Praag omgeving

'413753' door agrotewal '413753' door agrotewal

TsjechiëPraag omgeving

TsjechiëPraag omgeving

Zwemmen in de...steen

agrotewal

De oude steengroeve Velka Amerika is een prachtig gebied voor een wandeling. In een goed uur loop je rond de oude groeve. Maar de locals gebruiken de groeve ook als zwembad.

'354577' door sschieck '354577' door sschieck

TsjechiëPraag omgeving

TsjechiëPraag omgeving

Concentratiekamp

sschieck

Binnen een uurtje rijden van Praag ligt het voormalig concentratiekamp Terezín. Er indrukwekkend, zeker met een rondleiding erbij. De tekst boven de deur staat bij alle concentratiekampen.....ik krijg er de kriebels van....brrr

'406129' door agrotewal '406129' door agrotewal

TsjechiëPraag omgeving

TsjechiëPraag omgeving

Velka Amerika

agrotewal

De steengroeve Velká Amerika is een kalkstenen groeve op het grondgebied van de gemeente Mo?ina in het gewest Beroun. Je kunt een prachtige wandeling rond de groeve maken waarbij er steeds weer andere uitzichten zijn.

'185632' door simon1981 '185632' door simon1981

TsjechiëPraag omgeving

TsjechiëPraag omgeving

Slapy meer

simon1981

Het Slapy meer vlak onder Praag bij het vallen van de avond.

'499229' door edwinaverdingh '499229' door edwinaverdingh

TsjechiëPraag omgeving

TsjechiëPraag omgeving

Lijnenspel

edwinaverdingh

Tijdens het opstijgen kan ik genieten van het landschap dat verder en verder van me weggetrokken wordt. Alle vlakjes worden kleiner totdat de wolken alles bedekken. De reportage 'De Aarde vanuit de Hemel' van Yann Arthus-Bertrand, een natuurfotograaf die zich specialiseerde in luchtfotografie, neemt je mee naar alle uithoeken van de wereld. Zou hij deze ook al hebben? ;-) Hier dalen we en enkele minuten later landen we veilig en wel in Praag.

'428000' door agrotewal '428000' door agrotewal

TsjechiëPraag omgeving

TsjechiëPraag omgeving

Keramiek winkeltje

agrotewal

Dit snoezige winkeltje is terug te vinden in Kutna Hora een oude stad ongeveer 70 km van Praag. Het stad is een oude zilverstad en heeft een hele grote Kathedraal. Een aanrader om hier naar een juwelier te gaan, sieraden van zilver zijn handgemaakt een heel redelijk geprijst.

'367783' door YvonneJansen '367783' door YvonneJansen

TsjechiëPraag omgeving

TsjechiëPraag omgeving

St. Barbarakathedraal

YvonneJansen

De Sint-Barbarakerk, gelegen in Kutná Hora, is een van de bijzonderste gotische bouwwerken in Midden-Europa. De bouw van de kerk, die aan de heilige Barbara gewijd is, begon in het jaar 1388, maar werd enkele malen onderbroken. Ten gevolge van de Hussitische Oorlogen werd de bouw meer dan 60 jaar stilgelegd tot in 1482. In 1588 moest de bouw gestaakt worden door een geldtekort, zodat de kerk met een provisorische tussenmuur werd afgedekt. De laatste bouwfase duurde van 1884 tot 1905. De kerk is door de UNESCO toegevoegd aan de werelderfgoedlijst.

'502298' door michael1977 '502298' door michael1977

TsjechiëPraag omgeving

TsjechiëPraag omgeving

Verloren Kinderen van

michael1977

In navolging op de aanslag (met dood tot gevolg) van Reinhart Heydrich in 1942 in Praag zijn alle bewoners van het dorpje Lidice geëxecuteerd en/of afgevoerd naar concentratiekampen. De meeste vrouwen keerden na de oorlog terug vanuit Ravensbruck naar hun dorp nabij Praag. De kinderen van Lidice echter kwamen nooit terug... Op de plaats waar ooit het kleine dorpje stond staan nu verschillende beeldhouwwerken. Dit werk is voor mij het meest ontroerende die ik ooit in mijn leven heb gezien. Een beeldhouwwerk dat de 88 kinderen van Lidice voorstelt, net voordat ze uit het dorp worden afgevoerd.

