Vanessavermunt

'1097653' door Vanessavermunt '1097653' door Vanessavermunt

ItaliëRome

ItaliëRome

Through Eternity...To

Vanessavermunt

Ruim van te voren heb ik via de website www.througheternity.com/en/rome-tours de rondleiding Unearth Buried Wonders geboekt. Bij deze rondleiding ga je met een gids en groep op 3 plekken in Rome ondergronds. Verplaatsing gebeurt via een minivan met chauffeur. Wij ontmoetten de gids op een donderdagmiddag om 14u bij de kerk San Clemente (achter het Collosseum) en wij waren de enige die voor deze rondleiding hadden ingeschreven. De gids had een indrukwekkende CV betreffende kennis over het Romeinse Rijk, Romeinse historie en renaissancekunst. We hebben de catacomben buiten de stad bezocht (heel indrukwekkend) en 2 kerken die boven op andere gebouwen zijn gebouwd die ver terug gaan in de tijd en goed bewaard zijn gebleven. Het was zeer interessant en levendig. Heel anders dan als je met een plattegrond en/of een stuk tekst deze gebouwen/kunst gaat bekijken. We hadden een Engelstalige gids die vloeiend Italiaans sprak en een correcte chauffeur van de minivan. De rondleiding duurde van 14u tot +/- 17.30u. Entreegelden en verplaatsing met de minivan zijn inclusief de prijs. Zowel in de catacomben als de overige kerken zijn er toeristen en/of andere groepen, maar wij vonden het absoluut de moeite waard.

'1097652' door Vanessavermunt '1097652' door Vanessavermunt

ItaliëRome

ItaliëRome

Goede restaurants...b

Vanessavermunt

Rome is groot en er zijn vele vele vele restaurants om uit te kiezen... Hier een paar tips van echt goede restaurants buiten de gebaande paden. Tiberino: mijn favoriete restaurant. Het is gelegen op de hoek van het plein voor de kerk op het Tiber eiland. Proef er het typisch Romeinse pastagerecht met chocolade (ja echt, en het is lekker!) en het nagerecht met pistachenoten. Of kies de pasta met zwarte truffel. Vriendelijk personeel, gezellige sfeer. Er waren enkel locals, ook al is het eiland geliefd bij toeristen die er wandelen. Tacito: Geniet er van de zalm met avocado en een stuk chocoladetaart toe. Populair bij de plaatselijke bevolking. Er was eigenlijk geen tafel meer vrij, maar het vriendelijke personeel zette een tafeltje buiten, zodat we er alsnog konden eten. Nadeel: de rokers zitten ook buiten, dus je kan last hebben van de sigarettenrook. Binnen een stuk drukker en lawaaierig. Adres: Via Tacito 18 (niet heel ver van de Engelenburcht). La Fornace: eet hier de pasta met verse en grote mosselen. Mijn partner had het er na een week nog over hoe lekker dat was! Ook andere pastagerechten verkrijgbaar. Vriendelijk personeel. Buitenterras aan de straat. Geen toerist te zien. Metrohalte Valle Aurelie is op +/- 10 min.lopen. Adres: Via Angelo Emo. Ga daarna verder naar ijssalon Millenium. Houd restaurant La Fornace aan je rechterzijde en loop de straat uit totdat je op de hoek van de straat aan een klein pleintje deze ijssalon tegenkomt. Heerlijk chocolade- en cheesecake ijs. Prisco Ristorante: (ook) vega gerechten, verse fruitsalade, lekkere spinazie-zalm salade. In een rustige buurt met buitenterras. Vriendelijk personeel. Adres: Via Fabio Massimo 91. IJssalon Palazzo del Freddo: voortreffelijk ijs voor de laagste prijs. Een medium cup waarbij je 3 smaken mag kiezen kost 2 euro. Kleine cup kost 1.60 euro. Je kan ook een plak ijstaart kiezen of een hoorntje. Eerst afrekenen bij de kassa, daarna ijs kiezen. Veel zitplaatsen. Er is een drinkfonteintje om je flesje te vullen en handen te wassen. Adres: Via Principe Eugenio, is +/- 15 min. lopen vanaf treinstation Termini. We waren hier de enige toeristen. Er zijn veel Aziatische winkels en restaurants in de buurt, indien je wat anders wil eten dan pasta. Wat ik zelf een nadeel vond van veel restaurants is dat de terrasstoelen vaak niet echt comfortabel zitten. Ik had na een tijd echt behoefte aan een goede stoel met een kussentje, haha. Veel (eet)plezier!

'1029195' door Vanessavermunt '1029195' door Vanessavermunt

ItaliëVenetië

ItaliëVenetië

Lekker (en rustig!)..

