Nederlandse Antillen Artikelen & Blogs

Reisnieuws

ABC-Eilanden - ABC voor groentjes

Gepubliceerd: 29 aug 2012
0

Zon, zee en strand. Een vooral-niet-moeilijk-doen-of-al-te-veel-nadenken-bestemming. Dat beeld had ik van Aruba, Bonaire en Curaçao. Ik zag mezelf dan ook al op een zonnebedje liggen toen de Columbus-redactie me vroeg naar de ABC-eilanden af te reizen. Ik kreeg één bedrieglijk eenvoudige opdracht mee: zoek uit hoe eco(on)vriendelijk ze zijn.

Columbus Travel
Columbus Travel


Tekst: Hans Hulst, Fotografie: Ilvy Njiokiktjien

De A van Aruba
Door een groene bril bekeken, stemt mijn aankomst in Aruba niet bepaald vrolijk. Langs de weg vanaf het vliegveld in Oranjestad figureren de overbekende beeldmerken van McDonald’s, Pizza Hut en Taco Bell en staan overal vrijstaande huisjes met benzineverslindende pick-ups voor de deur. Aan de horizon steken toerismefabrieken de lucht in. In de jacht op dollars, lijkt de Arubaanse regering een duidelijke visie op natuurbescherming en natuurvriendelijk toerisme te ontberen. Met als gevolg dat de hele westkust, waar alle befaamde witte zandstranden liggen, is volgebouwd. Van de Columbus-redactie hebben fotografe Ilvy en ik de gegevens van Bucuti Beach meegekregen, naar het schijnt een van de weinige hotels met aandacht voor het milieu en de kwetsbare natuur op het eiland. We komen net op tijd voor het avondeten aan en schuiven aan tafel bij assistent-manager Martin Bijl. Terwijl de zon langzaam wegzakt in zee, vertelt hij in enthousiaste bewoordingen over de waterzuivering en zonnepanelen van het hotel. ‘We betrekken ook onze gasten erbij’, vervolgt hij. ‘Toeristen kunnen hun eigen stukje strand ‘adopteren’ en schoonmaken. En ons personeel ziet erop toe dat de nesten van schildpadden, die ’s nachts hun eieren begraven op het strand, netjes worden afgezet.’ Waarom die toeristen überhaupt worden toegelaten op zo’n kwetsbaar stuk strand, blijft in het midden.

De volgende dag houden we het drukke westen voor gezien en rijden we naar de ruige, rotsachtige oostkust. Het is het oudste, minst bekende deel van Aruba en stemt de natuurliefhebber gelukkig. In deze vulkanische wieg van het eiland ligt Nationaal Park Arikok, dat nog het meeste aan het Amerikaanse wilde westen doet denken. Cactussen – orgelpijpen en prickly pears – zover het oog reikt. De rust is overweldigend. Officieel is het sinds 1995 een beschermd gebied, maar dat betekent niet dat dieren hier niets van mensen te vrezen hebben. Tijdens een tocht te paard wijst onze gids op een slang, die even verderop tussen verdorde takken wegkruipt. ‘Dat is een boa’, merkt hij doodleuk op. ‘Geen inheemse slang, maar binnengedrongen vanuit Zuid-Amerika.’ Ik bijt op mijn tong terwijl hij uitlegt dat de wurgslangen een ware plaag vormen. ‘Ze verslinden alles wat op hun weg komt. Van de regering mogen we ze doodmaken.’ Ik vraag me af of dit een weloverwogen onderdeel is van het Arubaanse natuurbeleid, totdat onze gids vertelt dat we na ons tochtje ook quads kunnen huren om door het park te crossen. Als ik aan het eind van de dag per ongeluk in een casino verzeild raak, waar Amerikaanse toeristen als onder hypnose geld in gokkasten duwen, weet ik dat het tijd is om te vertrekken – het enige groen wat op dit eiland telt, is het dollarbiljet. Aruba lijkt zichzelf kwijt te zijn geraakt.

Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 19


Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Nederlandse Antillen artikelen
Bizar
Vliegtuigspotten op Sint Maarten: levensgevaarlijk!

15 aug 2017, Eind 2016 reisden we zelf af naar Sint Maarten, wat resulteerde in een reportage in editie 66. We brachten een bliksembezoek aan Maho Beach en verwonderden ons erover hoe laag de vliegtuigen over onze hoofden zoefden op dit wereldberoemde vliegtui...

1
Reisnieuws
Wil het échte Sint Maarten opstaan?

23 mei 2017, Ik zal er geen doekjes om winden; mijn eerste indruk van Sint Maarten, met zijn resorts en cruiseschepen, is niet bijster positief. Het sterkt me in mijn missie: meer te weten komen over het échte, Caribische Sint Maarten. Ga ik slagen?

0
Reisnieuws
10x de mooiste skylines én de geheimste uitkijkpunten

05 apr 2017, Je hebt van die skylines die uit duizenden te herkennen zijn, zoals deze tien. De Columbus-redactie en Reisreporters wijzen je op de allermooiste en minst drukke uitkijkpunten.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.