Flevoland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Leeg landschap en toch niet ..

Flevoland,
Nederland


In heel Europa is er geen gebied dat met de Oostvaardersplassen te vergelijken valt. Het is een unieke plek, en des te meer doordat het nog een erg jong gebied is. In zuidelijk Flevoland is, na drooglegging van de Flevopolders, een moerasgebied ontstaan met rietvlakten, ruige graslanden en waterplassen, barstensvol leven, groot en kleiner .. de natuur zelf bepaalt er het ritme.
Ganzen, lepelaars en aalscholvers wisten het natuurgebied te vinden, net als reeën, vossen, hazen, vlinders en vleermuizen. Allerlei vogelsoorten hebben er hun habitat, zelfs de zeearend!
Om de graslanden tot ontwikkeling te brengen, en ze te onderhouden, zijn er Heckrunderen, Konikpaarden en edelherten in het gebied uitgezet. Al deze dieren leven hier in volledige vrijheid een natuurlijk leven, zonder enige inmenging van de mens ..
Een deel van het bosgebied is echter na 2 zware stormen vernield, wat resulteerde in een desolate vlakte, waar enkel nog wat naakte skeletten en een hoop kreupelhout restten .. maar ook hier trekt het leven zich spontaan terug op gang!
Voor wie graag wat meer over dit prachtige stukje natuur wil weten, is er de film "De Nieuwe Wildernis", (opgenomen in 2012) dat het leven in het gebied gedurende een jaar volgt. Een absolute aanrader!