Donau-delta

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Boottochtje door de delta

Donau-delta,
Roemenië


Een paar jaar geleden ben ik voor het eerst naar de Donau-delta in Roemenie gegaan. Het is een machtig mooi gebied waar heel veel vogels te zien zijn. Natuurlijk de pelikanen waar ik al eerder foto's van heb geplaatst. Maar ook ibissen, ijsvogels, arenden eigenlijk teveel om op te noemen. Het zijn er ongeveer 300 verschillenden.

Wikipedia zegt oa over de delta:
De delta bestaat uit een gebied met veel riet, moerassen en bossen, die tijdens de lente en de herfst overstromen. Elk jaar wordt de delta 40 meter breder, als gevolg van het alluvium dat door de Donau langs de rivier wordt gedeponeerd. Dit maakt de delta uiterst dynamisch. Dicht bij Tulcea vertakt de Donau zich in drie riviertakken alvorens de rivier in de zee uitmondt: de Chilia-arm, de gekanaliseerde Sulina-arm en de Sfântu Gheorghe-arm. Ook zijn er aantal kanalen aangelegd.

In 2004 voltooide Oekraïne een project aangaande het Bystrojekanaal, dat een bevaarbare verbinding van de Zwarte Zee met het Oekraïense deel van de Donaudelta zal vormen. De Europese Unie probeerde Oekraïne over te halen om deze werkzaamheden te staken, omdat het moerasland van de Delta beschadigd zou kunnen raken. De Roemeense regering, geëngageerd met het beschermen van de delta, zal Oekraïne via het Internationale Gerechtshof vervolgen.