image
Paulien van de Werf

Kamperen in de winter: met deze 7 tips houd je het warm en leuk

Bij het kampvuur genieten van de sterrenhemel met een glaasje wijn in de hand. Vroeg je bed in voor een lange nacht slapen en ’s morgens de tent openritsen en je kampeerplek bedekt zien onder een laagje rijp. Kamperen is extra sfeervol in de winter. Wij delen zeven tips om ook in het najaar comfortabel te kamperen.

Tip 1: Draag meerdere lagen kleding over elkaar

Om aangenaam te (winter)kamperen is het belangrijk dat je jezelf warm genoeg houdt. Draag daarom meerdere lagen kleding over elkaar, dat is effectiever dan één heel dikke trui. Kies hierbij voor kleding gemaakt van materiaal dat vocht afvoert, zoals synthetisch materiaal of wol. Katoen neemt vocht op en is daardoor ongeschikt. Lang ondergoed is in het najaar geen overbodige luxe. Over je ondergoed draag je meerdere (dunne) tussenlagen en daar overheen een wind- en waterdichte buitenste laag. Trek als je veel beweegt een paar lagen kleding uit, en trek meer lagen kleding aan zodra je weer stil gaat zitten.


Tip 2: Gebruik stevige haringen en een boor

Neem extra stevige haringen mee voor je winterse kampeeravontuur. Lichtgewicht, aluminium haringen verbuigen in de harde, bevroren ondergrond. Gebruik stalen haringen en maak het jezelf gemakkelijk door eerst met een boormachine gaten in de grond te boren. Als je haringen echt de grond niet in willen, bevestig je de haringelastieken met een touwtje aan zware stenen om je (kleine) tent op zijn plek te houden. 


Tip 3: Zorg voor goed isolerende kampeeruitrusting

Niets zo vervelend als een nacht niet slapen van de kou. Je beschermt jezelf hier tegen door een goed isolerende slaapmat en een warme slaapzak mee te nemen. De meeste kou komt van de grond. Een standaard luchtbed bestaat alleen uit plastiek en lucht, waardoor de kou van de grond jouw lichaam bereikt. Geïsoleerde slaapmatten houden die kou wél tegen. Hoe goed een matje isoleert, wordt uitgedrukt in de R-waarde van de mat. Hoe hoger de R-waarde, hoe lager de grondtemperatuur kan worden voordat jij het koud krijgt. Kies voor kamperen in het najaar een mat met een R-waarde van 3 of hoger. Je kunt eventueel (raam)isolatiematjes onder je slaapmat leggen voor extra isolatie.

Isolerend slaapmatje winterkamperenEen goed isolerende slaapmat zorgt voor meer comfort én warmte in de winter. Foto: Paulien van der Werf

Met alleen een goede slaapmat ben je er nog niet. Je moet jezelf ook beschermen tegen kou van opzij en van boven. Breng dus ook een warme slaapzak en eventueel extra dekens mee. Let bij aanschaf van een slaapzak op de ‘comforttemperatuur’. Dit is de laagste temperatuur waarbij een slaapzak een gemiddelde vrouw warm genoeg houdt om de nacht comfortabel door te kunnen slapen. Het warmst blijf je in een slaapzak met een comforttemperatuur die lager is dan de nachttemperatuur aan de grond op je bestemming.


Tip 4: Kruip warm je slaapzak in

Zorg dat je in je slaapzak zit of ligt voordat je koud wordt. Je slaapzak is namelijk gemaakt om je warm te houden, niet om je warm te maken. Ben je toch koud geworden voordat je naar bed ging? Doe dan eerst een kleine work-out om weer warm te worden. Spring op en neer of doe een paar push-ups. Het kan ook helpen om wat extra te eten en zo je warmte producerende vertering in gang te zetten.

Warme slaapzak winterkamperenEen warme slaapzaak is noodzakelijk als je wilt winterkamperen. Foto: Paulien van der Werf

Heb jij liever geen kou maar wil je toch in de natuur overnachten?
Boek dan een gezellig nachtje in een boshuisje of geniet van de rust op een unieke slaapplek aan het water.

Tip 5: Slaap (bijna) naakt in je slaapzak

Het klinkt misschien niet heel logisch, maar je blijft ’s nachts warmer als je minder kleding draagt. Er treedt namelijk een wisselwerking op tussen jouw huid en de slaapzak. Lagen kleding verstoren die wisselwerking, waardoor je minder warm gehouden wordt. Bedek altijd je hoofd met een muts of de capuchon van je mummieslaapzak. Zo’n twintig tot dertig procent van de lichaamswarmte die je verliest, verlies je namelijk via je hoofd. Daarnaast zijn warme sokken fijn voor mensen die snel last hebben van koude voeten.


Tip 6: Zorg voor extra warmte in de vorm van een kruik of kachel

Wil je ’s avonds nog even met een hapje, drankje en bordspel zitten? Neem dan een campingkachel mee voor in de tent. Gaskachels kunnen koolmonoxidevergiftiging veroorzaken, dus kies altijd voor een elektrische kachel. Laat de kachel nooit alleen en lees alle instructies voor gebruik goed door. Wil je ook een kacheltje in je bed? Neem een kruik mee je slaapzak in. Een waterfles gevuld met warm water volstaat ook als je geen kruik bij je hebt.

Laat je door Columbus het bos insturen!
Ben je een echte bosliefhebber? De Columbus-redactie heeft een complete pagina met leuke tips, wandelingen en verhalen over bossen in Nederland en daarbuiten voor je samengesteld. Plus: Stuur je favoriete bosfoto in en win een weekendje in een natuurhuisje in het bos en vele andere topprijzen!

Tip 7: Houd batterijen en extra kleding warm

Neem je apparaten met batterijen en je kleding voor de volgende ochtend mee je slaapzak in. Telefoons, camera-accu’s en andere batterijen lopen minder snel leeg als je ze warm houdt. Stop kleding voor de volgende ochtend eventueel in het voeteneind van je slaapzak, zodat je ’s morgens niet meteen koud wordt als je je aankleedt.


De vijf leukste campspaces voor winterkampeerders

Onderstaande hosts bieden zowel een kampeerplek als winterproof accommodatie aan. 

1. Host Alexander, Zuid-Holland

Slaap in een unieke vintage caravan of kampeer in de boomgaard. Op aanvraag kun je een heerlijk ontbijt krijgen.  

Overnacht in een unieke vintage caravan


 2. Host Fort, Gelderland

Kampeer op een fort of overnacht in een echte bunker die onderdeel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. 

Overnachten in een bunker


3. Host Harro, Drenthe

Kampeer off the grid in een tentje of overnacht in een romantische retro caravan.

Kamperen in een tentje off the grid 


4.  Host Luc, Belgische Ardennen

Laat de bewoonde wereld achter je en overnacht in een knusse chalet of geniet van de winterse sfeer in je eigen tentje op het kampeerterrein van Luc. 

Overnacht in een gezellige chalet


5. Host Herbert, Drenthe

Overnacht in een gezellige ruimte met uitzicht over het jongvee of kampeer op het weiland. Als je geluk hebt mag je van de boer misschien wel mee op de trekker of de kalfjes voeren.

kampeer op een weiland in Drenthe


Dit artikel werd samengesteld met behulp van Paulien van der Werf, oprichtster van het platform Outdoor Inspiratie, en Campspace,  een online platform met een aanbod van kampeerplekken op privéterreinen.