Haarlem

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Haarlem, hofjesstad (en nog veel meer)

Haarlem,
Nederland



Met de komst van de lente zie ik ze ineens weer verschijnen: die oergezellige echt-Hollandse reistips, bestemmingen die we door onze verre reizen al weer een beetje waren vergeten. Keukenhof, Alkmaar, prima. Een stad die toeristisch geliefd is, maar bij Nederlanders zelf wat minder bekend, is “onze” stad Haarlem. Delft, Leiden en Amsterdam gaan door voor die echt Hollandse steden met veel middeleeuwse glorie. Dat geldt echter zeker ook voor Haarlem. Haarlem heeft een vrij grote binnenstad waar je nog heel veel oude huizen, gebouwen,kerken, grachtjes en hofjes vindt.
Haarlem wordt regelmatig uitgeroepen tot de nr. 1 winkelstad van Nederland en er zijn veel winkelstraten en gezellige winkeltjes te vinden. Maar dat natuurlijk terzijde. Haarlem ga je vooral ontdekken voor zijn historie die nog volop aanwezig is. De St. Bavokerk staat prominent in het midden van de oergezellige Grote Markt met zijn terrasjes en oude geveltjes, waar ook het prachtige stadhuis staat. Het Frans Halsmuseum (Groot Heiligland 62) is internationaal befaamd en is gevestigd in een fraai oud pand. Momenteel is er een tentoonstelling te zien over Judith Leyster (tot 9 mei), de enige meesterschilderes uit de Gouden Eeuw. Ook het Teylersmuseum (Spaarne 16), mooi gelegen aan de rivier de Spaarne, is de moeite waard. In de Haarlemmerhout wandel je in een oeroud stadsbos (ingang bij restaurant Dreefzicht, Fonteinlaan 1, even ten zuiden van de binnenstad). Uiteraard ligt Haarlem vlakbij zee en zijn ook de duinen van Bloemendaal/Zandvoort snel bereikbaar.
De grote aantrekkingskracht van de stad ligt voor mij in de vele hofjes, die nog bewaard zijn gebleven. Haarlem is een echte hofjesstad. Aan deze hofjes staan huisjes die voor de minder bedeelden van een stad werden gebouwd, meestal in een vierkant met een tuin in het midden, en afgescheiden van de stad door een poort (die ’s avonds dan ook op slot ging!). Enkele hofjes zijn de Bakenesserkamer (Wijde Appelaarsteeg 11), het oudste hofje van Nederland uit 1395, Brouwershofje (Tuchthuisstraat 8 A), Frans Loenenhofje (Witte Herenstraat 24), In den Groenen Tuyn (Warmoesstraat 23), Hofje Guurtje de Wael (Lange Annastraat 40), Hofje van Noblet (Nieuwe Gracht 2), één van de grotere hofjes etc. etc. De hofjes hebben beperkte openingstijden. Bij het VVV is een folder met de Haarlemse hofjes-wandeling verkrijgbaar.
Eén dag is waarschijnlijk te weinig, en heb je maar één dag, dan zul je je niet vervelen!