Vanessavermunt

Wij logeerden in de wijk Castello en dat was geweldig. Rustig, leuke pleintjes en gezellige restaurantjes. Terwijl je op een terrasje zit zie je het lokale leven: zakenmannen die voorbij lopen, middelbare scholieren die hun pauze samen doorbrengen en vrouwen die boodschappen hebben gedaan en even een praatje maken met elkaar. Hier wat tips voor restaurants in een rustige omgeving waar je ook nog lekker kan eten. Aan de Calle Seconda de la Fava in de wijk Castello is restaurant Santa Giustina gelegen. Toen wij er gingen lunchen (we kwamen er bij toeval terecht) was het rond 12.30u en konden we lekker in de zon zitten. We hebben beide de gnocchi ragu gegeten en die was heerlijk! Boterzachte gnocchi, zeer smakelijke saus en de tiramisu mocht er ook zijn (sla de chocomousse over...). Er liepen af en toe wat toeristen voorbij, maar het waren toch vooral de locals die er kwamen eten. Het is er echt aangenaam vertoeven. Wandel 's avonds via het Arsenaal naar de Via Giuseppe Garibaldi. De breedste straat van Venetië! Gezellige wijk met tal van restaurants, winkeltjes e.d. Loop de straat uit en ga naar de Calle Seco Marina. Hier zit Trattoria dai Tosi. De ene avond is het een pizzeria (niets anders te verkrijgen dus) en de andere dag restaurant. De bediening laat te wensen over, maar de pizza's waren top! Let op: in dezelfde straat is ook Trattoria dai Tosi Grande. Het was vroeger van dezelfde familie, maar inmiddels niet meer. Dit hoort dus niet meer bij Dai Tosa. Tijdens een wandeling in de wijk Dorsoduro liepen wij naar San Sebastiano en kwamen terecht op het Campo dell'Angelo Raffaele. Tegenover de kerk is een trattoria dat Anzolo Raffaele heet. Fijn terras, hele aardige eigenaren die goed Engels spreken en rust rust rust. Wij aten er lunch (open v.a 12u) en dat was supergoed! Wij bestempelden de toetjes als de beste van die week vakantie. Maak daarna nog een wandeling in de buurt en geniet van de rust.

'1029104' door Vanessavermunt '1029104' door Vanessavermunt

ItaliëVenetië

ItaliëVenetië

Rondleiding in het...

Vanessavermunt

Het Dogenpaleis is prachtig, zowel van buiten als van binnen. Wij hebben een rondleiding gedaan waarbij we op plaatsen kwamen waar de 'gewone' bezoeker niet komt. Het was heel erg leuk, interessant en vooral lekker rustig! We hebben o.a de schatkamer bezocht, de kapel, en een vleugel met geweldig zicht op het San Marcoplein en de basiliek. Deze rondleiding moet van te voren worden gereserveerd en je kan kiezen uit verschillende talen (Engels, Frans en Italiaans). Als je een combinatie doet met bijv. Torre dell Orologio moet je bij 1 van de 2 rondleidingen de volledige prijs betalen en bij de andere kies je dan het kortingstarief. Wij deden deze rondleiding op een vrijdag en waren maar met 5 personen. Onze gids Elena was geweldig, dus hopelijk tref je haar, is echt een topper! Tip: bezoek vooraf het paleis met zijn kamers, dat maakt de rondleiding (nog) leuker. De dag erna deden we een rondleiding in de Torre dell Orologio. Deze is alleen te bezoeken met gids. Interessante rondleiding (hoewel de gids wat moeilijk te verstaan was af&toe), maar het uitzicht vanaf de toren op het San Marcoplein maakt het helemaal geweldig. Wederom lekker rustig, want we waren met circa 10 personen en anders dan op de Campanile en/of het balkon van de basiliek zijn er geen andere bezoekers die in dikke rijen voor je uitzicht staan. De laatste stop op de klokkentoren was het balkon met de 2 Moren die de klok slaan (voor dat tijdstip ben je weer beneden). De hele rondleiding duurde een klein uur. Verzamelen aan de balie van Museo Correr. Van te voren reserveren en eventueel dus combineren met iets anders, er zijn diverse mogelijkheden. De rondleiding door de klokkentoren is niet voor mensen die last hebben van claustrofobie. Het begint met een vrij brede trap, maar bovenin is het echt heel smal. Er is geen wc aanwezig. Kinderwagens moeten opgeklapt worden en kunnen beneden in de gang blijven staan.

'995821' door Vanessavermunt '995821' door Vanessavermunt

ZwitserlandGeneve

ZwitserlandGeneve

Rondleiding bij de VN

Vanessavermunt

Heel erg leuk en interessant: een rondleiding met gids bij de VN. Vooraf inschrijven kan niet, zorg dat je op jouw gewenste datum zo'n 30min voor aanvang van de rondleiding aan de ingang staat. Neem je ID mee. Tijdens de rondleiding kom je niet alleen in diverse vergaderzalen in het nieuwe gebouw van de VN, maar ook in het oude paleis. Foto's maken mag, filmen niet. Er zijn Engelstalige en Franstalige rondleidingen, van maandag t/m vrijdag, 's ochtends en 's middags. Onze rondleiding duurde zo'n 75min. Als je tijd (over) hebt in Genève, zeker doen! Tip: neem de ochtend rondleiding.

