Costa Rica image

Costa Rica


Reisgids

Costa Rica
Noord en Midden Amerika
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Costa Rica ligt in midden Amerika en telt meer dan 4 miljoen inwoners. Het land grenst aan Nicaragua en Panama. In Costa Rica heerst een tropisch klimaat met in het oostelijke en noordoostelijke gedeelte een tropisch regenwoudklimaat.

Het is dé bestemming voor natuurliefhebbers en avonturiers. Je ontkomt in Costa Rica niet aan de natuur. Het bergachtige binnenland wordt gekenmerkt door een lint van actieve en niet actieve vulkanen. Daarnaast is het land rijk aan flora en fauna en grenst het ook nog eens aan echte bountystrandjes. Afstammelingen van zwarte Jamaicanen zorgen aan de oostkust voor een Afro-Caribisch sfeertje terwijl latino’s aan de Pacifische kust het temperament bepalen.

De hoofdstad San Jose is niet bepaald een mooie stad, maar heeft wel zo zijn charmes zoals het theatergebouw Teatro Nacional en de kathedraal. Neem de tijd rond te dwalen in de meer historische wijken, waar de koloniale herenhuizen zijn omgezet tot kunstgalerijen en waar je internationale restaurants, hotels, kleurrijke muurschilderingen en hippe straatmuzikanten tegenkomt.

De meeste mensen zullen niet veel tijd door te brengen in de steden van Costa Rica, maar als je naar de stad Liberia gaat, vang je een glimp op van een authentieke Costa Ricaanse stad met huizen die van witte vulkanische aarde gemaakt zijn. Het stadje Grecia heeft een fijne sfeer waar het centrale park wordt begrensd door de kathedraal. In het park kun je lekker tot rust komen in de schaduw tussen tropische planten. Op slechts een uur rijden van de hoofdstad kun je in het schilderachtige Sarchí de felgekleurde handwerken bewonderen waar Costa Rica beroemd om is.

Flora en fauna

Één van de belangrijkste toeristische trekpleisters is de flora en fauna van het land. Een bekend nationaal park is het Tortuguero NP waar je vele schildpadden kunt bewonderen. Dit is een van de weinige Costa Ricaanse nationale parken waar wandelen niet per se de beste manier hoeft te zijn om dingen te zien. De route langs het strand wordt meestal gebruikt voor het observeren van schildpadnesten, maar de beste manier om het grootste deel van het park te zien is vanaf een boot. Je vindt er ook vele planten, vogels en hagedissen. Bezoek het Braulio Carrillo NP, waar je het tropisch regenwoud kunt ervaren vanuit je luie stoel, namelijk met een luchttram. Hangend in een gondel zweef je een uur met een gids tussen de boomtoppen door het 1,3 kilometer lange traject af. Voor vogelaars is dit gebied, met meer dan vierhonderd soorten vogels een must see.

Als je genoeg groen en natuur hebt gezien kun je over de eindeloze stranden slenteren. Aan de noordkant van het uiterst relaxte dorpje Cahuita, bevindt zich Playa Negra. Hier liggen perfecte surfspots op je te wachten aan uitgestorven palmstrandjes. Het bountyeiland Isla Tortuga wordt een van Costa Rica’s mooiste eilanden genoemd. Volop zon, zee en strand, maar snorkelen of wandelen kan ook.

Een klein maar afwisselend land met flora, fauna, regenwouden, vulkanen en stranden.

Wat zegt de community

(20)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Kikkertjes spotten
Kikkertjes spotten
Costa Rica
Dreamer666
Smaragdarassari
Smaragdarassari
Centraal Costa Rica (hoogland)
Dreamer666
Prehistorisch monster
Prehistorisch monster
Westkust Costa Rica
Dreamer666

Praktisch

 • Voor Costa Rica geldt een positief reisadvies. Er zijn in het hele land wel veiligheidsrisico’s vanwege de berovingen en overvallen die worden gepleegd.

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Costa Rica:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Costa Rica kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: costaricaanse colon (CRC). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
   

  11 april - Dag van Juan Santamaria / Slag om Rivas
  Herdenking van de dood van de nationale held Juan Santamaría in 1856 en de Slag om Rivas.

  1 mei - Dag van de arbeid
  Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

  14 mei – Hemelvaart
  De herdenking van Jezus die is opgevaren naar God in de hemel.


  Tijdens Pinksteren wordt op de vijftigste dag na Pasen, herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen.

  2 augustus – Moederdag

  15 augustus – Hemelvaart Maria
  De dag dat Maria naar de hemel gaat en wordt herenigd met Jezus.

  15 september - Onafhankelijkheidsdag
  Viering van de dag dat Costa Rica in 1821 onafhankelijk werd van Spanje.  

  12 oktober – Dag van de culturen
  Voorheen was het de dag om te vieren dat Columbus Amerika ontdekte. Tegenwoordig staat in het teken van de inheemse bewoners die protestmarsen houden.

  8 december - Maria onbevlekte ontvangenis
  De datum 8 december is 9 maanden voor de geboorte van Maria op 8 september. Volgens een dogma van de katholieke kerk zou ze zijn verwerkt zonder bevlekt te zijn met de erfzonde.

  25 december - Kerstmis

 • Costa Rica – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Costa Rica, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Costa Rica gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type AStekker type B
 • Tijdsverschil: 7 uur vroeger
  De hoofdstad van Costa Rica is San Jose.
  Het oppervlak van Costa Rica is iets groter dan Nederland.
  De gesproken taal/talen: Spaans.