tijdens de tweede reis van Columbus ontdekt. De Spanjaarden bleven er, ondanks aanvallen van de Britten en de Hollanders tot 1898 de baas. Daarna werd het Amerikaans grondgebied.

Door al dat gekrakeel om het bezit staan er in Viejo San Juan drie forten. Twee ervan (San Felipe del Morro en San Cristobal) zijn te bezoeken. Het derde: La Fortaleza, is nu de residentie van de gouverneur.

Alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand van elkaar te bezoeken. Ga ook zeker even kijken op de fraaie begraafplaats, buiten de muren vlak bij het fort van San Felipe. Buiten die muren vind je ook een kleine volkswijk dat groot gevaar loopt bij elke tsunami en hurricane. Maar op een dag zonder natuurgeweld is het echt de moeite waard om er even doorheen te zwerven.

Zoals in bijna alle Amerikaanse staten is er ook in San Juan een Capitool gebouwd. Dat ligt wel iets buiten het oude centrum, maar het is evenzogoed de moeite waard om er te gaan kijken. Zou het alleen maar zijn vanwege de rij monumenten buiten, die verschillende belangrijke gebeurtenissen memoreren.

Er zijn natuurlijk ook verschillende musea en kerken die je lokken om te bekijken. Als aanrader noem ik het Museo de las Americas met een heel interessante permanente tentoonstelling over de Indianencultuur op het hele continent Amerika , de slavernij, hun roots in Afrika en de volkskunst op het eiland. Je vindt het in het Cuartel de Ballajá, vlakbij de Calle del Morro (richting fort)

Ook leuk is het om een echte piña colada te bestellen in het pand waar deze cocktail in 1963 werd geboren. Dat is in het restaurant Barrachina in de Calle Fortaleza 104, vlak bij het paleis van de gouverneur.

Natuurlijk mag tijdens je wandeling het standbeeld voor Columbus niet ontbreken. Dat vind je, hoe kan het ook anders, op het Plaza Colon, het Columbusplein…..

Unesco heeft de oude stad tot werelderfgoed verklaart en ik denk dat dit terecht is.