'995818' door Vanessavermunt '995818' door Vanessavermunt

ZwitserlandGeneve

ZwitserlandGeneve

Bezoek CERN

Vanessavermunt

Tijdens mijn bezoek aan Genève heb ik CERN bezocht: Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire. Dit enorme complex is bekend om de Large Hadron Collidor, oftewel, de deeltjesversneller, die zo'n 100mtr onder de grond ligt en 27km lang is. De rondleiding duurt zo'n 2 uur en je brengt hierbij een bezoek aan Atlas. Dit is de grootste 'deeltjesbotser' (er zijn er nog 3), waarbij je de controlekamer bezoekt en een 3D-film bekijkt over hoe deze Atlas is gemaakt. Ook ga je tijdens de rondleiding naar de deeltjesversneller die van 1957 tot in de jaren 90 is gebruikt. Een rondleiding met gids (Engelstalig of Franstalig) is enorm populair en GRATIS! Ik heb absoluut geen natuurkundige achtergrond, maar vond het wel interessant, hoewel de stof soms wel wat moeilijk is. Ik zou geen kleine kinderen meenemen naar zo'n rondleiding, daarvoor duurt het te lang. Als je een rondleiding wilt doen, ga naar de website van CERN, scroll naar onderen en klik op 'visits' en daarna 'CERN Tours'. Let op: lukt het niet om op de gewenste dag in te schrijven, check een paar dagen voor je vertrek of er alsnog plaatsen zijn vrijgekomen. Lees ook de voorwaarden op de site als je een rondleiding wilt doen! Geen zin in een rondleiding? In de Cern dome (foto) en het bezoekerscentrum kan je gratis exposities bezoeken.

'560866' door Vanessavermunt '560866' door Vanessavermunt

BelgiëAntwerpen

BelgiëAntwerpen

Het nieuwe Havenhuis

Vanessavermunt

Het nieuwe Havenhuis in Antwerpen is een feit. Het glazen 'schip' is al van ver te zien als je op de ring van Antwerpen rijdt. Het is een bijzonder bouwwerk, maar past prima in het havengebied. Laat dat maar over aan Zaha Hadid Architects, die de prijs hebben gewonnen met hun ontwerp en dus de uitvoering mochten doen. Ik had in februari j.l op de site van het nieuwe Havengebouw gezien dat er individuele- en groepsrondleidingen worden georganiseerd en heb meteen gereserveerd. En jawel, ik had kaarten voor... juli. Het is dus erg populair onder bezoekers! Het glazen gebouw is op een voormalige brandweerkazerne geplaatst en kijkt uit over een klein deel van de enorme Antwerpse haven. Als je in Antwerpen bent en je hebt interesse in architectuur, dan is dit wel een aanrader. De gids vertelt 1,5u over het gebouw en je bezoekt verschillende etages. Wij vonden het leuk, interessant en waren onder de indruk van dit moderne gebouw, maar willen het voor geen goud als werkplek... Maar oordeel zelf, smaken verschillen. Het nieuwe Havenhuis ligt aan het Zaha Hadidplein en je kan gratis parkeren aan de Mexicostraat (naast restaurant het Pomphuis). Makkelijk te bereiken vanaf de ring, nabij bioscopencomplex Kinepolis en op wandelafstand van het MAS, dat je vanaf het nieuwe Havenhuis net niet kan zien. Individuele rondleiding (max. 20 pers.) is E 10 p.p.

'559652' door Vanessavermunt '559652' door Vanessavermunt

IerlandDublin

IerlandDublin

The National...Leprec

Vanessavermunt

The National Leprechaun Museum is een aanrader voor degene die meer willen weten over de mythische figuren en/of folklore van Ierland. Wie kent nog het liedje van Bassie en Adriaan over 'de fairies'? Een gids vertelt je over deze fairies, kabouters en andere mythische karakters terwijl je door het museum loopt. Je ervaart zelf hoe het is om een kabouter te zijn en natuurlijk ga je op zoek naar de pot met goud aan het einde van de regenboog. Klinkt kinderachtig? Dat is het absoluut niet. Een museum medewerker vertelde dat 75% van de bezoekers (buitenlandse) volwassenen zijn. Wat ook voor hen een verrassing is... Een bezoek duurt een klein uurtje en het is in groepsvorm. Voorwaarde is wel dat je kennis hebt van de Engelse taal, want het is best veel luisteren en de rondleidingen worden alleen gegeven in het Engels of Gaelic. Wij vonden het heel interessant en leuk en zijn weer stukken wijzer geworden over de Ierse folklore, mythe en verhalen. Het museum kan je vinden aan Jervis street, hartje Dublin.

'559649' door Vanessavermunt '559649' door Vanessavermunt

IerlandDublin

IerlandDublin

Not an Afternoon Tea?

