image
Vellah

Workation in het buitenland: dit kost het je op de 10 populairste bestemmingen

Dat workations populair zijn, bleek wel uit de survey die wij in november hielden: maar liefst 61% van de Nederlanders wil wel een tijd vanuit het buitenland werken. Bijna de helft daarvan wil een maand of langer in het buitenland werken, met Spanje als topfavoriet.  Maar wat kost zo'n werkvakantie nou eigenlijk precies? 

We vergelijken een aantal kostenposten voor de tien populairste bestemmingen uit onze workation-survey. Wat betaal je voor een appartement, op een rustige plek of juist midden in het centrum (met drie slaapkamers, zodat ook je kinderen ongestoord online onderwijs kunnen volgen), hoeveel reken je voor een driegangenmenu voor twee in een restaurant en wat betaal je aan maandelijkse lasten als gas, water, elektriciteit (GWL) en – het meest onmisbare – snel internet? Welke landen zijn duurder dan Nederland en welke goedkoper? 

1. Kosten voor een workation in Frankrijk

Vallon des Auffes in Marseille. Foto: Getty ImagesVallon des Auffes  in Marseille. Foto: Getty Images

Dure tolwegen, lekkere kaas en wijn waar je nét iets meer van koopt dan je nodig hebt en supermarkten waar je een tikje meer betaalt dan thuis: Frankrijk heeft voor de gemiddelde Nederlandse vakantieganger weinig geheimen. Veel goedkoper zul je hier niet leven, maar dan leef je wél als een God in Frankrijk. 

Huur buiten het centrum: € 650 – € 1800
Huur binnen het centrum: € 800 – € 2686
Restaurant: € 38 – € 80
GWL: € 181
Levensonderhoud: 1 % goedkoper dan in Nederland

2. Kosten voor een workation in Zweden

Zweedse kustlijn. Foto: Getty ImagesZweedse kustlijn. Foto: Getty Images

Rust, ruimte en ... redelijk geprijsd, want in vergelijking met de Scandinavische buurlanden Noorwegen (35% duurder dan Nederland) en Denemarken (12% duurder dan Nederland) is Zweden beter betaalbaar. Sterker nog, hier verdien je nog iets aan je workation. 

Huur buiten het centrum: € 680 – € 1472
Huur binnen het centrum: € 874 – € 2332
Restaurant: € 49 – € 107
GWL: € 105
Levensonderhoud: 5 % goedkoper dan in Nederland

3. Kosten voor een workation in Verenigde Staten

Seattle stad. Foto: Getty ImagesSeattle. Foto: Getty Images

Amerika is het land van de onbegrensde mogelijkheden, ook voor je workation: hier kun je tijdens een paar maanden werken meer uitgeven dan je in een jaar terugverdient. Dat vereist dus een handige aanpak, wil je er nog een zakcentje aan overhouden. Of je gaat natuurlijk gewoon voor die onbetaalbare ervaring. 

Huur buiten het centrum: € 713 – € 3915
Huur binnen het centrum: € 1006  – € 6270
Restaurant: € 35 – € 88
GWL: € 207
Levensonderhoud: 6 % goedkoper dan in Nederland

4. Kosten voor een workation in Italië

Het oude stadje Vieste aan de Adriatische Zee. Foto: Getty ImagesHet oude stadje Vieste aan de Adriatische Zee. Foto: Getty Images

In vergelijking met andere landen in Zuid-Europa is Italië niet goedkoop. In de supermarkt betaal je voor groente, fruit, zuivel en bier meer dan in Nederland. De regionale verschillen zijn groot: met het geld waarmee je in het rijkere noorden een benauwd appartementje huurt, vind je in de dorpen in het zuiden een riante woning. De Italiaanse overheid investeert miljoenen in supersnel internet om de leegloop van het platteland tegen te gaan.

Huur buiten het centrum: € 500 – € 1555
Huur binnen het centrum:€ 700 – € 2530
Restaurant: € 40 – € 80
GWL: € 192
Levensonderhoud: 11 % goedkoper dan in Nederland

5. Kosten voor een workation in Griekenland

De haven in Peloponnesos. Foto: Getty Images De haven in Peloponnesos. Foto: Getty Images 

Zolang je niet kiest voor een verblijf in hartje Athene of op platgetreden eilanden als Santorini en Mykonos, zit je in Griekenland voor een dubbeltje op de eerste rang. Je rijdt er niet in één dag heen zoals naar Frankrijk of Italië, dus houd rekening met kosten voor vliegtickets en autohuur of openbaar vervoer. Ga je voor langere tijd? Overweeg dan de ferry van Ancona in Italië naar Patras op de Peloponnesos. Voor een gezin van vier betaal je ongeveer net zoveel als voor vliegtickets.

