Krakau

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Krakau – Polen – Smok

Krakau,
Polen


Dit is Smok, de nu bronzen draak, aan de voet van de Wawel-burcht vlak langs het water van de Wisla in Krakau.
De foto is genomen vanaf de ingang van de drakengrot. Volgens de overlevering de voormalige schuilplaats van de draak (in het Pools smok).

In de Middeleeuwen leefde koning Krak in het kasteel van de Wawel samen met zijn dochter Wanda. Op een dag nam een draak zijn intrek in de grot onder het kasteel. Hij terroriseerde de stad en verwoeste alles wat op zijn pad kwam. Om hem koest te houden werd de draak dagelijks gevoerd met vee. Maar het bleek niet genoeg, hij verslond ook mensen, waarbij meisjes zijn favoriete hapje werden. Vele probeerden de draak te doden, maar niemand slaagde erin, zelfs de beste ridders uit het land moesten hun meerdere erkennen.
Uiteindelijk waren er geen andere meisjes meer over dan prinses Wanda. De stad was in rouw om het aanstaande verlies van hun prinses, het was in hun ogen onmogelijk de draak te doden.
In een laatste poging zijn dochter te redden beloofde de koning dat de dappere ridder die de draak kon doden met haar zou mogen trouwen. Het hielp niet, de ridders kwamen niet levend uit de grot.
Toen alle hoop leek vervlogen, vroeg de jonge schoenmaker Dratewka toestemming aan de koning om de draak te doden. Zijn plan was om bij de slager een schapenhuid te regelen, welke hij zou vullen met zwavel en pek. Hij zou de huid dicht naaien, zodat het leek op een echt schaap. ’s Nachts zou hij het ‘schaap’ bij de ingang van de grot leggen.
En zo geschiedde. De volgende ochtend verslond de draak het ‘schaap’. Al snel bleken de ingewanden van de draak niet bestand tegen de inhoud van het maaltje. Hij sleepte zich naar de Wisla in een poging zijn buik te kalmeren met water. Hij dronk zoveel dat de rivierbedding zichtbaar werd. Het dier spatte met een enorme knal uiteen.
Dratewka en Wanda trouwde met elkaar en leefde nog lang en gelukkig.

Vandaag de dag is de drakengrot in de zomerperiode te bezoeken (kosten € 1 p.p.) en kun je er een deel van het kasteellabyrint bezichtigen. Helaas was die begin april nog gesloten.
Ter herinnering aan de periode dat de draak Krakau in zijn greep had, plaatste men een bronzen beeld. Uit de bek van de draak komt geregeld rook en vuur, het werd spectaculair beschreven, maar bij ons was het een karig zuchtje zonder vuur.
Wij vonden het in ieder geval leuk om ons bezoek aan de Wawel-burcht te beginnen met een wandeling langs de Wisla en een bezoekje aan Smok.