Tiraspol

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Geslaagd in Tiraspol

Tiraspol,
Moldavië


Vandaag is het feest in Nederland, want er zijn veel leerlingen geslaagd voor hun eindexamen .
Vorige maand, op 25 mei, was het spannend voor de studenten in Tiraspol, de hoofdstad van Transnistrië, een land dat eigenlijk niet bestaat. Het land verklaarde zich na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie onafhankelijk van Moldavië. Men koos zelfs een eigen president en een eigen parlement die beiden niet erkend werden door de regering. In augustus 1994 kreeg Transnistrië vergaande autonomie wat betreft regionale aangelegenheden.
Het landje heeft wel een eigen munteenheid, de Transnistrische roebel, een eigen politiemacht en een uit 5000 manschappen bestaand leger. Het heeft ook eigen (niet officiële) grenzen die gecontroleerd worden door Transnistrische grenswachten. Je moet behoorlijk lang wachten bij de grens.
De officiële talen in Transnistrië zijn Russisch, Moldavisch en Oekraïens. Alle straatborden zijn in het Russisch of in het Cyrillisch alfabet en studenten en scholieren worden op universiteiten en scholen onderwezen in het Russisch. Ook lokale overheden en de meeste officiële instituten werken met de Russische taal.
Deze meisjes dragen een soort serveerstersuniform met een sjerp met de naam van hun school en geslaagd 2017 erop. De kleur van de sjerp verschilt per school, de uniformen, met schortje, zijn bruin. De dames spreken goed Engels; de meesten gaan in Chisinau (hoofdstad van Moldavië), Tiraspol of in Moskou verder studeren.
Maar eerst feesten, in de pizzeria of in ons hotel. Hier komt zelfs de waterpijp tevoorschijn.

En voor alle Nederlandse studenten: Van harte gefeliciteerd!