'328671' door edwinaverdingh '328671' door edwinaverdingh

TsjechiëPraag omgeving

TsjechiëPraag omgeving

De aarde vanuit een..

edwinaverdingh

Tijdens het opstijgen kan ik genieten van het landschap dat verder en verder van me weggetrokken wordt. Alle vlakjes worden kleiner totdat de wolken alles bedekken. De reportage 'De Aarde vanuit de Hemel' van Yann Arthus-Bertrand, een natuurfotograaf die zich specialiseerde in luchtfotografie, neemt je mee naar alle uithoeken van de wereld. Zou hij deze ook al hebben? ;-)

'322878' door edwinaverdingh '322878' door edwinaverdingh

TsjechiëPraag omgeving

TsjechiëPraag omgeving

Droevig?

edwinaverdingh

De Sint-Barbarakerk (Tsjechisch: Chrám svaté Barbory), gelegen in de Tsjechische plaats Kutná Hora (Bohemen), is een van de bijzonderste gotische bouwwerken in Midden-Europa. De bouw van de kerk, die aan de heilige Barbara gewijd is, begon in het jaar 1388, maar werd enkele malen onderbroken. Ten gevolge van de Hussitische Oorlogen werd de bouw meer dan 60 jaar stilgelegd tot in 1482. In 1588 moest de bouw gestaakt worden door een geldtekort, zodat de kerk met een provisorische tussenmuur werd afgedekt. De laatste bouwfase duurde van 1884 tot 1905. De kerk is door de UNESCO toegevoegd aan de werelderfgoedlijst. (met dank aan Wikipedia) Prachtige glasramen sieren deze kerk, waarvan deze opname er eentje is. Het viel me op omdat elk personage wegkijkt, alleen dit kindje kijkt je droevig aan.

'323304' door edwinaverdingh '323304' door edwinaverdingh

TsjechiëPraag omgeving

TsjechiëPraag omgeving

Uitgeput?

edwinaverdingh

Kutná Hora is een Tsjechische stad in de bestuurlijke regio Midden-Bohemen. De stad ligt circa 70 km ten oosten van Praag. Het historische centrum van de oude zilverstad staat met haar monumenten sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Kutná Hora (Duits: Kuttenberg) werd in de 12e eeuw gesticht als mijnbouwnederzetting, vanwege de rijke zilvervoorraden die hier voorhanden waren. De zilvermijnen liepen zelfs tot onder de stad door. De oorspronkelijk naam Kuttenberg, dankt de stad aan de legende dat de monniken uit het plaatselijke klooster, bij het zilverdelven in de mijn, hun gevonden zilver verstopten onder hun "Kutte". Kutte is Duits voor monnikspij. De stad groeide erg snel en bij het begin van de Hussitische Oorlogen in 1419 was Kutná Hora na Praag de belangrijkste stad van Bohemen. Aan het einde van de 16e eeuw waren de mijnen uitgeput. Ik hoop voor deze oude dametjes dat ze niet te fel uitgeput zullen zijn als ze op het einde van de straat aankomen, want het gaat daar flink bergop.

'333754' door edwinaverdingh '333754' door edwinaverdingh

TsjechiëPraag omgeving

TsjechiëPraag omgeving

Zilveren Berg

edwinaverdingh

Kutná Hora is een Tsjechische stad in de bestuurlijke regio Midden-Bohemen. De stad ligt circa 70 km ten oosten van Praag. Het historische centrum van de oude zilverstad staat met haar monumenten sinds 1995 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De oorspronkelijke naam Kuttenberg, dankt de stad aan de legende dat de monniken uit het plaatselijke klooster, bij het zilverdelven in de mijn, hun gevonden zilver verstopten onder hun "Kutte". Kutte is Duits voor monnikspij. De stad groeide erg snel en bij het begin van de Hussitische Oorlogen in 1419 was Kutná Hora na Praag de belangrijkste stad van Bohemen. Aan het einde van de 16e eeuw waren de mijnen uitgeput.

