Praag omgeving

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Koning Karel's kasteel

Praag omgeving,
Tsjechië


Zo’n 20 km westelijk van Praag ligt een 14e-eeuws gotisch kasteel in het dorpje Karlštejn. Het Kasteel Karlstein werd gebouwd in opdracht van Karel IV, koning van het Heilige van Bohemen en keizer van het Heilige Roomse Rijk. Het was bedoeld als bewaarplaats voor de kroonjuwelen, heilige relikwieën en de rijksschatkist. Het meest in het oog springende deel van het kasteel is de 60 meter hoge grote toren, die wel binnen de kasteelmuren staat, maar verder niet met de andere gebouwen van het kasteel is verbonden. Deze toren staat op het hoogste punt van de heuvel en bevat de kapel van het heilige kruis. Iets lager staat de Marian (mindere) toren, die de schatkist bevatte. Ook deze toren staat apart van de andere gebouwen. Op de tweede verdieping liggen de kapellen van de heilige maagd en Sint Catharina. Het keizerlijke paleis ligt aan de zuidoostelijke zijde van het kasteel tegen de buitenmuur. Van daaruit loopt een uitstulping van de muur naar het zuidwesten, waar zich in de zuidelijkste toren de waterput bevindt. (info; wikipedia)

Je kan het kasteel enkel bezoeken door je aan te melden voor een rondleiding (eventueel met uitbreidingen). Het is zeker een mooi kasteel en de gids weet er veel over te vertellen. De rondleiding is natuurlijk midden op de dag. Niet het beste moment om mooie foto’s te maken. Daarom gebruikte ik de dag niet alleen om het kasteel te bezoeken, maar ook om een mooi plekje te vinden met uitzicht op het kasteel, bijvoorbeeld vanaf het bijbehorende dorpje.

De weg onder het kasteel langs is overdag verboden voor auto's , maar in de vroege ochtend (tot 7.00 uur) mag je er wel overheen rijden. Een uitgelezen moment dus om daar in alle vroegte met de auto inclusief alle fotoapparatuur naartoe te gaan om te kijken of ik het kasteel in een mooie zonsopgang kan vangen. Helaas is de plek die ik heb gevonden niet oostwaarts gericht, maar naar het noorden. Desondanks zie je op een stukje van de wolken en de oostzijde van het kasteel de zon weerkaatsen.