Vanessavermunt

Ik ben dol op high tea. Dus toen ik voorbereidingen aan het treffen was voor onze citytrip naar Dublin wilde ik ook daar graag een high tea doen. Via internet kwam ik uit bij The Cleaver East. Dit restaurant is onderdeel van Hotel The Clarence waar o.a Bono en The Edge van U2 mede-eigenaren zijn. Ik zag op de website een verwijzing naar een Not an Afternoon Tea staan, dus mijn nieuwsgierigheid was gewekt en heb per direct een mail gestuurd om dit te reserveren. Op een zondagmiddag schoven we in The Cleaver East aan tafel en vol verwachting klopte ons hart. En och och, wat was het heerlijk! Starten met een fantastische cocktail en een plateau vol heerlijke hartige hapjes. Daarna kwam er thee en water op tafel en een schaal met zoete lekkernijen. Dat was werkelijk waar smullen! De rekening viel mee. Slechts E30 p.p en dat is incl.cocktail (losse startprijs vanaf E10), thee en water. Wij vonden het absoluut de moeite waard, omdat we erg hebben genoten van het kwalitatief goede eten. Zoals gezegd waren wij er op een zondagmiddag en toen was het er heel druk met jonge vrouwen die met vriendinnen een brunch deden, dus het was vrij lawaaiierig, maar dat stoorde ons niet. Eventueel is het op een andere middag wat rustiger, als je voorkeur daarnaar uitgaat. En was het nu zo anders dan een 'gewone' high tea? Niet echt, maar ach, wat maakt het uit? The Cleaver East is te vinden aan Essex Street East in Temple Bar. Van te voren reserveren is aan te raden.

'547111' door Vanessavermunt '547111' door Vanessavermunt

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Activiteiten in het..

Vanessavermunt

In het Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding hanteren ze een mooie slogan: open doors open minds. In dit centrum worden er namelijk activiteiten georganiseerd voor toeristen waarbij ze de lokale cultuur leren kennen. Denk hierbij aan een heritage tour, waarbij onder leiding van een lokale gids de moskee wordt bezocht en door de oude wijk Bastakiya wordt gewandeld of aan een Q&A morning. Zelf heb ik deelgenomen aan een cultural lunch. Er waren deelnemers uit alle windstreken. Tijdens het eten werd er door een personeelslid van het centrum o.a verteld over bepaalde gebruiken en rituelen die verband houden met familie en maaltijden en het huis waarin men vroeger woonden. Daarnaast was er ook de mogelijkheid om vragen te stellen en ja, dat mag echt van alles zijn. Dit is echt leuk om als toerist eens te doen. Het centrum biedt allerlei workshops en activiteiten aan, check hiervoor de website www.cultures.ae, ook om je in te schrijven. Kinderen ook welkom! Het centrum is te vinden in de wijk Bastakiya.

'547108' door Vanessavermunt '547108' door Vanessavermunt

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Burj Khalifa: boek he

Vanessavermunt

Ik had het ticket 'At the top sky' gekocht voor Burj Khalifa en dat was geweldig! Dit is dus niet het standaard ticket, waarbij je tot de 125e verdieping gaat. Nee, met dit ticket, dat wel wat duurder is, ga je tot de 148e verdieping en dat is 555m hoog. Ik mocht wachten in een (koele) lounge ruimte en kreeg daar koffie en dadels. Toen er max. 20 mensen waren gingen we onder leiding van een personeelslid naar de lift en gingen we dus naar de 148e verdieping. Daar kwamen we in de Skybar terecht waar we werden verwelkomd met een klein hapje en een drankje. Er zijn zeer comfortabele stoelen en banken en je kan het buitenplatform bezoeken. Er is voldoende tijd en ruimte om foto's te maken, om je heen te kijken, te relaxen etc. Als je klaar bent kan je terug naar de 125e verdieping. Een heel verschil, omdat het hier veel drukker is en iedereen dus voor de ruiten staat om foto's te maken en de omgeving te bekijken. Kortom, heb je er wat extra geld voor over en wil je rustig de tijd en ruimte hebben om om je heen te kijken en foto's te maken, boek dan het At the top sky ticket. Nadeel: er is geen aparte lift van de 125e verdieping naar beneden voor deze tickethouders, dus je zal alsnog in de rij moeten wachten...

'547102' door Vanessavermunt '547102' door Vanessavermunt

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Arabian Tea House en.

Vanessavermunt

Het Arabian Tea House is absoluut één van mijn favoriete adresjes in (oud) Dubai. Het is er heerlijk toeven, want het is een beschut tuinterras met stoelen en banken waar je uren in kan blijven zitten. Er staat van alles op de menu kaart: van ontbijt tot diner en alles daar tussenin. De bezoekers aan het tea house zijn een mix van locals, expats en toeristen. Goede prijzen, lekker eten, snelle bediening, rustige en groene omgeving met zowel zon als schaduw. Op nog geen 100m afstand ligt het Art café MAKE. Rondom het zit/cafégedeelte is er kunst te bekijken en in elke aangrenzende ruimte worden er kunstwerken van telkens een andere kunstenaar tentoongesteld. Het gaat hierbij van schilderijen tot houtsnijwerk. Er is ook een workshop ruimte en een winkeltje. Het café heeft een menukaart met ontbijt, lunch en diner gerechten. De brownie is er in ieder geval heerlijk! Beide zijn te vinden in de wijk Bastakiya. Het Arabian Teahouse heeft de ingang aan Al Fahidi street, tegenover de rotonde. Als je de ingang achter je houdt en rechtsaf de hoek omgaat zie je voor je al een bord van het MAKE café, dat ook op een hoek is gelegen, maar dan wat verder de wijk in.

