Uniek! Communistisch heilstaatje in Zuid-Spanje image
Lkoedam

Uniek! Communistisch heilstaatje in Zuid-Spanje

Ken jij Spanje en dan met name Andalusië op je duimpje? Dan zijn wij heel benieuwd of je al eens in het utopische Marinaleda bent geweest. Het slaperige bergdorpje is vanwege de idealen van de burgemeester wereldberoemd, maar toch komen er nauwelijks toeristen. 


Marinaleda, een utopie naar vrede (Foto: Comisión de Audiovisuales Acampada Zaragoza, Flickr)

This is utopia 

Op amper twee uur rijden van Málaga ligt Marinaleda, een dorp met slechts drieduizend inwoners. Wat Marinaleda zo bijzonder maakt, zijn niet de bezienswaardigheden, maar is de manier waarop het dorp wordt bestuurd. Wij raden je dan ook aan om naar het slaperige dorpje af te reizen, want deze communistische oase is uniek in haar soort en dat voel je aan de sfeer als je door het dorp loopt. Dat heeft alles te maken met het motto van dit communistisch heilstaatje: Marinaleda, una utopia hacia la paz (Marinaleda, een utopie naar de vrede).

Living the good life in Marinaleda. De inwoners van dit communistische heilstaatje komen namelijk niks te kort. Marinaleda lijkt de perfecte uitvoering van een communistisch bewind te hebben. Zo ligt de huizenprijs er bizar laag. Je mag al een huis van 90 vierkante meter bouwen voor maar 15 euro (!) aflossing per maand. Dit huis mogen locals dan niet doorverkopen, maar alleen aan een familielid doorgeven. Verder verdient iedereen er hetzelfde salaris (1200 euro per maand), is de werkeloosheid er erg laag en is er géén politiekorps.

Kan het nog mooier? Jazeker, er is spotgoedkope kinderopvang en alle recreatieve voorzieningen zijn gratis. Bovendien mogen de inwoners meebeslissen over alles wat met het dorp te maken heeft. Kleine kanttekening: elke burger moet verplicht 20 dagen per jaar vrijwilligerswerk doen. Maar dan heb je ook wel wat natuurlijk. 


De communistische propaganda vliegt je om de oren (Foto: Jenny Drayden, Flickr)

Viva la revolución

De utopie is te danken aan één excentrieke burgemeester: Sánchez Gordilli. Noem hem gerust de Che Guevara van Spanje. Sinds 1979 staat Gordillo al aan het roer en in die tijd heeft hij zich opgeworpen als moderne Robin Hood. Dankzij zijn jarenlange strijd kregen de lokale boeren een groot stuk land in eigen bezit. En geloof het of niet: Gordillo heeft de voedeslbanken voorzien van voorraad door supermarkten te overvallen...

Wanneer spat de bubbel uiteen?

De uniforme huizen, de propagandistische uitingen, de afbeeldingen van Che Guevara, de menatliteit op straat: je waant je totáál niet in Spanje. En dat maakt het juist zo uniek. Je kunt het beste zo snel mogelijk deze communistische heilstaat op je wishlist zetten. Het is namelijk de vraag hoe lang de utopie van Marinaleda nog blijft bestaan, aangezien de burgermeester de pensioenleeftjid heeft bereikt en hij weinig jonge idealistische aanhangers heeft.

Wij zeggen: snel naar Marinaleda, voordat het communistische doek valt. 

Kende jij het utopische Marinaleda al?