Centraal en Oosten Guatemala

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Groen-blauwe waterpoelen in hartje jungle

Centraal en Oosten Guatemala,
Guatemala


Als je in Guatemala tussen Antigua en Tikal reist is een tussenstop om [url="http://www.semucchampey.com/index.html" target="_blank"]Semuc Champey[/url] te bezoeken een absolute must! Deze 300 meter lange limestone brug is gelegen in een prachtig berggebied en omgeven door verticale rotsen en jungle. Bovenop de brug bevinden zich verschillende groen-blauwe poelen die met elkaar verbonden zijn door [url="http://www.columbusmagazine.nl/noord_en_midden-amerika/guatemala/centraal_en_oosten/reisreporter/fotos/284897.html" target="_blank"]kleine watervalletjes[/url]. Een schitterend natuurverschijnsel. Je kunt de poelen ook van bovenaf bekijken, na een fikse klim door de jungle de berg op, maar die het puffen meer dan waard is als je boven bent aangekomen en van het adembenemende uitzicht op de [url="http://www.columbusmagazine.nl/noord_en_midden-amerika/guatemala/centraal_en_oosten/reisreporter/fotos/281146.html" target="_blank"]poelen in de diepte[/url] kunt genieten. Ook kun je met een gids een avontuurlijke zwemtocht maken door de grotten onder de brug.

Semuc Champey wordt veelal bezocht door Guatemalteekse toeristen, maar ook enkele buitenlanders weten de plek inmiddels te vinden via georganiseerde trips vanaf Coban. Leuker is het echter om te verblijven in het dichter bij Semuc Champey gelegen Lanquin. Vanaf dit kleine, slaperige dorpje, waar weinig toeristen komen omdat het vrij afgelegen ligt, kun je net als vanaf Coban georganiseerd naar Semuc Champey, maar het is ook ontzettend leuk om er op eigen houtje naartoe te gaan. Hiervoor kun je een lokale minibus nemen die elk uur gaat, meeliften in de laadbak van een pick-up truck (geef de chauffeur na afloop een klein fooitje) of gaan lopen (11 km). Een mooie tocht over zandwegen door de bergen.

Overnachten in Lanquin moet je absoluut doen bij [url="http://www.elretirolanquin.com/" target="_blank"]El Retiro Lodge[/url]! Er zijn enkele andere eenvoudige homestays, maar El Retiro Lodge is een superromantische plek aan een rivier, waar koeien grazen in het groene gras en tussen uitbundig bloeiende bloemen. Er zijn verschillende mogelijkheden qua accommodatie (gedeelde kamers, privé bungalows, een hangmat of eigen tent) en je eet ’s avonds gezellig met de andere gasten aan lange tafels. Het is wel aan te raden om te reserveren, want vanwege de pracht van de plek is het snel volgeboekt.

Het vervoer naar Lanquin is te regelen vanuit o.a. Antigua en Tikal. Je kunt bijvoorbeeld een shuttlebus nemen (de snelste manier, ongeveer 6-8 uur afhankelijk van de conditie van de weg, maar wel bedoeld voor toeristen) of met verschillende lokale bussen via Coban reizen. Het laatste stuk van ongeveer een uur gaat over een onverharde weg door de bergen, prachtig!

Als je het leuk vind kun je [url="http://www.columbusmagazine.nl/noord_en_midden-amerika/guatemala/centraal_en_oosten/reisreporter/blogs/3624.html" target="_blank"]mijn blog[/url] over dit gebied lezen.