Rotterdam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Euromast

Rotterdam,
Nederland


Mooie dag vandaag 27 februari 2016 goed voor een wandeling in Rotterdam.

De eerste paal werd op 10 december 1958 geslagen en de Euromast is gebouwd ter gelegenheid van de Floriade, door architect H.A. Maaskant en aannemer J.P. van Eesteren.
Maaskant voorzag de toren op 32 meter hoogte van een replica van een scheepsbrug, compleet met navigatieapparatuur en een kaartenkamer. In deze ruimte kon het publiek ervaren wat het betekent om een zeeschip te besturen.
In het op 100 meter hoogte gelegen kraaiennest kwamen twee restaurants.

In de jaren zestig was de Euromast 101 meter hoog, genoeg om boven de skyline van de Maasstad uit te torenen. Maar Rotterdams trots werd links en rechts ingehaald door andere gebouwen. In 1970 sloeg de Euromast terug. Met het plaatsen van de Space Tower kwam er vijfentachtig meter bij.

De Euromast dreigde in de jaren 90 van de kaart geveegd te worden door het ambitieuze plan Parkhaven Tower. Een 392 meter hoge toren van het Londense architectenbureau Kohn Petersen Fox moest de nieuwe toeristische trekpleister van Rotterdam worden. Als grootste gebouw van Europa zou het een woon-, werk- en toeristische functie krijgen. Het gemeentebestuur van Rotterdam stak er uiteindelijk een stokje voor.?

Dankzij de bemoeienis van de Hotel New York Groep onderging de Euromast begin 2004 een totale metamorfose. Alles verandert behalve het uitzicht, zo luidde het devies.

De Euromast, je kunt hem bezichtigen (9,50 euro per volwassene), kunt er eten, slapen en op diverse data van abseilen.