West Honduras

'372954' door Jboeve '372954' door Jboeve

HondurasWest Honduras

HondurasWest Honduras

Kleurrijke Papegaai

Jboeve

Tijdens onze reis door Honduras ook naar de Copan Ruines geweest! Een enorme aanrader! Er leven veel papegaaien welke een mooie foto op kunnen leveren.

'276281' door herman m '276281' door herman m

HondurasWest Honduras

HondurasWest Honduras

Linksvoetig

herman m

Deze geelvleugelara (ara macao) troffen we aan in Copán, in de klassieke tijd een stad binnen de Maya-beschaving in Meso-Amerika. Nu is deze ruïnestad gelegen binnen de staat Honduras. De geelvleugelara is de grootste papegaai in Honduras. Met staart en al is de papegaai bijna een meter lang. Hij is het nationale symbool van Honduras en in de Mayaperiode waarschijnlijk ooit het symbool van het vorstenhuis om de goddelijke afkomst daarvan te onderstrepen. De papegaai vind je terug in het beeldbouwwerk van de Mayatempels. Papegaaien hebben een grote sterke snavel om allerlei vruchten en noten te kunnen eten die nog niet rijp zijn. Zo hebben ze een voordeel boven andere vogels en apen, die graag dezelfde vruchten eten, maar dan rijp. Opvallend is, dat papegaaien linksvoetig zijn als ze een nootje of zo eten. Dat zie je ook terug op deze foto. Net als bij mensen heeft dat iets met hersenhelften te maken.

'399767' door sidonius '399767' door sidonius

HondurasWest Honduras

HondurasWest Honduras

Het Zocalo in Copán

sidonius

Copán Ruinas is het plaatsje bij de Mayaruïnes. Een vriendelijk stadje met leuke kleurrijke straten, restaurants en barretjes in een beetje Caribische sfeer. Dit is het centrale plein, het zocalo, altijd rechthoekig en voorzien van de belangrijkste kerk van de stad. Deze was qua interieur heel eenvoudig, maar met een mooie gevel die mooi uit kwam in het warme licht van de namiddag.

'277212' door Valentijn '277212' door Valentijn

HondurasWest Honduras

HondurasWest Honduras

Zwavelborsttoekan

Valentijn

Een nieuwsgierige zwavelborsttoekan bleef prachtig zitten voor een mooi plaatje! Deze foto is gemaakt in het bos rondom de ruïnes van Copán, in het westen van Honduras.

'301484' door keunings76 '301484' door keunings76

HondurasWest Honduras

HondurasWest Honduras

Rode ara

keunings76

Deze prachtige rode ara zat precies goed voor een mooie kiek. Bij de ingang van Maya complex Copan vlogen er velen in het rond, op deze plek werden ze regelmatig gevoerd, dus een ideaal plekje op te vertoeven voor deze prachtige vogels.

'268489' door corriedewinter '268489' door corriedewinter

HondurasWest Honduras

HondurasWest Honduras

Het is best koud

corriedewinter

Dit kindje is wel gewend aan toeristen, want ze woont vlakbij Copán las Ruinas, een stad uit de Mayaperiode. Je kunt er uren doorbrengen, zonder over de toeristen te struikelen. Wij waren zelfs alleen in het museum, waar je de prachtige Roslila tempel kunt bezoeken. Voor meer info: zie mijn eerder geplaatste foto van deze tempel.

'290751' door keunings76 '290751' door keunings76

HondurasWest Honduras

HondurasWest Honduras

Mooie tropische vogel

keunings76

Bij de maya stad Copan, dat nog vrij in het groen is gelegen, zitten deze mooie ara's hoog in de bomen. Deze ara op de foto zagen we wat lager in een boom zitten, dus ik heb gelijk een mooie kiek van hem kunnen maken. In het tropische groene woud nabij de stad, zitten meerdere vogelsoorten zoals toekans, maar die waren jammergenoeg moeilijk te spotten.

'397196' door corriedewinter '397196' door corriedewinter

HondurasWest Honduras

HondurasWest Honduras

In Copan

corriedewinter

We zijn in Copan las Ruinas, het stadje dat zijn naam dankt aan de grote Mayaopgravingen, op loopafstand van het plaatsje. Je kunt natuurlijk ook met de tuktuks gaan die je beneden ziet. De straten zijn volgens een roosterpatroon aangelegd zoals in Spaanse steden, met een centraal marktplein (zocalo) waar alle straten op uitkomen. Het is aan het eind van de middag en de zon staat laag. We komen net terug van een prachtige tocht die we in de bergen op de achtergrond gemaakt hebben, want Copan heeft zoveel meer te bieden dan de opgravingen. Je ziet bijvoorbeeld gifkikkertjes en heel veel prachtige bloemen.

