Flevoland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Op safari in eigen land

Flevoland,
Nederland


In ons eigen landje kun je unieke 'safari's' (excursies) doen met Staatsbosbeheer in de Oostvaardersplassen. Dit natuurgebied is zo'n 5600 ha (56 km²) groot en ligt tussen Almere en Lelystad in Flevoland. Het gebied is ontstaan na de drooglegging van de Flevopolders (1950-1968) en dus nog best jong. De Oostvaardersplassen zijn van internationaal belang als moerasgebied en overwinteringsgebied voor vogels. De natuur heeft hier vrij spel. Ontelbare vogels hebben bezit genomen van het gebied. Vooral in de winter is dat een spectaculair gezicht.
Het gebied is in twee gedeelten te onderscheiden: een nat en een droog gedeelte. Het droge gedeelte wordt gezien als een geschikte habitat voor grote grazers. De honderden Heckrunderen, konikpaarden en edelherten geven het gebied een haast on-Nederlandse aanblik.
Tijdens onze tocht met een boswachter van Staatsbosbeheer in de herfst hoorden we de edelherten burlen en zagen grote groepen konikpaarden lopen in het mistige landschap. Indrukwekkend en prachtig om te zien. Deze paarden houden het halfdroge landschap open. Vooral in het voorjaar kun je er veel veulens bewonderen. Echt het safarigevoel in eigen land...

(info deels van Wiki en deels van Staatsbosbeheer)