Blyde River Canyon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Drie zusjes

Blyde River Canyon,
Zuid-Afrika


De Blyderivierspoort (Blyde River Canyon) is een kloof in Zuid-Afrika en is zo'n 26 kilometer lang en ongeveer 800 meter diep. De hoge wanden van de kloof bestaan voornamelijk uit rood zandsteen waarin de rivier de Blyde, de kloof heeft uitgesleten. Wind en water hebben het zachte deel van de rotsen afgesleten en het binnenste harde deel (quartz) is overgebleven.

De Blyderivierspoort maakt deel uit van de "Panorama roete" (Panoramaroute). Deze begint bij het plaatsje Graskop en gaat langs "God's Window", de "Pinnacle" en Bourke’s Luck Potholes".

Een bijzondere uitzicht over de canyon is ter hoogte van de "Drie Rondeels". Dit zijn drie reusachtige, ronde rotsen. Deze rotsen (rechts van de opname) lijken op de traditionele ronde hutten (Rondavels) van de Xhosa-stam. De hutten zie je overal in Afrika.

Deze ‘rots-hutten’ torenen 700 meter hoog uit boven het omliggende landschap. De drie rotsen worden ook wel liefkozend de “Three Sisters” genoemd of soms bij naam, naar de drie meest lastige vrouwen van Bapedi Chief Maripi Mashile, van links naar rechts: Magabolle, Mogoladikwe en Maseroto.

(openklappen toont het hele panorama en de zusjes)