'542277' door Vanessavermunt '542277' door Vanessavermunt

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

Café Romeo en...Resta

Vanessavermunt

Bij Café Romeo hebben ze heerlijke cocktails, burritos, pannenkoeken en nog veel meer. Ik heb zelf Crepe Snickers geprobeerd (pannenkoek met caramel, veel Nutella en een dot pindakaas) en ook de mojito was er goed van smaak. De bediening is vriendelijk en er is een buitenterras. Let op: de porties zijn groot, ook als je medium size neemt. Het restaurant Gujzina in dezelfde straat is een goede optie voor het diner. Snelle en vriendelijke bediening en ze leggen graag voor je uit wat de gerechten inhouden. Ga voor de stoofpot (veel knoflook!) of de gnocchi met pompoenpittenpesto en geitenkaas (lekker!). Neem als afsluiter HET Sloveense toetje gibanica (let op: grote portie.). Beide zijn te vinden in de straat waar het Stadhuis(ga zeker even binnenkijken) zich bevindt. Met je rug naar het Stadhuis ga je naar links en je komt op de rechterkant eerst Gujzina tegen en wat verderop, ook aan de rechterkant) Café Romeo. Dit is op een hoek aan een steegje dat doorloopt naar het water.

'542274' door Vanessavermunt '542274' door Vanessavermunt

SloveniëLjubljana

SloveniëLjubljana

House of Experiments

Vanessavermunt

Omdat er voor 1 dag heel slecht weer werd voorspeld in Ljubljana had ik van te voren een lijstje gemaakt met binnen activiteiten. Eén daarvan was het House of Experiments, nabij de Drakenbrug. In dit 'huis' kan je tal van experimenten doen. Bijvoorbeeld: hoe werkt een satellietschotel, welke bal stuitert het hoogst en zet 5 RVS buizen op volgorde van hun warmte. Het is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen, vonden wij zelf. We zijn er ruim 75 minuten binnen geweest. Je betaald 6 euro toegang, er is een garderobe en je krijgt een Engelstalig boek mee waarin uitleg staat hoe je de experimenten moet uitvoeren. Dit House of Experiments is alleen op zaterdag en zondag open, van 11 tot 19uur. Het huis staat aangegeven als nr 17 op de stadsplattegrond van de stad en het adres is Trubarjeva Cesta. Hou de Drakenbrug en het kasteel achter je en dan is het rechtsaf de 2e straat in (dus niet de straat aan de waterkant). Het huis staat aan de linkerkant, heeft een groot raam en er staat een bord op de stoep. Dit is niet in het Engels, maar het woord 'experiment' in het Sloveens kan je er wel uithalen.

'539524' door Vanessavermunt '539524' door Vanessavermunt

SpanjeLa Palma

SpanjeLa Palma

Sigarenshop en atelie

Vanessavermunt

Ten zuiden van Santa Cruz liggen een aantal dorpjes die samen de gemeente Brena Alta vormen. Het is leuk en interessant om daar de sigarenshop en atelier Tabacos el Rubio te bezoeken, want op La Palma is tabaksteelt nog steeds een belangrijke ambacht. De sigaar die ze daar maken en verkopen is La Inmejorable. In de winkel worden veel verschillende sigaren en tabak toebehoren verkocht en in de werkplaats worden de sigaren met de hand gerold en verpakt. Hoewel de mensen van het atelier nauwelijks Engels spreken krijg je aan de hand van foto's en wat hand- en voetenwerk wel een idee hoe het proces van de tabaksteelt gaat op het eiland. Als je geluk hebt mag je een sigaartje roken. Als je ervan houdt kan je in de winkel sigaren kopen, want de prijzen zijn er gunstig. De winkel/atelier liggen vlakbij Parque los Alamos in Brena Alta. Gratis parkeren voor de deur. Adres: Calle Trente de Mayo, nr 10.

