Den Bosch

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rosmalen - Hemelse winter-wonder-ochtend

Den Bosch,
Nederland


De winter, al van kinds af aan is het mijn favoriete seizoen.

Tegenwoordig probeer ik mezelf wijs te maken dat ik meer een lente- of zomertype ben, maar dat is slechts innerlijke schijn, stiekem blijft de winter mijn lieveling.
Prachtige bloesems aan de bomen, een heerlijke dertig-graden-aan-tikkende zonnestraal, ze moeten het voor mij afleggen tegen slechts één sneeuwvlok. Intens blij en gelukkig word ik ervan, hoe meer hoe beter, hoe langer hoe fijner. Dat ons land op zijn kop staat, het best irritant en zelfs gevaarlijk kan zijn als je de weg op moet, toch blijf ik hopen, nog één dagje, toe…

Mijn mooiste wintermoment kan ik me zo voor de geest halen, het was 4 februari 2012, een zaterdag. Ik werd vroeg wakker die ochtend en dat had onbewust een prima reden. Buiten was het veranderd in een winter-wonder-spektakel van jewelste.
Er lag een krakend pak sneeuw en op wonderlijke wijze waren de takken van alle bomen omringd met een laagje sneeuw. Zoiets had ik nog niet eerder gezien…wauw! Sprakeloos en helemaal in de ban van de schoonheid van dit winterse sprookje was het tijd voor foto’s. Ik kan niks zonder ontbijt, dus ik heb snel wat naar binnen gewerkt, snowboots en ski-jack aan en actie.
Ik was ervan overtuigd dat het niet beter kon worden, de witte mistige ochtendlucht was subliem. Maar nee, dit moet je overlaten aan de enige echte professional op dit gebied, moedertje natuur herself.
Eerst verscheen de zon ten tonele, daarna gevolgd door een machtig mooie blauwe lucht. Hemels? Ja, hemels!

Nederland, niet je eerste gedachte of voorkeur waarschijnlijk bij een winterreis. Het wordt hier steeds zeldzamer, maar als het dan gebeurt, we de tijd nemen ervan te genieten en met een beetje geluk zo’n dag treffen als 4 februari 2012, dan hoeven we niet op reis. Dan kun je hier uren, misschien wel dagelijks de fijnste wandelingen maken. Thuis wacht dan een warm kopje thee, chocolademelk (met of zonder slagroom), voor de liefhebbers een kom erwtensoep, of wat te denken van een heerlijke glühwein, op je. Daar kunnen Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Italië, Tsjechië, Polen, Finland, Zweden, Noorwegen, Andorra, Canada en de VS wat mij betreft dan best een puntje aan zuigen op winter(sport)gebied… ;)

Begrijp me niet verkeerd, ik heb genoten van onze wintersportvakanties in Andorra, Oostenrijk en Zwitserland, maar genoten zoals op die bewuste dag in februari? Nee die ere komt toch Rosmalen in Nederland toe.