Nederland

Klompenmakerij

CDahlkamp was hier op 2020-05-12 Gepost op: 2020-05-12 5 reacties.

Vanmorgen heb ik , in het kader van "op reis in eigen land", een bezoekje gebracht aan de klompenmaker in ons dorp. Het gaat om klompenmakerij Traas te Heinkenszand waar op ambachtelijke wijze klompen worden gemaakt.Het maken van klompen is een ambacht dat van meester op leerling wordt doorgegeven. 

Jaap laat me de klompenmakerij zien en zet de machines in werking. Niet veel later spetteren de houtsnippers om mijn oren en thuis is het zaagsel werkelijk overal terug te vinden. Hoe bijzonder is het om te zien dat er twee broden hout in de machine gaan en deze verandert in een paar klompen. Vervolgens gaan ze in nog twee andere machines die de klompen uithollen en voor een goede pasvorm zorgen. Vervolgens gaan de klompen nog zo'n twee weken naar de droogkamer, omdat ze van vers nat hout worden gemaakt. Wat na het drogen nog rest, is het schuren en schilderen van de klompen. Hier kun je de klompen zelfs  bestellen in de kleur die je wenst. Zelf loop ik nog altijd op klompen en ik vindt ze zelfs lekker lopen. Voor mij dus een extra reden om dit ambacht onder de aandacht van toeristen en belangstellenden te brengen.

Jaap zoekt een serieuze kandidaat  die hem wil opvolgen. Dus ken je iemand die dit ambieert? Neem dan contact opmet de klompenmakerij. Want hoe zonde zou het zijn als zo'n authentiek Hollands ambacht verdwijnt...

De schuur met alle machines is prachtig om te zien en zou niet misstaan in een museum. Jaap zijn droom is om een museum / ambachtscentrum te creëren , samen met de molen“De Vijf Gebroeders” op Heinkenszand.   Helaas ontbreekt het aan investeerders die dit mogelijk kunnen maken. 

Een bezoekje aan de klompenmakerij is leuk en leerzaam. Er worden hier rondleidingen verzorgd en deze zijn geschikt voor groepen van maximaal vijftien personen en kan op elke dag, behalve op zondag.  Een rondleiding is enkel mogelijk door een reservering vooraf.In juli en augustus iedere woensdag om 10.30 uur en 14.00 uur een rondleiding voor individuele bezoekers. 

De winkel is daarnaast zeker een bezoekje waard want naast een enorme verscheidenheid aan klompen worden hier verschillende Zeeuwse producten verkocht. (kan ook via de website!)

 

Voor meer informatie: www.klompen.com

 

0
5

Foto's bij dit blog

Jaap aan het werk in de klompenmakerij
Van brood hout naar klomp
Het uithollen van de klompen
Klaar voor de verkoop
Alle blogs van CDahlkamp
 

5 reactie(s) bij "Klompenmakerij"

 • profile image comment

  Leuk om dit oude beroep onder de aandacht te brengen. Hopelijk vindt hij een opvolger.

  Door travelbag • geplaatst op 2020-05-16 09:44:57
 • profile image comment

  Jammer dat er nog geen zicht is op de voortzetting van de zaak, want zoals je al aangaf zijn er niet veel meer. Aangezien er veel mensen een weekendje komen doorbrengen in Zeeland, zou ik mss een andere dag uitkiezen als sluitingsdag (voor rondleidingen) dan zondag.

  Door Elleke • geplaatst op 2020-05-15 08:42:35
 • profile image comment

  Met dank voor je enthousiasme maar ik laat deze vacature even lopen

  Door TravelGoom • geplaatst op 2020-05-14 22:55:04
 • profile image comment

  Ik kan op mijn klompen wel aanvoelen dat ik voor dit beroep niet geschikt ben ...

  Door Bowral • geplaatst op 2020-05-14 11:12:55
 • profile image comment

  Leuk om te zien en te lezen!

  Door corriedewinter • geplaatst op 2020-05-12 22:52:24

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.