Groningen

Hoe een 45-daagse reis door de Melanesische wereld geheel onvrijwillig werd omgeboekt naar een 32-daagse reis door de Medische wereld ...

Bowral was hier op 2011-07-24 Gepost op: 2011-07-24 47 reacties.

De rugzakken zijn zo goed als ingepakt. Alleen nog wat laatste spulletjes, zoals een duikbril, dropjes en nog een extra batterij voor de camera. Vrijdag 24 juni vertrekken we voor een zesweekse reis naar Nieuw-Zeeland, Vanuatu en Fiji. Vele uren aan voorbereidingen zijn hieraan voorafgegaan. We zijn er helemaal klaar voor!

Op zondag 12 juni, eerste Pinksterdag, zegt Jeannette dat ik er een beetje ‘geel’ uitzie. De volgende dag: ‘Je bent geel!’ Een blik in de spiegel riep direct associaties op met kanariepietjes, bakken vol kip/kerriesalade en een Chinees met geelzucht. Voor de zekerheid toch maar even de huisarts gebeld met de mededeling erbij dat we de week erop op reis zouden gaan. Nog dezelfde week moet ik bloed laten prikken en wordt er een echo van de buik gemaakt. De huisarts is er niet gerust op en zij maakt voor dinsdag 21 juni een afspraak bij de spoedeisende hulp van het Martiniziekenhuis. In al mijn naïviteit denk ik nog steeds drie dagen later in het vliegtuig naar Auckland te zitten ...

In werkelijkheid was dit het begin van een ongewis avontuur van 32 dagen door de, voor mij volstrekt onbekende medische wereld. Vanaf dat moment was ik de regie over mijn leven tijdelijk kwijt.

Na een eerste gastroscopische ingreep belooft de eerste diagnose weinig goeds. We krijgen in een ‘slechtnieuwsgesprek’ te horen dat het er niet te best uitziet. De dag erop volgen er nieuwe opinies en wordt het slechte nieuws ‘afgezwakt’ met de diagnose ‘Syndroom van Mirizzi’. Een galsteen die de galafvoer blokkeert, hetgeen de gele huidsverkleuring verklaarde. Tijdens de operatie hebben ze zowel een galsteen als de hele galblaas verwijderd. De galsteen zelf heb ik als ‘souvenir’ meegekregen: een prachtig gepolijst ei dat in een catalogus van Fabergé niet zou misstaan!

In de volgende dagen werd duidelijk dat het feitelijke probleem nog niet helemaal was opgelost met de operatie. De verschillende bloedwaarden bleven te hoog. Na anderhalve week trad er een lekkage in de buikwand op. Met het gevaar op een acute buikvliesontsteking werd ik direct weer op de operatietafel gelegd. Een tweede ‘souvenir’ is een jaap van zo’n veertig cm vlak onder mijn ribben ...

Afgelopen vrijdag mocht ik naar huis. Dat wil overigens niet zeggen dat alles nu ‘klaar’ is. Over een paar weken volgt weer een gastroscopische ingreep. Volgens de artsen zal volledig herstel nog maanden duren.

Ik kijk stiekem even op onze route: vandaag zouden we snorkelen en zwemmen met mantarays ... Helaas, volgend jaar gaan we voor een herkansing!

PS
Graag wil ik jullie heel erg bedanken voor de vele blijken van meeleven in de vorm van kaartjes en berichtjes op Colombus en Facebook. Al die belangstelling doet mij waarlijk goed!
0
47
Alle blogs van Bowral
 

20 reactie(s) bij "Hoe een 45-daagse reis door de Melanesische wereld geheel onvrijwillig werd omgeboekt naar een 32-daagse reis door de Medische wereld ..."

 • profile image comment

  Ik lees pas( Ik heb nu tijd) je blog! Niet bepaald de leukste periode van je leven. Ik hoop dat het nu goed met je gaat. Moraima

  Door Moraima • geplaatst op 2015-08-28 10:17:23
 • profile image comment

  Hallo Paul, Ik lees nu pas je blog! Wil toch nog reageren en je veel sterkte toewensen!! Hoop dat het inmiddels beter gaat met je? hartelijke groet, Irma

  Door Hermine • geplaatst op 2011-11-30 15:32:38
 • profile image comment

  Hoi Paul. Ben niet zo'n Bloglezer maar deze viel mij toch op. Toch een beetje meer inzicht gekregen in hetgene wat anderen bedoelen bij reacties naar je. En misschien wat laat, toch niet minder oprecht bedoeld om je veel sterkte en beterschap toe te wensen. Tom.