'539520' door Vanessavermunt '539520' door Vanessavermunt

SpanjeLa Palma

SpanjeLa Palma

Distilleerderij op La

Vanessavermunt

In het plaatsje San Andres y Sauces en zowat naast Charco Azul ligt Destilerias Aldea. Hier kan je het proces zien van het verwerken van sugar cane en rum. In de shop annex proeverij kan je aan het personeel vragen of je het museum mag zien (2 euro p.p) en dan doen zij de deur voor je open. In het museum zie je de machines waarmee ze o.a de sugar cane uitpersen. Er zijn borden met uitleg bij de machines (in het Spaans) en borden met uitleg over de sugar cane teelt en welke families ermee zijn gemoeid (ook in het Engels). Aan de achterkant van de grote ruimte is rechts een deur (richting de zee) en als je dan links aanhoudt kom je in de andere ruimtes met het distillatie- en fermentatie proces. Wij kwamen daar pas later achter, dus gemist... Na het museumbezoek is de shop een goede afsluiter. Aan de hand van een video kan je zien hoe het hele proces van sugar cane tot rum gaat. Je mag ook proeven van o.a gin, rum en whisky, wat allemaal op het eiland wordt gemaakt. De flessen drank die er te koop zijn zijn goedkoper dan elders. Wij kregen wat uitleg van een aardige dame, maar helaas sprak zij weinig Engels, maar goed, na een paar slokken rum verstonden we elkaar prima... Adres: Camino el Melonar. Het is op een hoek en de naam van de distilleerderij staat op een boog nabij het gebouw. Volg vanaf San Andres de borden Charco Azul en dan kom je er ook wel, want naast de distilleerderij is een uitkijkpunt op dit zoutwater zwembad.

'510795' door Vanessavermunt '510795' door Vanessavermunt

Verenigde Arabische EmiratenAbu Dhabi

Verenigde Arabische EmiratenAbu Dhabi

Eco-donut boat

Vanessavermunt

Ik heb in oktober een combi-reis gemaakt Qatar(Doha)-Abu Dhabi en ik was natuurlijk erg benieuwd hoe het er daar uitzag. Ik ben een paar jaar geleden in Dubai geweest en hoewel ik al die luxe en pracht en praal ook wel geweldig vindt, kan ik er ook hoofdschuddend naar kijken. Ik heb het idee dat milieu in deze landen niet heel hoog op het to do lijstje staat van deze regeringen, maar misschien gaat dat nog veranderen... In Abu Dhabi zijn er een aantal milieuvriendelijke initiatieven en 1 daarvan is de eco-donut boat. Ja, inderdaad, een donutvormige boot zonder stinkende en lawaaierige motor. Het ding is heel makkelijk te besturen en gaat niet snel (max. 5 km per uur ofzo), zodat je van het lichte briesje en de natuur (nou ja, aan 1 kant van de oever) kan genieten. Er kunnen max.6 personen in de boot. Heel leuk om met een gezelschap in de boot te lunchen bijvoorbeeld, want er is een tafel in het midden en de boot heeft een dak. Ik heb zelf een half uurtje gevaren, maar langer is ook mogelijk. Ik ben zelf naar de Eastern Mangroves gegaan (de Hop-on/Hop-off bus heeft daar ook een stop) en het halve uurtje varen kostte zo'n 200 Dubai Dirham oftewel een kleine 50 euro. Daarbij krijg je wel een grote fles water mee. Er is ook een vaarplaats van de eco-boat in Yas Marina en er komen meer vaarplaatsen bij. De eco-donut boat kan je reserveren bij Belevari Marine. Er is een kantoortje bij de Eastern Mangroves. De taxi of bus stopt bij een enorm resort en als je door de hoofdingang loopt en aan de andere kant weer buiten stapt, zie je de eco-boten al liggen in het haventje. Als het goed is is er personeel aanwezig en anders even navragen bij de receptie, dan lopen ze even mee of wijzen de weg.

'482603' door Vanessavermunt '482603' door Vanessavermunt

IranIsfahan

IranIsfahan

Rijstepap op z'n...Ir

Vanessavermunt

Elke plaats heeft zo zijn culinaire specialiteiten, dus ook Isfahan. Toen ik voor het eerst langs een zaakje liep waar ze een enorme bak met daarin wit spul hadden staan, dacht ik dat het yoghurt was. Op een middag, toen mijn reisgenoten aan de pizza zaten en ik zin had in wat anders, ben ik teruggelopen naar dat zaakje en gevraagd wat dat witte spul was. Het bleek een mengsel te zijn van rijstmeel, water, melk en wat rozenwater dat wordt overgoten met dadelsiroop. Denk aan onze rijstepap met bruine suiker, maar dan op z'n Iraans. Ik vond het erg lekker en het vult goed. Bij de Iraniërs is het ook erg populair. In Hafez Avenue (een doodlopende straat die uitkomt op het enorme plein) zijn 2 rijstepap verkopers. Loop je Hafez Avenue in richting het plein, dan is er een verkoper aan de rechterkant van de straat die, naar mijn ervaring, alleen 's avonds open is en waar je eventueel wat 'vel' in je rijstepap kan terugvinden. De andere is een hele dag open en zit aan de linkerkant van de straat. Dit was mijn favoriet en er was rijstepap zonder 'vel'. Dit zaakje is bijna niet te missen, want de enorme bak rijstepap staat aan de straatkant. Ook hangt er een reisartikel aan de muur waarin 't zaakje vermeldt staat als een to-do tip in Isfahan en waar ze minimaal 10x naar wijzen...Voor de prijs moet je het niet laten: ik betaalde 50 cent voor een bakje, maar ik ben dan ook een vrouw van begin 30 met blauwe ogen, terwijl mijn reisgenoot later op de dag 55 cent moest betalen. Maar ja, zij was dan ook 55, klein en met bruine ogen.... Eet smakelijk!

