Zuid Slovenie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ontdek de 'onderwereld' van de Lož-vallei

Zuid Slovenie,
Slovenië


Ik neem jullie even mee naar de Križna jama: een grot in de Lož-vallei in Slovenië. De grot staat vooral bekend om zijn ketting van meer dan 45 ondergrondse meren met smaragdgroen water. Je kunt hier met een gids een halve dag op pad om deze ‘onderwereld’ te ontdekken. Het eerste half uur gaat te voet en daarna stap je in een heel klein rubber bootje. Omdat het gebied zeer kwetsbaar is, mogen er slechts 4 mensen (+ de gids) dit gedeelte van de grot in. De tour gaat ook niet dagelijks en moet vooraf geboekt worden. Tussen de meren liggen sinter dammen waar het bootje overeen moet worden getild. Het is dus een avontuurlijke tocht waarbij je telkens moet klimmen en klauteren….wel met veel beleid, om de kwetsbare grotbodem zo min mogelijk te beschadigen. Je krijgt rubberen laarzen en mag alleen op de ‘harde’ delen van de grotbodem staan. Het gebruik van een statief is dus ook niet toegestaan, vandaar dat het lastig fotograferen is in de grot, waar verlichting ontbreekt, buiten de sterke hoofdlampen op de helmen.

De gids laat je ook echt ervaren wat complete stilte en de afwezigheid van licht doet. In het water zie je witte garnaaltjes en aan de grotmuren hangen kleine vleermuizen. In de grot zijn ook veel holenbeerbotten gevonden: deze enorm grote prehistorische beren (4 x zo groot als een fikse grizzly) hebben in deze grotten geleefd. De botten zijn gevonden in de inmiddels versteende grotbodem. In de grot hebben ze een groot stuk steen uitgehakt waarin de botten zichtbaar zijn.

Ik vond de tocht echt een aanrader. Met name ook vanwege het feit dat alles nog ‘puur’ en slecht toegankelijk is. Verwacht hier geen spectaculaire lichtshows en wellicht zijn de stalactieten en stalagmieten ook niet zo bijzonder als in andere grotten, maar je krijgt er wel een bijzondere pure ervaring voor terug.