Dominicaanse Republiek image

Dominicaanse Republiek


Reisgids

Dominicaanse Republiek
Noord en Midden Amerika
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

De Dominicaanse Republiek staat, met recht, bekend als zonaanbiddersparadijs. Het land heeft de meeste en mooiste stranden van het Caribisch gebied en volgens de inwoners zelf zijn er wel meer dan 43 duizend stranden te vinden. De kuststreken bij Puerto Plata en Punta Cana staan vol met grote all-inclusive resorts, maar er zijn ook vele stranden waar je het rijk alleen hebt. Op het schiereiland Samaná, aan de noordoostkust van het land, zijn bijvoorbeeld weinig resorts te vinden.

De stranden van Samaná liggen te midden van zeeën van palmbomen en het is dan ook niet gek dat hier een Bacardi-reclame is opgenomen (op Barcardi island). Langs het schiereiland ligt een omvangrijke baai waar jaarlijks vele duizenden walvissen paren. De twee belangrijkste strandsteden in Samaná zijn Las Terrenas en Las Galeras. Las Terrenas telt zo’n elfduizend inwoners, waarvan ongeveer tien procent afkomstig is uit Europa. Het overgrote deel van deze buitenlandse bevolking komt uit Frankrijk. Het vissersdorp Las Galeras is met zo’n vijftienhonderd inwoners een stuk kleiner en daarmee ook merkbaar rustiger.

Verder hebben eilanden voor de kust vaak schitterende stranden. Een paar voorbeelden van zulke eilanden zijn La Matica, Isla Beata, Isla Catalina en Cayo Levantado. Hoewel je perfect kan uitrusten op de paradijselijke bountystranden, kan je nog veel meer beleven op het eiland. Er zijn indrukwekkende bergen, regenwouden, woestijnvlaktes en mysterieuze grotten te bewonderen in dit land. In het westen van het land ligt een woestijnachtig dal met zoutmeren, waaronder het Enriquillomeer van wel 42 kilometer lang.

Het zuidwesten van de Dominicaanse Republiek is een gebied met grote contrasten en wordt gedomineerd door hoge bergen. Het land kent ook vele watervallen die je gezien moet hebben. De meest bekende zijn de 27 watervallen van Damajagua en de Cascada de Limón. Sportieve reizigers kunnen terecht in het surfparadijs Cabarete. Het zuiden van het land is minder druk, maar de plaats Bayahibe is wel erg populair vanwege de ligging in het Nationale Park del Este.

Het is het hele jaar door lekker warm in de Dominicaanse Republiek. De temperaturen liggen gemiddeld rond de 25 graden. Van de 10 miljoen inwoners, woont er 70 procent in de steden. Jaarlijks komen er tussen de vier en vijf miljoen toeristen naar het land. Tabak is het oudste exportproduct en veel Dominicanen zijn afhankelijk van de sigarenindustrie. De muziek van het land is de Merengue, een muziek- en dansstijl die is ontstaan uit zowel Europese als Afrikaanse invloeden en instrumenten. Net als de Bachata is deze muziek afkomstig uit de Dominicaanse Republiek.

Wat zegt de community

(1)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Een sprong in het diepe..
Een sprong in het diepe..
Samana schiereiland
Marcvankessel
El Limon
El Limon
Samana schiereiland
Marcvankessel

Praktisch

 • Buiten de vakantieparken zijn er soms incidenten met criminaliteit, corruptie en geweld. Wees extra voorzichtig als je de toeristische gebieden verlaat.

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Dominicaanse Republiek:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van de Dominicaanse Republiek kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: Dominicaanse peso. De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  21 januari – Dia de la Altagracia
  Nationale feestdag waarop de beschermheilige van de bevolking, Onze-Lieve-Vrouw van Altagracia, wordt herdacht.

  26 januari – Geboortedag van Duarte
  Op deze dag wordt de geboortedag van Juan Pablo Duarte gevierd. Dit was een voorvechter van de onafhankelijkheid voor de Spaanssprekende bevolking en was een vader des vaderlands.

  27 februari – Onafhankelijkheidsdag
  Op deze dag viert de Dominicaanse Republiek haar onafhankelijkheid. In 1844 scheidden de Dominicanen zich af van Haïti en daarmee van de Franse overheersing.

  16 augustus – Dag van de herovering
  Gedenkdag van de restauratie van de republiek.

  24 september – Virgen de las Mercedes
  Een nationale feestdag ter ere van Maria, die door Dominicanen ‘Nuestra Señora de Mercedes’ wordt genoemd.

  5 november – Dag van de constitutie

  25 december – Kerstmis

  In februari wordt er carnaval gevierd wat hier een heel groot feest is. De inwoners leven hier vaak al weken van tevoren naartoe. De festiviteiten bereiken een hoogtepunt op Onafhankelijkheidsdag. In juli is er een festival van de Merengue.

  Verder worden christelijke feestdagen zoals Pasen, Hemelvaart en Pinksteren ieder jaar op een andere datum gevierd. Er is geen Tweede Paas- Pinkster- en Kerstdag.

 • Dominicaanse Republiek – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Dominicaanse Republiek, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Dominicaanse Republiek gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type A
 • Tijdsverschil: 5 uur vroeger
  De hoofdstad van Dominicaanse Republiek is Santo Domingo.
  Het oppervlak van Dominicaanse Republiek is iets groter dan Nederland.
  De gesproken taal/talen: Spaans.