'410749' door agrotewal '410749' door agrotewal

TsjechiëPraag omgeving

TsjechiëPraag omgeving

Kasteel Karlstein

agrotewal

Kasteel Karlstein ) is een 14e-eeuws gotisch kasteel in Karlštejn in Tsjechië, zo'n 20 km westelijk van Praag. Het kasteel werd gebouwd in 1348 in opdracht van Karel IV, koning van Bohemen en keizer van het Heilige Roomse Rijk. Het was bedoeld als bewaarplaats voor de kroonjuwelen, heilige relikwieën en de rijksschatkist.

'422883' door MiekeDeHaas '422883' door MiekeDeHaas

TsjechiëPraag omgeving

TsjechiëPraag omgeving

Papaverveld

MiekeDeHaas

Op pad met de fiets kwamen we tot onze verbazing grote papavervelden tegen. Men zegt dat het zaad wordt gedorst en gebruikt wordt als maanzaad. Verder wordt het gebruikt in de medische industrie. Ja, en verder......

'407085' door agrotewal '407085' door agrotewal

TsjechiëPraag omgeving

TsjechiëPraag omgeving

Kutna Hora

agrotewal

Dit is de weg naar de Kathedraal van St. Barbara in Kutná Hora. Dit is een mooie provinciestad in de regio Midden-Bohemen. In het Duits wordt de stad aangeduid als Kuttenberg. Dit heeft niets te maken met het vrouwelijk geslachtsdeel, de naam is terug te voeren naar de legende dat de monniken hier vroeger het zilver dat ze vonden onder hun monnikspij verstopten. Kutte is het Duitse woord voor monnikspij. Kutná Hora heeft haar bestaan te danken aan de zilvervoorraden die in de grond te vinden waren. (Wikipedia)

'512231' door KHeijlaerts '512231' door KHeijlaerts

TsjechiëPraag omgeving

TsjechiëPraag omgeving

Uitzicht over de...Vl

KHeijlaerts

Het is prachtig rijden in Tsjechië over de lokale wegen. Het gebied ten zuiden van Praag in Centraal Bohemen waar ook de Cesky Kras zich bevind is zeker in de herfst een genot om doorheen te rijden. Overal prachtige uitzichten, net zoals hier waar we even zijn gestopt voor een foto. Je ziet hier de Vltava vanaf de brug die je over gaat als je wegnummer 114 rijd. Wij waren dit keer naar Praag gevlogen en hebben een auto gehuurd om naar Tabor te rijden. We hebben een mooie route uitgestippeld langs Hrad Karlstejn waar ik gisteren een foto van heb geplaatst, dwars door de bossen van de Cesky Kras, en het laatste stuk via de hoofdweg naar Tabor. Op het gemak en met diverse tussenstops en een wandeling bij Karlstejn waren we hiermee een middag onderweg. Zeker aan te raden! Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 32mm; ISO 160; f9; 1/20s

'407308' door agrotewal '407308' door agrotewal

TsjechiëPraag omgeving

TsjechiëPraag omgeving

Barbara kerk

agrotewal

De Sint-Barbarakerk, gelegen in de Tsjechische plaats Kutná Hora , is een van de bijzonderste gotische bouwwerken in Midden-Europa. De bouw van de kerk, die aan de heilige Barbara gewijd is, begon in het jaar 1388, maar werd enkele malen onderbroken. Ten gevolge van de Hussitische Oorlogen werd de bouw meer dan 60 jaar stilgelegd tot in 1482. In 1588 moest de bouw gestaakt worden door een geldtekort, zodat de kerk met een provisorische tussenmuur werd afgedekt. De laatste bouwfase duurde van 1884 tot 1905. (Wikipedia)