  Door Obiwan • geplaatst op 2011-09-30 22:19:56
 • profile image comment

  Hallo Beertje! Heb je al welkom thuis geheten maar toen had ik dit blog nog niet gelezen! Bah, bah! Dus nogmaals: Blij dat je weer terug bent! Ben het ook wel met Griet eens: beter hier dan ver weg in Verweggistan maar des al niet te min: Flink balen. Wat in het vat zit verzuurt niet en dan volledig hersteld volgend jaar met jou Jeertje dan die reis maken! Weet niet of je nu al de laatste ingreep hebt gehad maar wens jullie beiden heel veel sterkte met dit alles en dat je maar weer snel de "oude" sterke Beer mag zijn!!

  Door Didy • geplaatst op 2011-08-30 16:38:55
 • profile image comment

  Hoi Paul, ik wens je langs deze weg veel beterschap. Groetjes, Yvonne

  Door Giraffe • geplaatst op 2011-08-29 20:41:50
 • profile image comment

  Goh Paul, Wat lees ik toch allemaal , ik miste je reacties al op RR. Dat is even iets ander dan Fiji en Vanuatu. Maar je gezondheid blijkt wel weer is het aller belangrijkste wat je bezit en als die niet goed is kun je al het andere ook wel vergeten. Hopelijk verloopt je herstel spoedig en kun je die reis alsnog maken. Héél véél beterschap. Groetjes Gert.

  Door ciske • geplaatst op 2011-08-18 19:42:08
 • profile image comment

  Jeetje Paul het lijkt wel of je in de verkeerde film hebt gezeten zeg. Ik ben blij voor je dat je weer thuis bent en het klinkt dat je voorlopig onder de pannen bent. Ik wens je heel veel sterkte met het verdere herstel en beterschap. Wat ik begrijp hou je je reis tegoed voor volgend jaar.

  Door Leeu • geplaatst op 2011-08-18 19:10:20
 • profile image comment

  Nou Paul, heb ik eindelijk je eigen verhaal gelezen en ik ben blijf dat je weer onder de goede zorgen van Jeannette bent! Wat een schrik zo vlak voor je vakantie en hoe jammer ook, zo'n vakantie wordt dan toch bijzaak. Je gezondheid is zo'n kostbaar iets, maar daar ben je inmiddels zelf helaas ook achter gekomen. Ik hoop inderdaad dat jullie volgend jaar in de herkansing mogen, want de reis op zich lijkt me schitterend. Eerst maar herstellen, nog een operatie ondergaan en dan verder aansterken. Komt ook wel weer goed. Gewoon volhouden! We hebben ons allemaal even flink ongerust gemaakt, zelfs in Canada;) Je hebt iedereen even lekker bezig gehouden... Fijn ook voor Jeannette dat je nu weer lepeltje aan lepeltje kunt liggen, tenminste als die buikwond niet meer zo pijnlijk is. Lieve groet Wimbart en Annemieke

  Door Annemieke50 • geplaatst op 2011-08-18 09:08:02
 • profile image comment

  Hoi Paul, Ben blij te lezen dat je weer thuis bent!! Ik hoop dat je snel op knapt en weer een beetje uit de voeten kunt. Vreselijk om eerst een slecht nieuws gesprek te krijgen!! Gelukkig dat het dat dan niet was!! Ik wens je heel veel beterschap en sterkte met je komende gastroscopische ingreep! Groetjes, Ellen.

