Noord Holland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Wokkel - een bewegende windwijzer van 17 ton

Noord Holland,
Nederland


De Nollen is een natuur- en kunstproject in Den Helder.
In 1980 begon kunstenaar R.W. (Rudi) van de Wint, bekend om zijn kunstwerken van cortenstaal, met het verbouwen van bunkers in het gebied en in 1981 richtte hij Stichting De Nollen op om subsidies te werven. In het duinlandschap werden grote metalen kunstwerken geplaatst.
De kunstenaar overleed in 2006 en er ontstond onenigheid over de erfenis tussen de familie en het Stichtingsbestuur. In 2018 gaf de rechter de zonen van Rudi van de Wint gelijk, ze zijn de rechtmatige eigenaar van de kunstwerken. De Nollen behouden en ontwikkelen in de geest van hun vader is het doel van de beide zoon. De plannen voor de afbouw en inrichting van een nieuw museum liggen klaar. Het gebouw is door Van de Wint zelf ontworpen en oogt als een kunstwerk.
Natuur: Op droge plekken zijn er duinplanten te vinden zoals de kruipwilg, kamperfoelie, geel walstro en schapenzuring. Op vochtiger plaatsen de koekoeksbloem, tormentil, watermunt, rietorchis, moerasrolklaver en brunel. In het gebied voorkomende bedreigde plantensoorten zoals de stijve ogentroost, klein wintergroen, geelhartje en duizend guldenkruid staan op de Nederlandse Rode lijst voor planten (bron: Wikipedia).
Onder begeleiding van een gids kan het project bezocht worden.