'411315' door agrotewal '411315' door agrotewal

TsjechiëPraag omgeving

TsjechiëPraag omgeving

Kerk van Sedlec

agrotewal

De kerk van Sedlec of voluit Maria-Tenhemelopneming en Johannes de Doperkerk (Tsjechisch:Kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana K?titele) staat samen met de historische binnenstad van Kutná Hora en de Sint-Barbarakathedraal op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De gotische kerk in de wijk Sedlec werd eind 13e eeuw gebouwd. (Wikipedia)

'512120' door KHeijlaerts '512120' door KHeijlaerts

TsjechiëPraag omgeving

TsjechiëPraag omgeving

Kinderdroom

KHeijlaerts

Dit kasteel is een droomkasteel voor kinderen! Hrad Karlstejn. Volgens mij is dit hoe een kind een kasteel in zijn hoofd heeft: - groot, - kantelen, - torens, - ophaalbrug, - hoog op een heuvel. En dat heeft Karlstejn allemaal! Vanuit Praag ben je er zo, Het is ongeveer 40km rijden vanuit het centrum van Praag. Er worden dan ook diverse excursies vanuit de stad aangeboden richting dit kasteel. Maar je kan natuurlijk ook heel gemakkelijk zelf er naartoe rijden met je auto. Leuk als je tijdens je stedentrip even de stadsdrukte wilt verruilen voor de rust. Let er wel op dat Karlstejn in het grootste deel van het jaar op de maandag gesloten is. Wij waren er op de maandag helaas... Je kan wel een hele mooie wandeling maken door de bossen rond het kasteel, wat voor ons (volwassenen) natuurlijk ook al erg de moeite waard is. Maar je kinderen zullen toch lichtelijk teleurgesteld zijn als ze dit kasteel zien liggen, maar ze kunnen er niet in. Voor meer informatie zie de website: http://www.hradkarlstejn.cz/home1/ Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 35mm; ISO 200; f6,3; 1/125s

'561246' door ChristaThieme '561246' door ChristaThieme

TsjechiëPraag omgeving

TsjechiëPraag omgeving

Vraz als alternatief.

ChristaThieme

Als je met de auto naar Praag wilt rijden en je bent geen stadsmens, dan is het plaatsje Vraz u Berouna een prima alternatief. Het dorpje met nog geen 100 inwoners ligt op nog geen 20 minuten rijden van Praag. Een goede plek om te overnachten is Pension Vraz. De eigenaren spreken na 25 jaar een redelijk woordje Nederlands en kunnen je prima adviseren als je op stap wilt gaan richting Praag of de omgeving. Praag is vanuit Vraz goed te bereiken. Je hebt meerdere mogelijkheden. Je kan de bus pakken die 1x per uur tegenover het pension stopt. Je kan ook het treintje een straat verderop pakken. Die brengt je tot midden in het centrum van Praag (Mustek). Daarnaast kan je ook met de auto naar de Ikea aan de rand van de stad rijden, daar de auto gratis parkeren en bij het naastgelegen winkelcentrum Metropool de metro pakken. Dit is het eindstation van de Praagse metrolijn B dus op de terugweg kan je blijven zitten tot je er uit gebonjourd wordt. Mocht je Praag beu zijn (wat ik mij bijna niet kan voorstellen), dan zijn er nog andere dingen te doen in de buurt van Vraz. Je kan een kasteel bezoeken zoals het prachtige Karlštejn of het stadje Beroun. Of mooie wandelingen maken in de natuur bij de nabijgelegen steengroeves. Ook kan je naar Lidice, waar nu een gedenkpark is gebouwd op de plek waar in de tweede wereldoorlog een heel dorp verwoest is. Maar je kan ook wandelen (of rijden) naar het nabijgelegen gehucht ‘Svatý Jan Pod Skalou’ wat letterlijk ‘Sint Jan onder de klif’ betekent. Je kan vanaf het klooster helemaal naar de top van de klif wandelen (40 minuten klimmen) vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de omgeving. Deze foto van het dorpje Vraz is genomen in de vroege ochtend in hartje zomer. Ik sta op een heuvel ten noorden van het dorpje. De mist in de vallei wordt door de opkomende zon verdreven en een stralende dag breekt aan. Pension Vraz is het huisje met drie verdiepingen dat meest links op de foto staat. Het bijbehorende restaurant is trouwens ook aan te bevelen. Het serveert eenvoudige maar heerlijk klaargemaakte gerechten.