  Door EllenvanderMark • geplaatst op 2011-08-16 21:56:43
 • profile image comment

  Hoi Paul, Wat lees ik nou toch allemaal...getverderrie. Ze hebben je dus flink te pakken gehad! Gelukkig ben je nu weer thuis. Hopelijk sterk je daar goed aan. Ik ontdekte je blog vandaag pas, vandaar mijn late reactie. In de maanden juni en juli ben ik nauwelijks actief geweest als RR, vanwege drukte op mijn werk en afgelopen zaterdag ben ik net weer terug gekeerd uit Armenië en Georgië. Sorry dus dat ik je niet eerder een teken van beterschap heb kunnen sturen. Beter laat dan nooit, zullen we nu maar denken! Hartelijke groeten, ook aan Jeanette natuurlijk! Frans

  Door Fransvdg • geplaatst op 2011-08-15 23:13:23
 • profile image comment

  Getverderrie Paul, dit verhaal had ik even compleet gemist, met terugwerkende kracht wil ik je heel erg veel beterschap wensen. Als ik de signalen goed opvang ben je inmiddels weer aan de beterende hand en thuis aan het herstellen. Van mijn moeder weet ik hoe een goeie galsteen er uitziet, het is een bijzonder souvenir, maar ik hoef 'm niet persé in mijn collectie. Wel een geluk dat je nog niet op reis was, want onze ervaringen met Carina in India in het ziekenhuis hadden we liever ook niet op ons reis CV terug gezien. Groets Karel.

  Door doppie • geplaatst op 2011-08-15 21:07:25
 • profile image comment

  Hoi Paul, Welkom thuis! Het leven kan ineens helemaal veranderen. Uit je verhaal maak ik op dat je je gevoel voor humor nog hebt... erg belangrijk. Neem je tijd om te herstellen. Het zal wel heel moeilijk zijn geweest om emotioneel afscheid te nemen van jullie grote reisplannen. Ik hoop dat je een goede reisverzekering had afgesloten. Wat in het vat zit verzuurd niet, dus hoop ik dat je mijn voucher nog met veel plezier zult gebruiken in Auckland. Veel sterkte. gr Monique

  Door imac1963 • geplaatst op 2011-08-14 13:05:35
 • profile image comment

  Hoi Paul, Ik had wel meegekregen dat er iets aan de hand was maar wist steeds niet precies wat. Ik wil je heel veel sterkte wensen, en hopelijk bevind je je in deze ongeplande en ongewenste reis inmiddels op een rustpunt!

  Door Yves • geplaatst op 2011-08-12 19:33:27
 • profile image comment

  Hoi Paul, Heel vervelend dat jullie plannen na alle voorbereidingen zo drastisch zijn gewijzigd. We wensen je heel veel beterschap toe en hopelijk zijn jullie in staat om de prachtige reis door het gebied van de Stille Zuidzee volgend jaar alsnog ten uitvoer te brengen. Groeten van Herman en Marry.

  Door herman m • geplaatst op 2011-08-08 22:28:44
 • profile image comment

  Ai Paul! Een heel ander avontuur dan verwacht, maar gelukkig met goede afloop. Sterkte met de jaap en het weer-de-oude-worden. Beterschap van Marije en mij!!!

  Door vlinder • geplaatst op 2011-08-08 15:13:14
 • profile image comment

  Hey Paul!! Heb inmiddels begrepen dat je medisch "avontuur" nog niet voorbij is. Hopelijk gaat het nu snel de betere kant op en kunnen jullie gauw beginnen met nieuwe reisplannen voor volgend jaar! Voor nu héél véél sterkte en beterschap! Pas goed op jezelf!! Groetjes Mo

  Door movos • geplaatst op 2011-07-30 11:31:41
 • profile image comment

  Hallo Paul, Zo een "holiday in hell" zou je zelfs je grootste vijand niet toewensen....Jammer dat het einde van dit medische avontuur nog niet in zicht is. Ik wens je heel veel kracht, sterkte en een flinke dosis geluk toe. Alles sal reg kom en houd er de moed maar in! Groet van Nel

  Door pkoelewijn • geplaatst op 2011-07-30 00:08:56
 • profile image comment

  Hoi Paul, dat is schrikken. Veel sterkte en succes met je herstel.

  Door msangers • geplaatst op 2011-07-28 21:55:00
 • profile image comment

  Veel sterkte en beterschap. Het wordt dus ruim 1 jaar voorpret, als dat maar geen grote wijzigingen in het programma oplevert...

  Door dereizigers • geplaatst op 2011-07-28 20:25:30
 • profile image comment

  Wow, niet best! heel veel sterkte Paul met het herstel! Sanrda

  Door woodstock • geplaatst op 2011-07-26 21:27:41

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.