'482548' door Vanessavermunt '482548' door Vanessavermunt

IranKerman

IranKerman

Kerman

Vanessavermunt

Allereerst wil ik vermelden dat ik Iran een fantastisch vakantieland vind. Ik kreeg heel wat opmerkelijke reacties toen ik vertelde dat ik met een groepsreis naar dit land ging, maar helaas worden veel mensen beinvloed door de vaak negatieve berichten uit de media. Ik heb de stad Kerman bezocht en dat is zeker een aanrader. Er zijn niet veel toeristen, omdat de stad 'uit de route' ligt en als er toeristen zijn, dan gaan ze vaak alleen naar de citadel in Bam. In 't centrum van Kerman ligt een plein dat omgeven wordt door een galerij waar de bazaar in schuilt. Als je deze galerij rondloopt, kom je vanzelf de oude hamam tegen die absoluut een bezoek waard is (tussen 13-16u gesloten). Als je de hamam aan je rechterkant houdt en de bazaar-straat blijft volgen kom je op een pleintje waar rechts in de hoek een soort juicebarretje staat waar je heerlijke verse granaatappelsap kan kopen. Loop rechtdoor en je komt vanzelf op de onverharde en open groente&fruit bazaar terecht. Volg deze tot het einde en ga dan linksaf. Hier kom je allerlei winkeltjes tegen die lekkere koekjes&gebakjes verkopen. Op de hoek van deze straat zit aan je linkerkant wederom een juicebar (met terras), maar hier ga je voor 't lekkere en natuurlijk verse wortelsap en/of de Kermani faloudeh. Dat is een witte substantie die er wat vreemd uitziet, maar veel door de locals wordt gegeten. Het zijn gekookte rijstnoedels die zijn afgekoeld en die worden gemengd met rozenwater, ijsblokjes en beetje citroensap. Goed door elkaar roeren en oplepelen maar. Het is heerlijk verfrissend! Daarna kan je een bezoek brengen aan de moskee, die zit om de hoek van de juicebar, gewoon de trappen naar beneden volgen. Aan je linkerkant is een boekwinkeltje en aan de rechterkant van de trappen zijn (vrij nette) toiletten. Als je daarna de route terugloopt, maar niet de bazaar ingaat maar rechtdoor blijft lopen, kom je uit bij een shrine van een soefi mysticus. Je kan er binnengaan en de plaatselijke beheerder leidt je graag rond en wijst je op de beste plekjes om foto's te maken. Het is normaal om hem wat geld toe te stoppen. Wij hebben zijn zoon & vrouw ook wat kadootjes uit Nederland toegestopt en daar waren ze heel erg blij mee. Logeren in Kerman kan in Tourist Inn (3*) of Pars Kerman (5*).

'482266' door Vanessavermunt '482266' door Vanessavermunt

ItaliëSardinië

ItaliëSardinië

Pecorino kaas proeven

Vanessavermunt

Het stadje Orgosola staat bekend om zijn (politiek getinte) muurschilderingen en trekt heel wat toeristen die door de hoofdstraat lopen. Omdat iedereen naar de schilderingen kijkt, merken ze het kaaswinkeltje in 1 van de panden nauwelijks op. Wij zijn er wel binnen gegaan en kwamen blij weer buiten. Eerst kom je in een kleine groene binnentuin en daarachter is een kaaswinkel, waar je de bekende Pecorino kaas kan proeven, van licht (ricotta) naar oud (hele zware kaassmaak) en alles ertussenin. De verkoopster doet haar verhaal in het Italiaans, ook al geef je aan dat je geen Italiaans verstaat. Koop gerust een stuk (vacuum verpakte) kaas, want het is hier spotgoedkoop in vergelijking met de supermarkten, shops op de luchthaven etc. De kaaswinkel is gelegen in de hoofdstraat van Orgosola (Corso Repubblica 216) en heeft een bord naast de ingang waarop staat: cheese, kase, fromage (etc).

'482265' door Vanessavermunt '482265' door Vanessavermunt

ItaliëSardinië

ItaliëSardinië

Goede B&B in Iglesias

Vanessavermunt

Onverwachts kwamen wij in Iglesias terecht (in het westen van Sardinie) en we hadden een B&B nodig voor 1 nacht, dus schakelden we de plaatselijke VVV in. De dame daar regelde een B&B voor ons in het centrum van Iglesias. Het gaat om B&B DG I Gemelli en voor een 2pers.kamer betaalden wij 50 euro. Het was een ruime kamer met ruime badkamer en heel schoon. 1 Nadeel: de airco deed het niet, maar de ramen konden wijd open en toen waaide er een frisse wind binnen, dus het warmteprobleem was opgelost. We kregen elk een bonnetje waarmee we bij het naastgelegen koffiehuis een ontbijt kregen (koffiekoek + thee of koffie). Adres: Corso Matteotti 59, eigenaar is Giovanni.