'153572' door Doubled '153572' door Doubled

HondurasWest Honduras

HondurasWest Honduras

Toekan

Doubled

Toekan in de buurt van Copan

'361205' door Cobinho '361205' door Cobinho

HondurasWest Honduras

HondurasWest Honduras

Je hoofd erbij houden

Cobinho

Copán is bekend door zijn prachtige Maya ruïnes. Minder bekend is dat je er een "achter de schermen van Copan" rondleiding kan doen. Deze rondleiding wordt gegeven door Geert, Belg, eigenaar van een plaatselijke bar/restaurant/(back-packers-)hotel. Hij vertelt over Copán en Honduras; over de economie, corruptie, drugs(routes), misdaad, analfabetisme, migratie naar de Verenigde Staten etc. Voor de Rondleiding vraagt hij 8 dollar per persoon, waarvan 4 dollar naar een lokaal, goed doel gaan. Met de misdaad en corruptie werden we tijdens de rondleiding geconfronteerd. Al heel snel werd Geert gebeld en hij bleef maar gebeld worden. Het bleek dat de gouverneur vlak voor Geert's bar was neergeschoten, evenals één van zijn kinderen en een bodyguard. Alleen de bodyguard overleefde dit. Op het moment van de schietpartij liepen wij aan de andere kant van het stadje. Daarentegen had Eefje net een minuutje of 10 eerder het barretje verlaten, na een paardrijdtoer, en was teruggekeerd naar ons hotel. Ons hotel bevond zich aan de andere kant van diezelfde straat!

'399605' door sidonius '399605' door sidonius

HondurasWest Honduras

HondurasWest Honduras

Ruines van Copán

sidonius

Van de Maya ruïnes die we hebben bezocht (2 in Mexico, 1 in Guatemala en deze in Honduras) vond ik de ruïnes in Copan het meest interessant. Sowieso waren hier totaal geen toeristen en dringt het bijzondere van zo'n Mayastad in de jungle beter tot je door. Een deel van dit complex is nog niet uitgegraven en is overwoekerd door bomen en boomwortels. Het is nauwelijks voor te stellen dat deze ruïnes de resten zijn van een bloeiende Mayastad uit de 8e eeuw die de omgeving domineerde en 20.000 inwoners had.

'167358' door everywhere '167358' door everywhere

HondurasWest Honduras

HondurasWest Honduras

Autograf

everywhere

Dit autowrak vond zijn definitieve einde in het Lago de Yojoa.

'337051' door Cobinho '337051' door Cobinho

HondurasWest Honduras

HondurasWest Honduras

Superfreak

Cobinho

She's a very kinky girl. The kind you don't take home to mother. She will never let your spirits down. Once you get her off the street, ow girl. Dit is de embleem glyph van een bladneusvleermuis van Tikal. Een embleem glyph is het "handelsmerk" van de Maya stadstaat Tikal. Het hebben van embleem glyphs werd vervolgens door andere, grote stadstaten overgenomen. Een embleem glyph is te vergelijken met een logo van een bedrijf, om zich te onderscheiden van anderen bedrijven.

'281814' door Rsteeghs '281814' door Rsteeghs

HondurasWest Honduras

HondurasWest Honduras

Lekker bakkie!

Rsteeghs

In San Juan, een dorp met 1500 inwoners waar nauwelijks toeristen komen, wordt veel koffie verbouwd, die je overal te drogen ziet liggen. R. en ik konden regelen dat we bij een Hondurese familie thuis een demonstratie kregen van hoe de koffie op traditionele wijze wordt gebrand. De vrouw des huizes (Solidad) legde ons uit hoe het proces in zijn werk gaat. In de keuken van het huis stond een groot stenen fornuis met een kookplaat, waaronder een houtvuurtje brandde en waarop de gedroogde bonen in ongeveer een uur tijd en na veelvuldig omscheppen zwart werden geroosterd. Eerder plaatste ik een foto van de bonen toen deze nog wit waren, op deze foto zie je dat ze al licht gebrand zijn. Na het branden moesten de bonen afkoelen in de mand naast het fornuis. Tijdens dit afkoelen maakte Solidad een maaltijd voor ons klaar in de pannetjes rechts op het fornuis, bestaande uit: gebakken bonenpuree, gebakken aardappels, eieren, tortillas en brood. Ondanks dat de pannetjes er een beetje smoezelig uitzagen was de maaltijd heerlijk!Na de maaltijd dronken we de zojuist gebrande koffie, die een beetje zoetig smaakte en erg lekker was. (Zie eventueel ook mijn tip hierover).

'140120' door jacques plouvier '140120' door jacques plouvier

HondurasWest Honduras

HondurasWest Honduras

Meisje markt Copan de

jacques plouvier

De, vrij donkere overdekte markt van Copan de ruines, was de ideale situatie om m'n nieuwe lichtgevoelige lens te proberen (Nikkor 24-70mm 2.8). Plotseling kwam dit meisje me tegemoet. Snel drukken en... ik was erg blij met het resultaat.

'140264' door jacques plouvier '140264' door jacques plouvier

HondurasWest Honduras

HondurasWest Honduras

Blij met diploma

jacques plouvier

Ter afsluiting van een soort kleuterschool kregen de kinderen een mooi diploma. Daar kun je trots op zijn...

