image
Getty Images

Een lege stoel naast je in het vliegtuig: deze airlines bieden het aan

Voor de meeste reizigers is een lange-afstandsvlucht in een (te) krappe economy-stoel niet bepaald een gezellig vooruitzicht. Een handvol luchtvaartmaatschappijen maakt het nu echter gemakkelijker om wat extra ruimte te bemachtigen, dankzij de ‘neighbour-free seat’-optie. Voor een klein bedrag koop je de stoelruimte naast je. Deze vijf airlines bieden het aan!

Tijdens de coronapandemie zagen veel luchtvaartmaatschappijen zich genoodzaakt om de middelste stoel vrij te houden om te voldoen aan de vereiste afstand tussen passagiers. Als reiziger kreeg je toen in feitelijk gratis extra ruimte. Nu het grootste gevaar voor de volksgezondheid geweken lijkt en we weer volop in het vliegtuig stappen, verkopen de airlines logischerwijs weer alle stoelen. Wil je extra ruimte, dan zul je een extra vliegticket moeten kopen. Amerikaanse airlines als Delta, Jetblue en United hebben zelfs specifieke instructies staan op hun website hoe je een lege stoel kunt boeken – tegen de volledige vliegticketprijs, welteverstaan.
Toch zijn er internationale luchtvaartmaatschappijen die de optie nu aanbieden tegen een meer nominale vergoeding. De kosten om de felbegeerde lege stoel naast je te garanderen, zijn afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en de duur van de vlucht en kunnen variëren van zo’n €30 tot €100 (of hoger).

Hoe het neighbour free seat-systeem werkt

Neighbour free seat. Foto: Getty Images

Sommige luchtvaartmaatschappijen staan economy class-passagiers bij geselecteerde vluchten toe om te bieden op een lege stoel, óf een vergoeding te betalen om de stoel naast hen leeg te houden. In veel gevallen kunnen passagiers de boeking zelf maken via de website van de airline, maar soms selecteren luchtvaartmaatschappijen zelf passagiers en contacteren zij deze met een aanbod. Reserveringen zijn afhankelijk van beschikbaarheid (met andere woorden: als de luchtvaartmaatschappij de stoel toch nog voor het volledige tarief kan verkopen, heb je toch een buurman en wordt de vergoeding terugbetaald). Daardoor heb je in feite tot het laatste moment nog steeds niet echt garantie op een lege stoel naast je.  Toch kunnen dergelijke aanbiedingen voor passagiers die wat extra ruimte willen besparen juist het ticket zijn voor een soepelere vlucht. 

Lees ook: Dit zijn de top 10 veiligste airlines van 2023

Deze airlines bieden de mogelijkheid aan om tegen een lager bedrag een stoel bij te kopen:

1. Eurowings

De Duitse low cost-airline Eurowings, die met name actief is binnen Europa, biedt tegen een lage vergoeding de mogelijkheid om een lege stoel te bemachtigen: boekingen beginnen bij zo’n €9, maar kunnen wel oplopen, afhankelijk van hoe volgeboekt de vlucht is. Je kunt een extra stoel reserveren tijdens je online boeking, of langs de ticketbalie op de luchthaven gaan. Let wel: boekingen voor de extra stoel moeten gemaakt worden voor álle vluchten in de reservering, niet voor individuele vluchten.


2. Etihad Airways

De in Abu Dhabi gevestigde airline Etihad Airways staat bekend om zijn eersteklas service en dat is hier ook niet anders. Met het Neighbour Free-programma kunnen economy class-passagiers vanaf 72 uur vóór de vlucht via de website bieden op maximaal drie extra aangrenzende stoelen (vergelijkbaar met hoe je bij verschillende luchtvaartmaatschappijen kunt bieden op een upgrade) om van wat ruimte te genieten. De kosten voor zo’n lege stoel variëren per route en seizoen en zijn ook afhankelijk van het aantal lege stoelen dat je wens te kopen. 


3. Fiji Airways

De nationale luchtvaartmaatschappij van Fiji, Fiji Airways, lanceerde tijdens de coronapandemie de prachtig genaamde ‘My Bubble Seat’-aanbieding en deze is na de pandemie nooit afgeschaft. Passagiers kunnen vanaf 72 uur tot vier uur vóór hun vlucht maximaal twee stoelen kopen via de website van de airline. Er zijn wel een paar kanttekeningen te noemen: groepstickets of tickets gekocht met rewards, inwisseltickets of andere kortingen komen niet in aanmerking. Bovendien zijn My Bubble-aankopen niet-restitueerbaar (excuus als nu je bubbel barst), behalve als de luchtvaartmaatschappij de stoelen uiteindelijk zelf verkoopt. Hoewel de Fiji Airways niets vrijlaat over de kosten, bleek uit een rapport van Executive Traveler in 2022 dat een My Bubble-stoelaanbieding voor een vlucht tussen Australië en Fiji 74 Australische dollar (zo’n €44) kostte.

Ook interessant: Zo overleef je een lange vlucht in economy class

4. Philippine Airlines

Ook de Filipijnse luchtvaartmaatschappij Philipppine Airlines biedt voor minder dan €30 een zogeheten Seat Select Neighbour-Free-optie op bepaalde vluchten. Je controleert vooraf eenvoudigweg de beschikbaarheid, selecteert het aantal stoelen dat je wilt kopen en wacht op een e-mailbevestiging van de luchtvaartmaatschappij.


5. Qantas

Qantas kent al enige tijd het Neighbour Free-programma op vluchten binnen Australië, maar sinds oktober heeft de Australische airline het aanbod uitgebreid naar geselecteerde internationale vluchten. Dankzij het programma kunnen economy class-passagiers de stoel naast hen leeg houden. Vanaf 48 uur vóór vertrek ontvangen in aanmerking komende passagiers een e-mailuitnodiging om de stoel naast hen te reserveren. Beschikbare stoelen kunnen tot twee uur voor vertrek voor internationale vluchten worden gereserveerd. Dat kost je wel zo’n €130, maar dat is nog steeds een stuk goedkoper dan een extra vliegticket kopen. Net als bij andere programma's zijn de burenvrije zitplaatsen afhankelijk van beschikbaarheid.

Bonustip: reis je met een medepassagier en wil je graag extra beenruimte? Dan kun je ook de gok wagen om de stoel tussen jullie in vrij te houden, door de stoel aan het raam (A) en de stoel aan het gangpad (C) te reserveren. De kans is groot dat een alleenreizende passagier een andere rij kiest en stoel B daardoor vrij blijft. Is het vliegtuig volgeboekt en belandt er toch een andere reiziger op stoel B, dan kun je deze altijd nog de stoel aan het raam of aan het gangpad aanbieden, zodat jij en je reisgenoot bij elkaar kunnen zitten. Weinig passagiers zullen dat aanbod afwijzen. Je neemt een klein risico, maar op die manier heb je de stoel tussen jullie in gratis gekregen. 

Wil je graag extra beenruimte vóór je? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor premium economy. Wij zochten uit of dat het geld waard is. 


Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.