Zuidoost Polen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Pareltje van de Renaissance

Zuidoost Polen,
Polen


Zamosc wordt ook wel "het Pareltje van de Renaissance " in Polen genoemd. Nergens in Polen en in andere landen is er zo'n mooiste stad gebouwd in Renaissance stijl. " Een pareltje" en "het Padua van Polen" zegt men wel en daarmee wordt bedoeld dat de stad lijkt op de Italiaanse stad Padua. Dat is een grote eer! In 1580 wilde Jan Zamoyski een Ideale stad bouwen Samen met designer Bernardo Morando ontwierp hij deze prachtige stijlvolle stad. In 1580 werd de stad bewoond door mensen uit allerlei windstreken. Veel nationaliteiten woonden er respectvol samen. Rooms katholieken, Joden, Polen, Hongaren, Schotten, Duitsers, Armeniërs, religieuzen, Christenen en nog veel meer. Het was een echte multiculturele samenleving waar het goed was om te zijn, volgens de boeken. het had ook mede te maken met het feit dat het lag op de handelsroute naar de andere belangrijke landen in die tijd.
Op dit moment lijkt de stad nog niet erg ontdekt maar het pad is gebaand en nodigt uit! De huizen zijn na al die eeuwen goed en mooi onderhouden. De sfeer is fantastisch. Er is veel te zien.
Op dit plein- Rynek Wielki - is het heerlijk toeven. Terrasjes te over, goed eten, koffie, IJs en gebak. Goed betaalbaar. Muziek en gezelligheid! En dat niet alleen. In de stad zijn 120 historische gebouwen, o.a. een synagoge die ook dienst doet als cultureel centrum. Een kathedraal, diverse kerken, en rondom de stad de vestingwerken. Dit zijn zomaar enkele aantrekkelijke dingen die uitnodigen om er te gaan kijken. Sinds 1992 staat de stad op de Unesco Wereld erfgoedlijst ! Je kunt er zeker twee dagen voor uittrekken en het ook heel goed te combineren met een bezoek aan Warschau of Lublin of een van de natuurparken in het Oosten of Zuidoosten van Polen ( Bialowieza met het oerbos of National Park Bieszczady ) Een goede tussen stop bovendien op weg naar Litouwen/ Vilnius. Kortom : een sublieme stedentrip!!