'315625' door corriedewinter '315625' door corriedewinter

HondurasWest Honduras

HondurasWest Honduras

Na de regenbui in...C

corriedewinter

We zijn in Copan las Ruinas, het stadje dat zijn naam dankt aan de grote Mayaopgravingen, op een kilometer afstand. De straten zijn volgens een roosterpatroon aangelegd zoals in Spaanse steden, met een centraal marktplein (zocalo) waar alle straten op uitkomen. Het is aan het eind van de middag en het heeft geregend. Niet erg, want dan zijn de vergezichten adembenemend, met al de nevelslierten in de bergen. Copan heeft nog veel meer te bieden dan de Mayasite. Het cafeetje op de hoek heet niet voor niets Red Frog. We hebben een prachtige tocht in de bergen op de achtergrond gemaakt. Helaas zagen we weinig kikkertjes, maar des te meer prachtige bloemen.

'151826' door Doubled '151826' door Doubled

HondurasWest Honduras

HondurasWest Honduras

Papagaai

Doubled

Close-up papegaai

'82017' door susanne12345 '82017' door susanne12345

HondurasWest Honduras

HondurasWest Honduras

Schoolklas

susanne12345

Bij de mayaruines van Copan zat deze schoolklas. Ze hadden als opdracht om een van de ruines na te tekenen.

'275668' door Rsteeghs '275668' door Rsteeghs

HondurasWest Honduras

HondurasWest Honduras

Verse koffie!

Rsteeghs

In San Juan, een dorp met 1500 inwoners waar nauwelijks toeristen komen, wordt veel koffie verbouwd, die je overal te drogen ziet liggen. R. en ik kunnen regelen dat we bij een Hondurese familie thuis een demonstratie krijgen van hoe de koffie op traditionele wijze wordt gebrand. De vrouw des huizes (Solidad) legt ons uit hoe het proces in zijn werk gaat. In de keuken van het huis staat een groot stenen fornuis met een kookplaat, waaronder een houtvuurtje brandt en waarop de gedroogde, dan nog witte bonen in ongeveer een uur tijd en na veelvuldig omscheppen zwart worden geroosterd. Vervolgens worden de bonen in een mand geschept om af te koelen waarna ze gemalen worden en er koffie van wordt gezet. In de tussentijd maakt Solidad ook nog een maaltijd voor ons klaar bestaande uit: gebakken bonenpuree, gebakken aardappels, eieren, tortillas en brood; kortom, een maaltijd waar Atkins zijn neus voor zou ophalen maar die wij met smaak aan haar keukentafel verorberen. Na de maaltijd drinken we de zojuist gebrande koffie, die een beetje zoetig smaakt en erg lekker is. Een leuke ervaring! (zie voor meer informatie mijn tip hierover).

'331693' door Rsteeghs '331693' door Rsteeghs

HondurasWest Honduras

HondurasWest Honduras

Moeder of oma?

Rsteeghs

Deze kleine jongen, die er al een beetje uitziet als een man door zijn cowboyhoed, staat samen met een vrouw en een bundeltje spullen op de bus te wachten in een klein stadje in de bergen van West-Honduras. Of het zijn moeder of oma is (of een buurvrouw) vind ik moeilijk te zeggen, want ik kan haar leeftijd moeilijk inschatten. Dat is vaker zo in landen van Midden Amerika vond ik. Mensen hebben soms een grover gezicht dan we in het Westen gewend zijn en dat maakt het iknschatten van leeftijd soms moeilijk. Ook hebben de mensen vaak veel zonlicht te verduren waardoor ze ouder kunnen lijken dan ze in werkelijkheid zijn. In deze regio van Honduras werken de mensen veel buiten op het land (o.a. om koffie te verbouwen), dus dan hebben dit soort weersomstandigheden veel invloed. Ook op de plek van deze bushalte is er geen ontkomen aan de felle zon.

'144667' door miropreis '144667' door miropreis

HondurasWest Honduras

HondurasWest Honduras

Papagaai

miropreis

Wilde papagaaien op de mayasite Copán, Honduras

'90817' door susanne12345 '90817' door susanne12345

HondurasWest Honduras

HondurasWest Honduras

Familieportret

susanne12345

Familieportret op het plein in Copan.

'183898' door Sharon81 '183898' door Sharon81

HondurasWest Honduras

HondurasWest Honduras

En ik laat je niet...

Sharon81

Deze foto is genomen in een wees- en kindertehuis in Copan. De kindjes die daar zaten wilden zo graag met ons mee dat ze zich continu aan je vastklampden. Ze waren ook zo blij met een beetje aandacht. Het doet je wel wat als je ziet onder welke omstandigheden en met welke middelen de vrijwilligers er toch het beste van proberen te maken voor deze kinderen. Het was dan ook mooi dat wij een steentje konden bijdragen door essentiële producten als luiers, wasmiddelen etc. voor ze te kopen.