Toronto

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Nathan Philips Square Toronto

Toronto,
Canada


Vanuit onze hotelkamer in Toronto kijken we uit op het Nathan Philips Square. Uiterst links, de "vliegende schotel" tussen de twee paars verlichte halfronde gebouwen, de Toronto City Hall en uiterst rechts de Old City Hall. De Old City Hall werd in 1899 in gebruik genomen, de Toronto City Hall in 1965. Op deze locatie was voorheen Chinatown gelegen.

De Toronto City Hall is zelfstandig te bezoeken. Het is leuk om vooraf een boekje te downloaden op de officiële website. Hierin staat informatie over de bouwstijl van de City Hall en diverse bijzonderheden. Bezoek vooral de mozaïekwand en het kunstwerk 'Metropolis'. Dit kunstwerk bestaat uit 100.000 spijkers die een symbolische interpretatie van een grote stad (metropolis) verbeelden. Het werd gemaakt door David Partridge naar aanleiding van een wedstrijd.

Het plein waaraan de Toronto City Hall grenst, is vernoemd naar voormalig burgemeester Nathan Philips. Het plein is net als de City Hall een populaire attractie. In het midden ligt een vijver die overspannen wordt door enkele grote bogen, de Freedom Arches. Onder de zuidelijke vrijheidsboog bevindt zich een stuk van de Berlijnse Muur en op een bijbehorend plakkaat staat een gedicht over vrijheid. Daarnaast bevinden zich verschillende andere kunstwerken op en rond het Nathan Philips Square, waaronder een standbeeld van Winston Churchill. Het hele jaar door worden gratis toegankelijke evenementen georganiseerd op het plein. Zo zijn er geregeld exposities en festivals en verandert de vijver ’s winters in een populaire schaatsbaan.

Geopend zijn de details beter zichtbaar.