Yucatán, Mexico image
Lkoedam

Yucatán, Mexico

Yucatán mag dan wel een van de meest toeristische stukjes van Mexico zijn, het heeft nog lang niet al zijn geheimen prijsgegeven. Het schiereiland is en blijft een magisch stukje aarde volop Mayaruïnes, dichte jungle en fabelachtige stranden. Niemand ontsnapt aan zijn betovering.



Tekst Jurriaan Teulings Fotografie Beto Adame



Maya magic



Het is twee uur ’s nachts als we de diep in de jungle van Calakmul de hoogste piramide van het Mayarijk beklimmen. Om ons heen mengt het amok van een groep slingerapen zich met een symfonie van krekels. Terwijl we de door de volle maan verlichte trappen bestijgen, worden we gegrepen door de magie van het moment. Vijftig kilometer en elf eeuwen van de moderne beschaving verwijderd, vijfenvijftig meter de lucht in. Eenmaal boven is het uitzicht over de jungle in het zilveren maanlicht letterlijk adembenemend. Een oceaan van gebladerte strekt zich uit tot aan de sterren aan de horizon. In de boomtoppen tekent zich het silhouet af van een uitgestrekte spookstad, bedekt onder een groene deken van duizend jaar vergetelheid.



Ik weet niet precies hoe lang ik met open mond heb zitten staren als de betovering wordt gebroken door Luis, een lifter die we in het binnenland van Yucatán hebben opgepikt. Hij wenkt mij en fotograaf Beto naar een stenen zuil aan de voet van de piramide. In het daglicht hadden we in het hevig geërodeerde oppervlak weinig herkenbaars kunnen bespeuren. Maar nu Luis het licht van zijn lantaarn schuin langs het reliëf schijnt, springen uit het spel van licht en schaduw ineens de contouren van een fiere Mayaheerser naar voren (...)



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 22



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.