Gotaland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Overnacht in een Zweedse stugor met adembenemend uitzicht!

Gotaland,
Zweden


Fjallbacka is een rustig en sfeervol vissersplaatje aan de Zweedse westkust.
Houten huisjes, vissersbootjes en lekkere visrestaurantjes.
Wanneer je zin hebt in een rustig plekje dan is dit een leuke plek om op doorreis een paar dagen naartoe te gaan.

Wat buiten het centrum (op loopafstand) ligt een mooie rotskust waar "Fjallbacka camping" aan ligt.
De camping geeft vooral een leuk kijkje in het leven van Zweedse senioren die er op hun oude dag maandenlang vertoeven. Volledig ingerichte tenten en caravans, aangelegde tuintjes en iedere dag worden de roddels van de buurt met elkaar doorgenomen. We zagen dan ook wat vreemd opkijkende blikken bij het zien van een Nederlands kenteken.

Maar de reden dat we juist hier naartoe gingen is: drie kleine Zweedse hutjes helemaal aan het eind van de camping. De stugor is een typisch Zweedse houten trekkershutje. Vraag bij aankomst specifiek naar deze mini variant.
Deze stugor bleek een rood houten hutje in een driehoekvorm met in het midden een deur waar het precies hoog genoeg is om rechtop te staan. Onder iedere kant van het schuine dakje staat een bed en in het midden een tafeltje met een klein kookplaatje.
De drie hutjes staan op een rots, helemaal afgelegen achteraan de camping.
Basic maar schoon, goedkoop en de verrassing komt nog!

Wanneer je naast de hutjes tussen de struiken door loopt dan kom je op een grote rots, boven de baai met een adembenemend vrij uitzicht op de zee en de eilanden voor de kust!
Op dit plekje komt niemand waardoor wij dagenlang het gevoel hadden dat we romantisch alleen 'op onze rots' leefden.
Zo namen we onze badlakens, kleine picknicktafeltje en mini bbq mee naar deze plek en genoten iedere dag urenlang van de stilte en een prachtige zonsondergang.

En stiekem is de echte tip: niet aan teveel mensen doorvertellen want dit zijn van die pareltjes van plekjes waar we van moeten genieten en die we ondertussen vooral samen 'onontdekt' moeten houden ;-)