Rotterdam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het jaar van de aap begint!

Rotterdam,
Nederland


Vandaag werd het Chinees Nieuwjaar, dat eigenlijk op 8 februari valt, alvast ingeluid in Rotterdam.
Wij zagen het spektakel in het Wijkpark het Oude Westen, waar burgemeester Aboutaleb de ogen van de leeuwen opende. Hij stipte de ogen, oren, mond en neus van de leeuw aan met rode verf zodat de leeuw tot leven kwam.
Dan begint de leeuwendans, die geluk en voorspoed moet brengen. De leeuwen doen alsof ze slapen, komen dan plotseling tot leven, schudden met hun lichaam, bewegen hun oren en staart of doen een uitval naar het publiek.
Oorspronkelijk werd de leeuwendans alleen opgevoerd voor de keizer. Maar in de loop der jaren verspreidde de leeuwendans zich via het leger naar de burgers, en werd ze steeds meer onderdeel van het Chinese leven. Tegenwoordig is de leeuwendans niet meer weg te denken: iedere feestdag, elke opening of het nu om een gebeurtenis of een bedrijf gaat… altijd wordt de leeuwendans opgevoerd. Deze verjaagt immers de boze geesten en brengt geluk en voorspoed.

De burgemeester opende de ogen van een gele leeuw, die de keizer voorstelt. Hij staat voor macht, fortuin en de hemelen.
Hier zie je een rode leeuw, “Generaal Guan Gong”. Hij staat voor loyaliteit, broederschap, eer en waardigheid. Zijn meester(es) stuurt hem het goede pad op. Als je goed kijkt zie je de hand van een van de twee dansers die in de leeuw zitten, uit zijn bek steken.

Kung Hei Fat Choy (gelukkig Nieuwjaar)!
Dat het jaar van de aap maar veel moois mag brengen.