Tiraspol

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dagtocht Transdnjestrië

Tiraspol,
Moldavië


Vanuit de Moldavische hoofdstad Chisinau kun je in één dag een interessant uitstapje maken naar Transdnjestrië, een gebied dat zich heeft onttrokken aan de Moldavische staat en een eigen koers vaart. Het is bijna een sovjet-openluchtmuseum. Niet meer dan twintig kilometer breed en tweehonderd kilometer lang is de door geen enkel ander land erkende republiek. Er wonen ruim 650.000 mensen, voornamelijk Russen en Oekraïeners. Standbeelden van Lenin domineren nog volop het straatbeeld. De voertaal is Russisch.
Transdnjestrië (in het Moldavisch Transnistrië) is een in naam onafhankelijke staat, officieel Pridnjestrovskaja Moldavskaja Respoeblika (PMR) geheten. Het land heeft een eigen munteenheid – de Transdnjestrische roebel – leger, postzegels en zwaar bewaakte grenzen. De weg van de Moldavische hoofdstad Chisinau naar Odessa in Oekraïne loopt dwars door Transdnjestrië. Je kunt voor een verblijfsperiode van tien uur een passepartout krijgen, en als je langer wilt blijven moet je je melden op het politiebureau.
Het is overigens wel verstandig je te laten vergezellen door een Russisch sprekende gids bij het passeren van de “grens” en voor het rondleiden door de steden Bendery en Tiraspol.

[url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/moldavie/tiraspol/reisreporter/blogs/3709.html" target="_blank"]Zie ook mijn blog "Déjà vu Sovjet-Unie"[/url]