image
Getty Images

De ultieme hack: zo verdubbel je je vakantiedagen (tot wel 51 vrije dagen per jaar!)

Hoe leuk je je werk ook vindt, hoeveel vakantiedagen je krijgt is voor elke reisfanaat een belangrijk onderhandelpunt. De een heeft bij een fulltimebaan ‘slechts’ 20 vakantiedagen, de ander wel 28. Maar wie z’n vakantie handig plant, kan in 2023 tot wel 51 vrije dagen plannen – en daar hoef je niet eens je werkgever lief voor aan te kijken!

Dit jaar vallen veel feestdagen op werkdagen (ervan uitgaande dat je een reguliere baan hebt, van maandag tot vrijdag werkt en op de officiële feestdagen niet hoeft te werken). Dat is een meevallertje, want hierdoor hoef je veel minder dagen op te nemen om een langere vakantie in te plannen. Het is eigenlijk simpelweg een kwestie van goed plannen en creatief omgaan met de agenda. En dat werk hebben wij alvast voor je gedaan! 

Een handig overzicht:

Vakantiedagen-verdubbelaar april 2023

Vakantiedagen-verdubbelaar mei/juni 2023

Vakantiedagen-verdubbelaar december 2023

Als je feestdagen aan elkaar schakelt of combineert met je vrije weekenden, kun je jezelf behoorlijk rijk rekenen. Zo hoef je tussen kerst en Oud en Nieuw slechts drie vakantiedagen op te nemen om er tien voor terug te krijgen. Neem je de dagen rondom Hemelvaart en Pinksteren aansluitend vrij, dan krijg je voor 13 vakantiedagen maar liefst 23 vrije dagen terug. 

Weet jij al waar je dit jaar heen gaat? Dit zijn de populairste vakantielanden (en 6 andere reistrends) in 2023!

Dit zijn de meest voordelige manieren om je vakantiedagen in te zetten:

1. 49 vrije dagen in ruil voor 26 vakantiedagen
Plan je eerste vakantie van zaterdag 8 april t/m zondag 30 april. Voor 13 vakantiedagen krijg je dan 23 vrije dagen. Neem tevens de week vrij tussen Kerstmis en nieuwjaar. Met nieuwjaarsdag erbij heb je maar liefst 10 vrije dagen terwijl je slechts 3 vakantiedagen hoeft op te nemen. Als je je vakanties dan lekker wilt verdelen over het jaar, kun je in september of oktober nog 2 weken (2 x 5 vakantiedagen) opnemen, om 16 aansluitende vrije dagen te hebben. Zo kom je het hele jaar door aan je trekken!

2. 51 vrije dagen in ruil voor 25 vakantiedagen
Net als bij optie 1 kun je het beste een vakantie plannen tussen Pasen en Koningsdag plus de dagen eromheen, evenals de week tussen Kerst en Oud en Nieuw. Je zet dan weer 16 dagen in om er 33 voor terug te krijgen. In plaats van twee volle weken in het najaar weg te gaan, kun je ook een lange week plannen eind mei: wie van zaterdag 27 mei t/m zondag 4 juni op vakantie gaat, is maar liefst 9 dagen vrij, terwijl je slechts 4 vakantiedagen inlevert. Je houdt dan nog 5 vakantiedagen over voor het najaar, waar je met de weekenden mooi 9 vrije dagen voor terugkrijgt. 

3. 51 vrije dagen in ruil voor 24 vakantiedagen
Laat je werk niet toe dat je in april drie weken achter elkaar vrij bent? Dan kun je de lange vakantie in april ook opbreken. Neem je vrij van zaterdag 8 april t/m zondag 16 april, dan krijg je voor 4 vakantiedagen toch mooi 9 vrije dagen. Doe hetzelfde van zaterdag 22 april t/m zondag 30 april = 9 vrije dagen. Je lange vakantie kun je dan inplannen van zaterdag 13 mei t/m zondag 4 juni. Ook hier krijg je voor 13 vakantiedagen 23 vrije dagen terug. Dan is het nog even een zit tot de kerstdagen, maar met je resterende 3 vakantiedagen ben je weer mooi 10 dagen vrij. 

Stel dat je dan vrij neemt in april, mei, september en/of december, waar ga je dan naartoe? We hebben de beste bestemmingen per maand voor je op een rij gezet!

Zo combineer je de feestdagen het handigste: 

  • Combineer je in 2023 Pasen met Koningsdag, dan ben je in ruil voor 8 vakantiedagen maar liefst 18 dagen vrij. 
  • Combineer je in 2023 Hemelvaart met Pinksteren, dan ben je in ruil voor 13 vakantiedagen maar liefst 23 dagen vrij. 
  • Combineer je in 2023 Kerstmis met Oud en Nieuw, dan ben je in ruil voor slechts 3 vakantiedagen maar liefst 10 dagen vrij (Nieuwjaarsdag meegerekend). 

Schoolvakanties geen bezwaar

Zelfs als je schoolgaande kinderen hebt, hoef je niet noodzakelijkerwijs achter het net te vissen. Voor de kerst geldt immers hetzelfde als voor mensen die niet aan schoolvakanties gebonden zijn, dus hier kun je al op z'n minst tien dagen weg - of neem nog vier extra dagen vrij en maak er 16 dagen van. Vaak is Goede Vrijdag een vrije dag op scholen; als je die dag zelf vrij neemt, ben je in combinatie met Tweede Paasdag toch mooi vier dagen vrij. Of plan een lang weekend van vier dagen weg rondom Hemelvaart. 

Reizen met kinderen? Dat doe je zo!

Minder vrije dagen? Ga op workation!

Werk je parttime en heb je dus minder vrije dagen, of is je werkgever minder scheutig met de vakantiedagen? Dan kun je overwegen om je overuren in te zetten of extra vakantiedagen te kopen. En als je werk het toelaat, kun je ook overwegen een workation in te plannen: zo kun je op je vakantiebestemming remote werken en in de avonden en weekenden nog steeds genieten van een andere omgeving.


Feestdagen 2023 Datum Dag
Nieuwjaarsdag 1 januari 2023 Zondag
Goede Vrijdag (geen verplichte vrije dag) 7 april 2023 Vrijdag
1e Paasdag 9 april 2023 Zondag
2e Paasdag 10 april 2023 Maandag
Koningsdag 27 april 2023 Donderdag
Bevrijdingsdag (geen verplichte vrije dag in 2023) 5 mei 2023 Vrijdag
Hemelvaartsdag 18 mei 2023 Donderdag
1e Pinksterdag 28 mei 2023 Zondag
2e Pinksterdag 29 mei 2023 Maandag
1e Kerstdag 25 december 2023 Maandag
2e Kerstdag 26 december 2023 Dinsdag
Nieuwjaarsdag 2024 1 januari 2024 Maandag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!