Huur buiten het centrum: € 330 – € 850
Huur binnen het centrum: € 400 – € 900
Restaurant: € 25 – € 60
GWL: € 187
Levensonderhoud: 26 % goedkoper dan in Nederland

6. Kosten voor een workation in Spanje

Een straatje in het oude stadje van Frigiliana in Andalusië. Foto: Getty ImagesEen straatje in het oude stadje Frigiliana in Andalusië. Foto: Getty Images

Lang voor de eerste tot en met vierde coronagolf werd Spanje al overspoeld door minstens zoveel grijze golven. Het land is niet voor niets populair bij pensionado’s: zon, zee en zeer betaalbaar. Vermijd Madrid, Barcelona en populaire steden aan de kust als Marbella en je kunt je verblijf lang oprekken.

Huur buiten het centrum: € 500 – € 1544 
Huur binnen het centrum: 680 – € 1600
Restaurant: € 30 – € 90
GWL: € 152
Levensonderhoud: 28% goedkoper dan in Nederland

7. Kosten voor een workation in Portugal

Azenhas do Mar, Sintra dichtbij Lissabon. Foto: Getty Images Azenhas do Mar, Sintra dicht bij Lissabon. Foto: Getty Images 

Van een fles wijn tot een avondje bioscoop en van brandstof voor je auto tot een ritje met de bus of taxi: het dagelijkse leven is nergens in West-Europa zo goedkoop als in Portugal.

Huur buiten het centrum: € 500 – € 1300
Huur binnen het centrum: € 650 – € 2171
Restaurant: € 25 – € 51
GWL: € 134
Levensonderhoud: 36 % goedkoper dan in Nederland

8. Kosten voor een workation in Costa Rica

Een kleine boerderij op Costa Rica. Foto: Getty Images Een kleine boerderij op Costa Rica. Foto: Getty Images 

Voor een land met prima functionerend openbaar vervoer en een goede gezondheidszorg is Costa Rica weliswaar duurder dan andere landen in de regio, maar stukken goedkoper dan Nederland. Helemaal als je groente, fruit en andere etenswaren op de feria’s haalt, spotgoedkope boerenmarkten. Het kost natuurlijk wat om er te komen, maar dan heb je ook wat. Houd wel rekening met een tijdsverschil van zo'n zeven uur; je mag vroeg je nest uit om die ene Zoom-meeting met Nederland bij te wonen. 

Huur buiten het centrum: € 343 – € 1191
Huur binnen het centrum: € 439 – € 1412
Restaurant: € 22 – € 69
GWL: € 99
Levensonderhoud: 38 % goedkoper dan in Nederland

9. Kosten voor een workation in Zuid-Afrika

Kaapstad, Zuid-Afrika. Foto: Getty ImagesKaapstad, Zuid-Afrika. Foto: Getty Images

Het kost natuurlijk een aardige duit om er te komen, maar eenmaal in Zuid-Afrika compenseer je dat al snel. De grootste meevaller is de huur van je appartement. Voor een woning in de buitenwijken van Johannesburg, Kaapstad en Durban betaal je nog niet de helft van wat je in Nederland kwijt zou zijn. Zelfs in het centrum van deze steden vind je goede deals. Bijkomend voordeel is dat je hier vrijwel in dezelfde tijdszone werkt, dus je hoeft niet midden in de nacht uit je bed. 

Huur buiten het centrum: € 452 – € 1016
Huur binnen het centrum: € 480 – € 1411
Restaurant: € 23 – € 56
GWL: € 144
Levensonderhoud: 45 % goedkoper dan in Nederland

10. Kosten voor een workation in Australië

Queensland in Australië. Foto: Getty ImagesQueensland in Australië. Foto: Getty Images

Pas op dat je financieel niet kopje onder gaat Down Under, want na een peperdure vlucht hoef je ook in het dagelijkse levensonderhoud geen meevallertjes te verwachten. Van de top 10 bestemmingen waar Nederlanders op workation zouden willen gaan, is dit de enige bestemming waar je echt geld moet toeleggen om er een tijdje te wonen. Reken daarbij een tijdsverschil van 6-11 uur; dan is het maar te hopen dat je niet te vaak met je collega's in Nederland hoeft te vergaderen!

Huur buiten het centrum: € 830 – € 2043
Huur binnen het centrum: € 1073 – € 3193
Restaurant: € 38 – € 96
GWL: € 186
Levensonderhoud: 4 % duurder dan in Nederland

Ter referentie: Amsterdam

Huur buiten het centrum:  € 1600 – € 2500
Huur binnen het centrum:   € 2200 – € 4000
Restaurant:  € 50 – € 90
GWL:  € 220
Voor de twijfelaars die liever thuisblijven: laat de cijfers die we bij Amsterdam vonden rustig op je inwerken ...

Bron: Numbeo 


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!