Rotterdam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kom knallen en sla eten bij het Chinees Nieuwjaar in Rotterdam

Rotterdam,
Nederland


Vandaag en morgen wordt met veel spektakel in Rotterdam het Chinese Nieuwjaar ingeluid, het Jaar van de Hond. Wie onder het teken van de hond is geboren, is eerlijk, vriendschappelijk en betrouwbaar. Een hond is beschermend, grootmoedig in zijn liefde en is zeer rechtvaardig. Aan de andere kant vinden honden het moeilijk om compromissen te sluiten en kunnen weigeren om iemand gelijk te geven.
De viering voert terug tot de legende van het ontwaakte zeemonster Nian, dat het hele jaar sliep, maar tijdens de periode van oud op nieuw wakker werd. Hij drong de huizen binnen om mensen op te eten. Per toeval ontdekten mensen na een tijd dat Nian niet tegen lawaai kon en dat hij ook de kleur rood niet verdroeg. Op die manier ontstonden de eerste nieuwjaarsvieringen. Mensen begonnen veel lawaai te maken, vuurwerk af te steken en alles met rood te versieren. Sindsdien bleef Nian weg.
Een essentieel onderdeel van het Chinees Nieuwjaar is de leeuwendans. De leeuwendans staat symbool voor voorspoed en geluk en helpt om boze geesten te verjagen. De leeuw wordt bediend door twee mensen. Eentje beweegt het hoofd en de romp, de tweede beweegt het achterlijf. Meestal zijn het wushu-ers die de leeuw laten dansen. Zij kennen de kungfubewegingen die de leeuw uitvoert tijdens het dansen.

Hier zie je een van de leeuwen die bij een Chinese winkel aan de Westersingel is gestopt. Eerst wordt vuurwerk afgestoken om Nian weg te jagen en de leeuw eet de krop sla die boven de deur hangt op in plaats van de mensen die binnen zijn. Nu spuugt hij de sla uit voor het huis, wat geluk voor de winkelier brengt. Het jongetje vindt het vreselijk spannend. Gelukkig heeft hij een rood petje op!
Wil je de leeuwendans nog zien? Ga dan zondag 18 februari kijken op Katendrecht op het Deliplein.
Deze plek heeft een rijke Chinese historie en heeft bijgedragen aan het ontstaan van de Chinese gemeenschap in Rotterdam. De optocht start om 14:00 uur ter hoogte van Hotel New York.
Heb je nu geen tijd? Ga dan volgend jaar rond 5 februari naar Rotterdam voor het jaar van Het Zwijn!

Weetje: Donald Trump is geboren in het jaar van de hond...