'482264' door Vanessavermunt '482264' door Vanessavermunt

ItaliëSardinië

ItaliëSardinië

Kunst buiten de musea

Vanessavermunt

Ik ben zelf niet echt een fervente museumbezoeker, zeker niet als het zonnig weer is, maar ik hou wel van kunst. En kunst is er op Sardinie genoeg! Het bekendste zijn de (politiek getinte) muurschilderingen in het stadje Orgosola. De meeste toeristen wandelen alleen door de hoofdstraat, maar neem zeker ook eens de straat die er parallel aan loopt en meer naar beneden gaat en je komt ook hele mooie schilderingen tegen en geen andere toeristen. Ook in de bergdorpjes Oliena & Fonni zijn prachtige muurschilderingen die vooral het boerenleven laten zien. Nog niet genoeg kunst gezien? Ga zeker naar San Sperate, waar je een opmerkelijke en grote beeldentuin (in een zijstraatje van de Via San Sebastiano)kan bezichtigen van een plaatselijke kunstenaar en naar de Giardino Fantastico kan gaan. Deze 'kunsttuin' ligt op 1 km buiten het centrum. Check van te voren of deze open is, want toen wij er waren was het hek op slot en hebben we naar de telefoonnummers gebeld die op een bord stonden, maar niemand nam op, dus we konden de tuin niet bekijken, heel jammer.

'482215' door Vanessavermunt '482215' door Vanessavermunt

BelgiëGent

BelgiëGent

Verrukkelijke...lekke

Vanessavermunt

Omdat de stad Gent zo'n beetje bij mij om de hoek is, ga ik er regelmatig naartoe. Niet zozeer om te shoppen, maar wel om naar Julie's House te gaan. Hier serveren ze heerlijke zelfgemaakte stukken taart, muffins, cupcakes, brownies, cake etc etc. Het assortiment wordt aangepast aan de seizoenen, dus denk aan tiramisutaart in de winter en cheesecake met kokos en passievrucht in de zomer. 1 van de favorieten blijft gelukkig het hele jaar door op de kaart: de verrukkelijke chocolade moelleux. Ook is er een uitgebreide keuze aan drankjes; van de gewone koffie & thee tot warme (soja)melk met honing en marshmallows of met pralinepasta, lekker! Of probeer de warme appelsap met gember. Er is ook glutenvrije taart te verkrijgen en natuurlijk kan je lekkers meenemen voor thuis. Ontbijten kan ook. Er zijn diverse mogelijkheden, van een healthy ontbijt tot een sweet&sour ontbijt. Probeer een plaatsje te bemachtigen op de leren bank achterin de zaak of boven, zodat je neerkijkt op de grote toonbank met alle lekkernijen erin uitgestald. Het zaakje zit in een oud pand in het centrum van Gent en is echt een heerlijk gezellig en kneuterig gebakshuisje. Let op: het kan er (erg) druk zijn, maar het is het wachten zeker de moeite waard! En je kan altijd een stuk taart, cupcake, muffin o.d meenemen om ergens buiten op een bankje op te peuzelen! Julie's House, Kraanlei 13, Gent (vlakbij het Gravensteen).

'435373' door Vanessavermunt '435373' door Vanessavermunt

MarokkoAtlas gebergte

MarokkoAtlas gebergte

(Regionale) feestdag.

Vanessavermunt

Deze foto is genomen toen mijn vriend en ik op weg waren naar de bruiloft van mijn Marokkaanse vriend Rachid. Hij had ons uitgenodigd om naar Marokko te komen en we dachten: waarom niet? We hadden in half Arabisch/half Engels een plaatsnaam doorgekregen van een dorpje aan de voet van het Atlasgebergte waar de bruiloft zou plaatsvinden. 'Ergens' op de weg tussen Agadir en Taroudant moesten we afslaan richting het gebergte. We hadden geluk dat er niet zoveel kruispunten zijn op die weg, dus toen we een bord met een plaatsnaam tegenkwamen dat een beetje leek op wat er aan ons was doorgegeven, zijn we die weg ingeslagen. Het was een weg door landbouwgebied en opeens kwam er een groep verklede jongeren vanuit de berm voor onze auto staan. Ze bonsden op de motorkap en op het dak en schreeuwden allerlei kreten. Eerst waren we geschrokken, want het komt best vreemd over als mensen die in dierenhuiden zijn verkleed staan te schreeuwen voor je auto, maar daarna begrepen we dat het waarschijnlijk om een (plaatselijke) festiviteit o.d zou gaan. Uiteindelijk konden we de groep voorbij rijden en bereikten we alsnog de bruiloft.

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

Bekijk onze winacties hier