Praag omgeving

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vraz als alternatief voor Praag

Praag omgeving,
Tsjechië


Als je met de auto naar Praag wilt rijden en je bent geen stadsmens, dan is het plaatsje Vraz u Berouna een prima alternatief. Het dorpje met nog geen 100 inwoners ligt op nog geen 20 minuten rijden van Praag. Een goede plek om te overnachten is Pension Vraz. De eigenaren spreken na 25 jaar een redelijk woordje Nederlands en kunnen je prima adviseren als je op stap wilt gaan richting Praag of de omgeving. Praag is vanuit Vraz goed te bereiken. Je hebt meerdere mogelijkheden. Je kan de bus pakken die 1x per uur tegenover het pension stopt. Je kan ook het treintje een straat verderop pakken. Die brengt je tot midden in het centrum van Praag (Mustek). Daarnaast kan je ook met de auto naar de Ikea aan de rand van de stad rijden, daar de auto gratis parkeren en bij het naastgelegen winkelcentrum Metropool de metro pakken. Dit is het eindstation van de Praagse metrolijn B dus op de terugweg kan je blijven zitten tot je er uit gebonjourd wordt.

Mocht je Praag beu zijn (wat ik mij bijna niet kan voorstellen), dan zijn er nog andere dingen te doen in de buurt van Vraz. Je kan een kasteel bezoeken zoals het prachtige Karlštejn of het stadje Beroun. Of mooie wandelingen maken in de natuur bij de nabijgelegen steengroeves. Ook kan je naar Lidice, waar nu een gedenkpark is gebouwd op de plek waar in de tweede wereldoorlog een heel dorp verwoest is. Maar je kan ook wandelen (of rijden) naar het nabijgelegen gehucht ‘Svatý Jan Pod Skalou’ wat letterlijk ‘Sint Jan onder de klif’ betekent. Je kan vanaf het klooster helemaal naar de top van de klif wandelen (40 minuten klimmen) vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de omgeving.

Deze foto van het dorpje Vraz is genomen in de vroege ochtend in hartje zomer. Ik sta op een heuvel ten noorden van het dorpje. De mist in de vallei wordt door de opkomende zon verdreven en een stralende dag breekt aan. Pension Vraz is het huisje met drie verdiepingen dat meest links op de foto staat. Het bijbehorende restaurant is trouwens ook aan te bevelen. Het serveert eenvoudige maar heerlijk klaargemaakte gerechten.