'562175' door ChristaThieme '562175' door ChristaThieme

TsjechiëPraag omgeving

TsjechiëPraag omgeving

Zondagochtend in Vraz

ChristaThieme

Een heerlijke 'lazy sunday' in Vraz vlakbij Praag. Relaxed wakker worden is voor iedereen anders. Voor de één is het lekker lang uitslapen, voor de andere een vers gezet kop koffie met een krantje. Voor mij is het vroeg uit de veren en alle tijd hebben om te fotograferen wat op mijn pad komt. Tijdens ons weekje Praag heb ik deze zondag mogen genieten van de reebokken in de graanvelden en deze prachtige zonsopgang. De foto is genomen een paar seconden voordat de zon daadwerkelijk boven de heuvelrug tevoorschijn komt. Terwijl manlief nog ligt te doezelen in zijn warme bedje, word ik op mijn gemak wakker in de frisse lucht. En dan, als ik een uurtje later weer terug ben in het pension, gaan we lekker samen in alle rust ontbijten en plannen wat we de rest van de dag gaan doen. Dat is mijn favoriete 'lazy sunday'!

'561581' door ChristaThieme '561581' door ChristaThieme

TsjechiëPraag omgeving

TsjechiëPraag omgeving

Reeën spotten in je..

ChristaThieme

Heb je wel eens een ree horen blaffen? Ik kan je in ieder geval vertellen dat blaffende reeën niet bijten! ;) Eind juli worden de reeën minder schuw vanwege de bronsttijd. Reebokken gaan dan achter de vrouwtjes aan om zich voort te planten. Door tegen elkaar te ‘blaffen’ bakenen ze hun territorium af en jagen ze de concurrenten weg. Meestal is de dreiging voldoende, maar soms eindigt het in een gevecht. Dit reegeitje is nog te jong om mee te doen aan de bronst. Ze is dit voorjaar in april/mei geboren. Terwijl pa en ma zich door mijn aanwezigheid al een beetje terug getrokken hebben naar de bosrand, is dit geitje nog lekker aan het smikkelen van het graan. Voor de reeën zijn de graanvelden een heerlijk ontbijtbuffet. Het snoepen van het overrijpe graan zal niet lang meer duren want deze twee dagen later blijkt het graan geoogst te zijn. Wil je ook reeën zien in Tsjechië, dan dien je vroeg op te staan. De zon komt eind juli, begin augustus rond half zes op en wanneer de eerste zonnestralen de graanvelden in een gouden licht zetten, komen ook de reeën tevoorschijn. Lopend over de heuvels in de ‘achtertuin’ van ons appartement in het dorpje Vraz, zo’n 20 minuten van Praag, ben ik deze ochtend ongeveer 10 reeën tegen gekomen. Wat een prachtige start van de dag!

'281518' door Annemaria '281518' door Annemaria

TsjechiëPraag omgeving

TsjechiëPraag omgeving

Mooi rijtje...

Annemaria

Dit mooi rijtje oude auto's stond opgesteld op het plein in het centrum van het lieflijke stadje Telc, ter ere van bevrijdingsdag. Het was genieten met al dat oude spul om je heen wat men tot in de datails had doorgevoerd!

'322820' door reysigers '322820' door reysigers

TsjechiëPraag omgeving

TsjechiëPraag omgeving

Liefkozend

reysigers

Om iedereen wat op te vrolijken met dit weer en weer vooruit te zien naar beter,dit plaatje als voorproefje. Deze twee poppy's staan liefkozend in het zonnetje te stralen. Ik hoop dat ze dat nog steeds doen.