Honduras image

Honduras


Reisgids

Honduras
Noord en Midden Amerika
REDACTIE

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Cultuur snuiven kun je als de beste in het christelijke, Midden-Amerikaanse land Honduras. Het land heeft veel culturele bezienswaardigheden uit de Spaanse koloniale tijd, van de indianen en van de Maya-beschaving. In het noorden wordt Honduras begrensd door de Caribische Zee waarin tropische eilandjes liggen voor de kust, in het zuiden door de Golf van Fonseca, een deel van de Grote Oceaan. De landen waaraan Honduras grenst zijn Guatemala, El Salvador en Nicaragua. Tegucigalpa is de hoofdstad van het land. 
In Honduras kom je overwegend bergen tegen, al zijn er in het noorden en langs de kusten ook laagvlaktes te vinden. 
Avonturiers kunnen speuren naar onontdekte grotten en moeilijk bereikbare bergdorpjes. Ook heeft Honduras stukken ongerept regenwoud. Het grootste deel van het land heeft ook een tropisch regenwoudklimaat. Het tropische klimaat in het bergland kent een droge periode van november/december tot april en een natte periode van oktober tot en met december. 

De natuurparken Río Plátano en Pico Bonito zijn bijzonder mooie gebieden, maar helaas bedreigd door illegale houtkap, de commerciële jacht en oprukkende landbouw door kleine boeren en veehouders. 
Ga naar Copán om duizenden jaren oude ruïnes uit de tijd van de Maya's te aanschouwen.
De mooiste watervallen van het land zijn de Pulhapanzák-watervallen. Verschillende stromen van de Rio Lindo, de mooie rivier, denderen met een noodgang naar beneden. De grootste waterval telt meer dan 100 meter. Nog meer water vind je bij het Meer van Yojoa, het grootste natuurlijke meer van Honduras. Neem een korte pauze en geniet van de hoge bergtoppen en het blauwe water. 
Wat je ook kunt doen is in een vliegtuigje stappen en naar de Baai-eilanden vliegen. Hier kun je prachtig duiken en varen, of van het eilandleven genieten. De voertaal op de tropische eilanden Roatán, Guanaja en Utila is Engels, door de oude Engelse invloed in het Caraïbische gebied. Kortom: er is genoeg te zien en te doen in Honduras. 

 

 

 

 

Wat zegt de community

(2)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Onderga een jungle beautybad in de Onderwereld van Luna Jaguar
Onderga een jungle beautybad in de Onderwereld van Luna Jaguar
West Honduras
Sidonius

Praktisch

 • Over het algemeen geldt er een positief reisadvies voor Honduras. Wel zijn er wat verhoogde veiligheidsrisico's, dus het advies is om te allen tijde waakzaam te blijven. Vooral in de grote steden en in het noorden en oosten van het land kunnen gewelddadige overvallen plaatsvinden. In Tegucigalpa en in San Pedro Sula worden regelmatig demonstraties gehouden. Deze kunnen uitlopen op geweld. De reden voor deze demonstraties zijn de in de media onthulde corruptieschandalen. 
  Demonstraties in de hoofdstad Tegucigalpa vinden voornamelijk op vrijdag plaats op de volgende plaatsen:
  - bij het Parlement (Congreso Nacional)
  - bij het ziekenhuis (Hospital Escuela Universitario)
  - bij het Presidentiële Paleis (Casa Presidencial)
  - bij de kantoren van de Verenigde Naties

  In San Pedro Sula vinden demonstraties en wegblokkeringen voornamelijk plaats bij:
  - Parque Central
  - het Monumento a la Madre
  - de kantoren van de Social Security Office (IHSS)

  Van juni tot en met oktober kunnen er tropische stormen en orkanen voorkomen in Honduras. Wil je toch tijdens deze periode naar het land afreizen, hou dan de lokale nieuwsberichten goed in de gaten. 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Honduras:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Honduras kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: Lempira (HDL). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag

  10 september - Día del Niño
  Dag van het kind. Deze dag wordt in familiekring gevierd, op school en in de kerk. Kinderen krijgen cadeautjes en er volgt een feestje. Een beetje vergelijkbaar met een verjaardag, maar dan van alle kinderen samen.

  15 september - Onafhankelijkheidsdag
  Op 15 september 1821 werd Honduras onafhankelijk van Spanje. Deze gebeurtenis wordt jaarlijks herdacht met een nationale feestdag. 

  3 oktober - Morazán Dag
  De geboortedag van politicus Francisco Morazán. Van 1830 tot 1839 was hij president van de Federale Republiek van Centraal-Amerika, tegenwoordig de landen Guatemala, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica en Honduras.

  Tweede maandag van oktober - Columbus Dag
  In verschillende Noord- en Zuid-Amerikaanse landen wordt de dag herdacht waarop het continent Amerika ontdekt werd door Columbus in 1492.

  21 oktober - Dag van Gewapend Verzet
  Deze dag is in het leven geroepen om het leger, de marine en de luchtmacht van Honduras te eren en te erkennen. De dag bestaat uit een militaire parade en verschillende officiële ceremonies. 


   

 • Honduras – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Honduras, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Honduras gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type AStekker type B
 • Tijdsverschil: 7 uur vroeger
  De hoofdstad van Honduras is Tegucigalpa.
  Het oppervlak van Honduras is 2,7x Nederland.
  De gesproken taal/talen: Spaans.