Honduras

Cultuur snuiven kun je als de beste in het christelijke, Midden-Amerikaanse land Honduras. Het land heeft veel culturele bezienswaardigheden uit de Spaanse koloniale tijd, van de indianen en van de Maya-beschaving. In het noorden wordt Honduras begrensd door de Caribische Zee waarin tropische eilandjes liggen voor de kust, in het zuiden door de Golf van Fonseca, een deel van de Grote Oceaan. De landen waaraan Honduras grenst zijn Guatemala, El Salvador en Nicaragua. Tegucigalpa is de hoofdstad van het land. 
In Honduras kom je overwegend bergen tegen, al zijn er in het noorden en langs de kusten ook laagvlaktes te vinden. 
Avonturiers kunnen speuren naar onontdekte grotten en moeilijk bereikbare bergdorpjes. Ook heeft Honduras stukken ongerept regenwoud. Het grootste deel van het land heeft ook een tropisch regenwoudklimaat. Het tropische klimaat in het bergland kent een droge periode van november/december tot april en een natte periode van oktober tot en met december. 

De natuurparken Río Plátano en Pico Bonito zijn bijzonder mooie gebieden, maar helaas bedreigd door illegale houtkap, de commerciële jacht en oprukkende landbouw door kleine boeren en veehouders. 
Ga naar Copán om duizenden jaren oude ruïnes uit de tijd van de Maya's te aanschouwen.
De mooiste watervallen van het land zijn de Pulhapanzák-watervallen. Verschillende stromen van de Rio Lindo, de mooie rivier, denderen met een noodgang naar beneden. De grootste waterval telt meer dan 100 meter. Nog meer water vind je bij het Meer van Yojoa, het grootste natuurlijke meer van Honduras. Neem een korte pauze en geniet van de hoge bergtoppen en het blauwe water. 
Wat je ook kunt doen is in een vliegtuigje stappen en naar de Baai-eilanden vliegen. Hier kun je prachtig duiken en varen, of van het eilandleven genieten. De voertaal op de tropische eilanden Roatán, Guanaja en Utila is Engels, door de oude Engelse invloed in het Caraïbische gebied. Kortom: er is genoeg te zien en te doen in Honduras. 

 

 

 

 

Informatie over Honduras

Alle highlights van Honduras

Beste foto's & tips van Honduras

'502074' door RobHoekstra '502074' door RobHoekstra

HondurasCaribische kust

HondurasCaribische kust

West bay beach Roatan

RobHoekstra

Voor wie van Caraïbische eilandjes houdt maar een keer iets anders wil kan ik Honduras aanraden. Voor de kust liggen de bay islands. Utila en Roatan zijn hiervan de grootste. Je komt er zeker wel andere toeristen tegen maar lang niet zoveel als op de bekendere eilanden. Amerikanen komen hier wel graag. Vooral om te duiken op het schitterende koraalrif wat voor de kust ligt. Dit is het strandje van West bay op het zuidwestelijke puntje van het eiland Roatan.

'498554' door corriedewinter '498554' door corriedewinter

HondurasCopán 

HondurasCopán 

Tempel van de...Maanj

corriedewinter

We lopen vanuit Copan les ruinas, een klein stadje, ongeveer een kilometer naar de beroemde Mayanederzetting van Copan. De site is prachtig, we zien veel dankzij onze goede gids, die kwetsbare voorstellingen aanwijst met een veer. Het museum van Copan is fantastisch om te zien. Het is open aan de bovenkant. Je komt door een tunnel in de vorm van een slang binnen en daar doemt opeens deze rode tempel op. Het is een replica van een tempel, die onder nr 16 op de site is gevonden. Door een gangenstelsel is hij alleen voor archeologen bereikbaar. Normaal werden nieuwe tempels boven op de oude gebouwd, maar deze tempel was zo heilig, dat hij is begraven. Men heeft de tempel Rosalila genoemd. Rosalila is opgericht door Maan Jaguar, de tiende heerser van Copan in het jaar 571 nChr. In de tempel vind je de tombe van zijn voorganger, de vergoddelijkte stichter van een dynastie van zestien priester-koningen. Op de wanden zie je diverse religieuze voorstellingen. Op de verdieping van het museum waar ik nu sta zie je diverse voorwerpen uit de tempels, zoals een bank met inscripties, afbeeldingen van goden en heilige papegaaien. Je kunt nog hoger, dan kijk je echt bovenop de tempel.

'559370' door corriedewinter '559370' door corriedewinter

HondurasCaribische kust

HondurasCaribische kust

Heerlijk Honduras

corriedewinter

Op onze reis door Midden-Amerika logeren we een paar dagen op Roátan, een van de Baai-eilanden zo'n 50 kilometer voor de kust van Honduras. Roatán is het grootst met een lengte van ongeveer 60 kilometer en een breedte van zo'n 8 kilometer. Het eiland heeft een prachtig strand en je kunt er perfect duiken en snorkelen. Roatán is een van de belangrijkste duikbestemmingen in Honduras en ligt aan de rand van het op een na grootste koraalrif ter wereld. Bijna alle hotels aan de kust hebben een duikwinkeltje, waar toeristen een duikuitrusting kunnen kopen of huren. Hier kun je vaak ook een onderwater tour boeken als je niet zelf de koraalriffen wilt verkennen. Met een instructeur ga je naar de zuidkant van het eiland, waar je schitterende riffen vindt. Sommige koralen zijn alleen op die plaats te vinden. Ook zwemmen er de mooiste vissen rond. Als je even iets anders wilt doen op het strand kun je bijvoorbeeld gaan paardrijden. Naast het strand zijn er prachtige bossen op het eiland te vinden. Hier leven veel bijzondere dieren en staan overal tropische bomen en planten. Geen zin in duiken of snorkelen? Ga dan kajakken! Hier zie je het haventje van La Ceiba waar de veerboot naar Roátan vertrekt.

Praktische informatie over Honduras

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  februari t/m mei
 • Internet extentie
  hn
 • Hoofdstad
  Tegucigalpa
 • Aantal inwoners
  6,3 miljoen
 • Oppervlakte
  2,7x Nederland
 • Reistijd
  12:10
 • Talen
  Spaans
 • Religie
  rooms-katholiek
 • Tijdverschil
  7 uur vroeger
 • Tijdsverschil
  7 uur vroeger
 • Telefooncode
  504
 • Voltage
  110 Volt
 • Reisadvies
  positief, maar wees waakzaam
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  DTP, Hepatitus-A, gele koorts
 • Aanvlieghaven
  Tegucigalpa (TGU)
 • Nationale feestdagen
  15 september Onafhankelijkheidsdag
Laat kaart zien
De mooiste ontdekkingen van Honduras

Op veel plekken in Honduras ben je nog een echte ontdekkingsreiziger. Of kun je in elk geval in alle stilte de mooiste ontdekkingen doen.

Op veel plekken in Honduras ben je nog een echte ontdekkingsreiziger. Of kun je in elk geval in alle stilte de mooiste ontdekkingen doen.